Tamással sülve-főve: Húsvéti finomságok

Bereznay Tamás | 2011. Április 20.
Ilyenkor, ünnepek idején aprósüteményből sosem elég. Jönnek a vendégek, esetleg még a locsolók is – bár manapság ez a régi népszokás már kevés helyen dívik –, valamivel meg kell kínálnunk őket. És a család is szereti, ha a sok sonka és tojás mellett valami nyalánkság is kerül az asztalra. Ezért Tamás könnyen elkészíthető sütiket ajánl az olvasóinknak, hogy azért az időnk nagy részét ne a konyhában töltsük el.

                                                  Vajas tésztában sült vaníliás gyümölcsök

Hozzávalók:

A pudingport másfél dl hideg tejjel, valamint a cukorral simára keverjük. A többi tejet felforraljuk és állandó keverés mellett hozzáöntjük a pudingporos tejet. Sűrűre főzzük és kihűtjük. A vajas tésztából egyforma négyszögeket vágunk. Mindegyik közepére teszünk egy kanál pudingot és pár szem friss gyümölcsöt. A négy sarkát felhajtjuk, és kissé összenyomjuk. Megkenjük felvert egész tojással és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.

                                                                    Kossuth diós kifli

Hozzávalók:

A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a vaníliás cukrot is. Miután összedolgoztuk, kanalanként belekeverjük a Nagyi titka búzafinomlisztet is. A tojásfehérjéből, egy csipet sóval kemény habot verünk, és két-három részletben hozzáadjuk a tésztához. Vajazott, lisztezett tepsibe öntjük, és a tetejét megszórjuk darált dióval. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 40 perc alatt megsütjük. Miután kivettük a sütőből, fél órát pihentetjük, majd pogácsaszaggatóval félholdakat szúrunk ki belőle.

                                                                   Kókuszos-csokis süti

Hozzávalók:
6 db tojás
12 dkg Nagyi titka búzafinomliszt
12 dkg porcukor
1 kk sütőpor
2 ek kakaópor
kókuszreszelék

A krémhez:

A bevonóhoz:

A tojásfehérjéből, a cukor kanalankénti hozzáadásával, kemény habot verünk. Utána egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd kanalanként a sütőporral elkevert Nagyi titka búzafinomlisztet is. Legvégül beleszitáljuk a kakaóport is. Vajazott, lisztezett tepsibe (kb. 22×30 cm) öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Miután kihűlt, pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki belőle.
A pudingport egy dl hideg tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk és állandó keverés mellett hozzáöntjük a pudingporos tejet. Sűrűre főzzük és kihűtjük. Gépi habverővel vajat a cukorral habosra keverjük, majd összedolgozzuk a pudinggal. Egy-egy karika közé vastagon krémet kenünk, majd bekenjük az oldalát is. Megforgatjuk kókuszreszelékben és egymás mellé állítjuk. A kakaót a vízzel és a vajjal sűrűre főzzük. Miután kissé kihűlt, a sütik tetejét megkenjük vele. Érdemes előző nap elkészíteni.

A cikk nyomtatásban az e heti Nők Lapjában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:


Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

Exit mobile version