Tavaszi zöldségek

Bereznay Tamás | 2011. Május 04.
Tavasszal mindenki rohamszerű fogyókúrába kezd, hiszen nyakunkon a strandszezon. Az idén viszont elég későn jött a húsvét, amikor is valószínű, hogy a legelszántabb diétázók is elengedték magukat. Sonka, tojás, finom sütemények, jóféle házias tojáslikőrök – nos, egyik sem tipikusan fogyókúrás enni-, innivaló. Éppen ezért most egy kissé könnyebb fogásokat ajánlunk Tamás segítségével. És, ha lehet, akkor nem csak a karcsúsodni vágyóknak. Hiszen ezek az egészséges, vitamindús zöldek mindenkinek csak javára szolgálnak.
                                                                 Tavaszi zöldleves
Tavaszi zöldségek

Hozzávalók:

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A zöld spárga alsó felét vékonyan meghámozzuk, a végét levágjuk, kidobjuk, majd a többit nagyobb darabokra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk. A spárgafejekből és a zöldborsóból egy keveset félreteszünk. A zöldségeket másfél liter vízben sóval, fehér borssal és frissen őrölt szerecsendióval feltesszük főni. Fedő alatt 10 percig főzzük, majd leturmixoljuk. A felkarikázott retket, a zöldborsóval és a spárgával kevés vajon kissé átfuttatjuk. A levest csészébe szedjük, és levesbetétnek a párolt vajas zöldségekből teszünk a tetejére.

                                                     Fehér spárga morzsával és sonkával

Hozzávalók:

A fehér spárgát vékonyan meghámozzuk és az alsó végét levágjuk. Ezután a spárgát enyhén sós, cukros, citromos vízben kb. 2 percig főzzük. A vajon a zsemlemorzsát, a finomra vágott fűszernövényekkel együtt megpirítjuk. A sonkát apró kockára vágjuk, és szintén kipirítjuk. A spárgát lecsepegtetjük, tálra szedjük. A tetejét megszórjuk a vajas morzsával és a sült sonkával.

                                                       Karalábés saláta lágy tojással

Hozzávalók:

A karalábét meghámozzuk és hosszú vékony metéltre vágjuk. Összekeverjük a szintén metéltre vágott medvehagymával és retekkel. Enyhén megsózzuk, ráfacsarjuk fél citrom levét és pár percig állni hagyjuk. A tojást forrásban lévő sós vízbe tesszük, és 5 percig főzzük. A kalácsokat megvajazzuk, a serpenyőben megpirítjuk. A karalábét enyhén kinyomkodjuk és összekeverjük kevés olívaolajjal. Tálaljuk: a kalácsot a tányérra tesszük, erre az Eisberg salátakeveréket, majd a karalábét. A tojást óvatosan félbevágjuk, hogy a sárgája ne folyjon el, és a salátatorony tetejére illesztjük. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, megszórjuk frissen őrölt fekete borssal, és azonnal tálaljuk.

Cikkünk nyomtatásban az e heti Nők Lapjában jelent meg.

A legfrissebb szám tartalmából: 

 Ha előfizetnél a hetilapra, itt és most megteheted!

Exit mobile version