Elhidegült tőlem a párom! Mit tegyek?

Koronczay Lilla | 2011. Április 20.
A Nők Lapja nemrégiben végzett on-line kutatása során többek között arról kérdeztük olvasóinkat, mi az, ami leginkább zavarja őket a párkapcsolatukban. A válaszokból az derült ki, hogy a nők negyven (!) százalékát a párjától való elhidegülés bántja legjobban. Az elhidegülés nem más, mint az intimitás, a bensőségesség eltűnése a házasságból. Vajon meg lehet ezt előzni?

A feleség:
Még mindig nem jön. Egy órája telefonált, hogy már úton van, és még nincs itt. Én már megvacsoráztattam a gyerekeket, elmosogattam, egy ideje csak malmozom a tévé előtt… Azelőtt nem így éltünk. István repült hozzám munka után, alig várta, hogy ágyba bújjunk. Most se simogatás, se csókok, semmi. Talán már nem is tekint nőnek? Nem hibáztatom. Sokat dolgozik, fáradt, ingerült. Próbálok finoman közeledni hozzá, de reménytelen. Lehet, hogy szeretője van? Nem akarok rémeket látni. Tegnap elmentünk Juci barátnőmmel kocogni. Náluk is hasonló a helyzet, de ő nem izgatja magát. Lehet, hogy én vagyok túl érzékeny? A lányom iskolai buliján felkért valaki táncolni. Meglepődtem, ezer éve nem rokiztam. Aztán a férfi – jóképű negyvenes – meghívott másnap délután sétálni. Miért is ne? Gyönyörű tavaszi nap volt. Leültünk egy padra, és ő előhúzott a hátizsákjából egy termosz meleg teát. Majdnem elbőgtem magam… Hiszen én ezt Istvánnal szeretném megélni!

A férj:
Már megint ez a szemrehányó tekintet! Hol voltál? Húzd le a cipődet, ne járkáld össze a lakást! Aztán csodálkozik, hogy nem sietek haza. A melegítőalsóról, amiben ajtót nyit, nem is beszélve. Az embernek még egy futó puszitól is elmegy a kedve. Az is zavar, hogy Vera a szülés után nagyon meghízott. Pedig milyen szép, karcsú lány volt! Eleinte még tetszett is, hogy olyan kis töltött galamb lett, de ez már zavar. Nem merem mondani neki, mert rögtön megsértődik. Egyébként se lehet vele mit kezdeni, ha rajta múlna, havonta egyszer szeretkeznénk. Frigid lett, vagy mi. Pedig azelőtt ki se jöttünk az ágyból! Valami elromlott, de nem tudom mi és hol. Én nem veszekszem, inkább házon kívül beszerzem, amire szükségem van. A kolléganőm csinos, ápolt nő, jól elvagyunk. Ő kedves hozzám, férfinak érzem vele magam. Fogalmam sincs, Vera sejti-e… Mostanában a hétvégék is rosszul sülnek el. A gyerekek kamaszodnak, már nem akarnak velünk jönni, mi meg csak tépjük egymást… Akkor meg mi értelme kirándulni?

– Ismerős élethelyzet. A nőnek főként a gyengédség hiányzik, a férfinak a szex. Utóbbi ugyanis inkább abban tudja megélni az érzelmeket. Mert az nyilvánvaló, hogy nemcsak a nőnek, a férfinak is szüksége van bensőségességre, intimitásra – figyelmeztet Keresztury Emőke, klinikai szakpszichológus. – De mit értsünk intimitás alatt? Bár a köznyelv a szexualitást is beleérti, a pszichológia inkább azt a fajta lelki nyitottságot, ami nélkül szerelmi házasságot elég nehéz elképzelni. Ehhez járul még az elköteleződés és a szenvedély. Ha a három feltétel közül egy is hiányzik, előbb-utóbb megbomlik a felek között a harmónia.

                                               Élethelyzetek, amelyekben jobban kell figyelni!

Szögezzük le: hosszabb-rövidebb elhidegülési szakaszok minden párkapcsolatban előfordulnak, olyan élethelyzetek, krízisek, amelyekben elcsúszhatnak egymás mellett a nő és a férfi igényei, és ezáltal sérülhet az intimitás. Ezek hozzátartoznak a szerelem dinamikájához. Meg kell tanulnunk kezelni őket, türelmesen ki kell várnunk, míg újra előrelendül a közös hajó.
 
1. Gyermek születése
A pár általában azt hiszi, fel van készülve a baba fogadására, pedig a legfontosabbat nem tudja se a leendő anyuka, sem az apuka. Ez lesz szerelmük első nagy próbatétele. Attól a pillanattól kezdve, hogy felsír a csecsemő, az édesanyja hónapokig szinte csak rá tud koncentrálni. Szoptat, pelenkáz, ringat, aggódik, a fennmaradó időben pedig próbálja kialudni magát. Kisebb gondja is nagyobb a szexnél, ráadásul a hormonjai sem erre „inspirálják”.
A szerelmes férfi hamar rádöbben, hogy neki itt nem osztottak lapot, és keservesen csalódik. Még jó, ha nem keres házon kívül vigaszt, hanem sikerül elfoglalnia magát, míg a felesége visszatér hozzá. Baj akkor van, ha annyira beszippantja a munka – a pénzre ráadásul minden eddiginél nagyobb szükség van –, hogy nem marad elég ideje a családjára. A nő ezt a támogatás elmaradásának élheti meg, és máris rés támad az intimitáson. A feleségnek viszont arra kell vigyáznia, hogy ne pusztán anyaként tekintsen ezek után magára, mert a férfi ezt azonnal megérzi, és ő sem látja többé a NŐ-t benne. Ez pedig a szenvedély biztos halálához vezet.

2. Ha a nő visszamegy dolgozni
Az katasztrófa! Este jár haza, új ruhákat vesz, sminkeli magát – egyszóval kivirágzik. Ettől a férfiak többnyire nagyon megijednek. Féltik a kialakult egyensúlyt, és sokszor féltékenykedni kezdenek. A dolognak más hátulütői is vannak. Például a nőnek kevesebb ideje lesz anyai és háztartási teendői ellátására.
A férfi ilyenkor eldöntheti, hogy beszáll-e az otthoni munkák elvégzésébe, vagy inkább továbbra is feleségétől várja ezt, és szemrehányásaival hosszú távon megrontja a kapcsolatot. Azt viszont nekünk, nőknek kell belátnunk, hogy a megismerkedésünkkor elkezdődött bensőséges kommunikációt kár lenne a munka oltárán feláldozni. Tehát érdemes a család és a párkapcsolat fontosságát szem előtt tartani.

3. Ha kirepülnek a gyerekek
Ez a házasság záróvizsgája. A gyereknevelési projektnek vége, most válik el, hogy a felek már csak szülők voltak, vagy tudnak még párként működni. Fordítottak-e elég figyelmet, energiát az intimitás megőrzésére az együtt töltött évek során. Sokan meglepődnek, mennyire üresnek érzik egymás mellett az életet, ha már nem tölti ki azt a gyerekzsivaj, a kamaszgondok, a nagyra nőtt háztartás kínálta elfoglaltságok. Ilyenkor nagyon gyakori a válás.
Ehhez manapság az is hozzásegít, hogy kitolódott az emberélet, így egy ötvenéves férfi vagy nő még nem feltétlenül érzi öregnek magát az újrakezdéshez. Ha azonban a partnereknek eddig sikerült egyensúlyt tartaniuk a szerelem és gyereknevelés között, előbb-utóbb ki fogják tölteni a gyerekek hagyta űrt, és még inkább egymás felé fordulnak. Ne felejtsük, a házasságok második virágzása legalább akkora kaland lehet, mint az első volt!

Mi üthet rést az intimitáson?

1. A hazugság. A bizalmat a legnehezebb újra helyreállítani.
2.  Az időhiány. Erre hivatkozva maradnak el a nagy beszélgetések, a közös lelki utazások. Lassan bezárkózunk.
3. Az érintés hiánya. A nyugati civilizációban egy felnőttnek szinte sehol nincs alkalma arra, hogy megérintsék, vagy hogy ő valakit megérinthessen. Márpedig érintés nélkül a lélek megbetegszik. Érdemes a párkapcsolatban minél többet beszerezni belőle.
4. A szeretkezés hiánya. A szex az egyik legfontosabb útja annak, hogy megéljük a nemünket. Magabiztosabbá válunk tőle, növeli a biztonságérzetünket, és olyan boldogságot élhetünk meg a partnerünkkel, amely átsegít a hétköznapok nehézségein.
 

Keresztury Emőke
pszichológus

Intim tippek – hogy újra egymásra találjunk

1. Idézzük fel partnerünkkel legszebb megélt pillanatainkat! Ez erőt ad a folytatáshoz.
2. Emlékezzünk vissza arra, mit szerettünk régen együtt csinálni, és próbáljuk meg újra becsempészni ezeket az életünkbe!
(Pl. mozi, színház, kirándulás, közös fitnesz…)
3. Szokjunk le a problémák negatív megfogalmazásról! Pozitívan igyekezzünk közölni a kéréseinket.  („Elhanyagolsz!” helyett: „Jólesik, amikor törődsz velem!”)
4. Egyezzünk meg, hogy hetente kölcsönösen teljesítjük partnerünk három apró kívánságát! Garantáltan javulni fog a hangulat.
5. Ha végképp nem tudunk zöld ágra vergődni, üljünk le a szőnyegre, és némán vessük egymásnak a hátunkat. Érezni fogjuk, ahogy „elindulunk” egymás felé…
6. Ha a szavak már nem használnak, próbáljuk ki a keleti mágiát! Masszírozzuk meg egymást! Az érintésnek óriási hatalma van.
7. Szakítsunk időt arra, hogy időről időre újra zavartalanul kettesben lehessünk egymással. Ha egyszer-kétszer sikerül ily módon helyre állítani a harmóniát, legközelebb már könnyebben túllendülünk a mélyponton.

 
 
A cikk nyomtatásban az e heti Nők Lapjában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:


Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

Exit mobile version