Tavaszi zöldleves |
Hozzávalók:
- 20 dkg zöld spárga
- 20 dkg paraj
- 20 dkg fagyasztott zöldborsó
- 3 retek
- 2 szál újhagyma, só,
- fehér bors, szerecsendió, 5 dkg vaj
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A zöld spárga alsó felét vékonyan meghámozzuk, a végét levágjuk, kidobjuk, majd a többit nagyobb darabokra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk. A spárgafejekből és a zöldborsóból egy keveset félreteszünk. A zöldségeket másfél liter vízben sóval, fehér borssal és frissen őrölt szerecsendióval feltesszük főni. Fedő alatt 10 percig főzzük, majd leturmixoljuk. A felkarikázott retket, a zöldborsóval és a spárgával kevés vajon kissé átfuttatjuk. A levest csészébe szedjük, és levesbetétnek a párolt vajas zöldségekből teszünk a tetejére.
Fehér spárga morzsával és sonkával |
Hozzávalók:
- 50 dkg fehér spárga
- 5 dkg vaj
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 20 dkg füstölt sonka
- 3 szál csombor
- 3 szál tárkony
- 3 szál kakukkfű
- 1 citrom, só
A fehér spárgát vékonyan meghámozzuk és az alsó végét levágjuk. Ezután a spárgát enyhén sós, cukros, citromos vízben kb. 2 percig főzzük. A vajon a zsemlemorzsát, a finomra vágott fűszernövényekkel együtt megpirítjuk. A sonkát apró kockára vágjuk, és szintén kipirítjuk. A spárgát lecsepegtetjük, tálra szedjük. A tetejét megszórjuk a vajas morzsával és a sült sonkával.
Karalábés saláta lágy tojással |
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 3 fej zsenge karalábé
- 4-5 szál medvehagyma
- 1 csomag Eisberg salátakeverék
- 1 db citrom
- 4 ek olívaolaj
- fekete bors, só
- 4 szelet kalács, vaj
A karalábét meghámozzuk és hosszú vékony metéltre vágjuk. Összekeverjük a szintén metéltre vágott medvehagymával és retekkel. Enyhén megsózzuk, ráfacsarjuk fél citrom levét és pár percig állni hagyjuk. A tojást forrásban lévő sós vízbe tesszük, és 5 percig főzzük. A kalácsokat megvajazzuk, a serpenyőben megpirítjuk. A karalábét enyhén kinyomkodjuk és összekeverjük kevés olívaolajjal. Tálaljuk: a kalácsot a tányérra tesszük, erre az Eisberg salátakeveréket, majd a karalábét. A tojást óvatosan félbevágjuk, hogy a sárgája ne folyjon el, és a salátatorony tetejére illesztjük. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, megszórjuk frissen őrölt fekete borssal, és azonnal tálaljuk.
Cikkünk nyomtatásban az e heti Nők Lapjában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:
- Fent díva, lent Iza
- Tavaszi zöldségek
- Vegyünk elő egy kockás füzetet!
- Miről tudnál lemondani, hogy takarékoskodj?
- 3 ország, 4 szülés
Ha előfizetnél a hetilapra, itt és most megteheted!