Ösztönösen vagy tervezetten vagy szülő?

Koronczay Lilla | 2011. Május 18.
Tudatosan neveljünk, vagy inkább az ösztöneinkre hallgassunk? Működnek-e a gyerekkori mintáink, és ha nem, átírhatóak-e? Elég-e egy szülőnek a könyvekből és az internetről tájékozódni? Egyáltalán, lehet-e a mai, bonyolult világban gyereknevelési tanácsok, információk nélkül boldogulni? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Tudatos Szülők Iskolájának hallgatóival és a szakemberrel.

 Miért jó, ha a szülő tudatos? 

• Mert baj esetén tudja, hol, kitől kérhet segítséget, és meg is meri ezt tenni;
• mert ha a gyerek pszichés vagy fizikai fejlődése valahol elakadt, és erre rájön, a megfelelő  szakemberhez tud fordulni;
• mert nem biztos, hogy a játszótéri kismamák a kompetensek minden kérdésben;
• mert szelektálni tud a médiából ömlő ezernyi információból;
• mert felelősebben dönt nehéz helyzetekben;
• mert megelőzi a bűntudatot, azaz jó előre elgondolkozik néhány fontos, a gyereknevelést érintő problémán;
• mert magabiztosabb lesz, és következetesen tudja képviselni választott nevelési elveit.

„Én vagyok az a magabiztos, menedzsertípusú nő, aki harminchárom évesen, az első szülésem előtt azt hittem, nem érhet meglepetés” – vallja be Tibenszky Móni Lisa. Úgy gondolta, ha ki mer állni ezer ember elé, és meg tud szervezni akár egy jótékonysági koncertet is, egy gyermek felnevelése nem okozhat problémát. Mint mondja, nem is készült fel különösebben a szülésre, az utolsó pillanatig dolgozott. „Ehhez képest azonnal összeomlottam, amikor a második fiam a születése után a Honvéd Kórház intenzív koraszülött–osztályán kötött ki, mert vércsoport-összeférhetetlenség miatt súlyosan megbetegedett. Ebben a helyzetben minden addigi tudásom hasznavehetetlennek bizonyult. És mivel a kontroll nem az én kezemben volt, az ösztöneim is cserbenhagytak. Akkor tanultam meg, hogy a szakemberek tapasztalatát tisztelni kell.”

Lisa nemcsak az orvosi segítségre gondol, hanem az aggódó, bizonytalan pácienshez való emberséges hozzáállásra is. A kórházban ugyanis sok kérdésére választ kapott. Például hogyan tudná fokozni a tejtermelést, az utógondozás során miként tudja majd a gyereke mozgását fejleszteni. „E kudarcomon okulva érett meg bennem az elhatározás, hogy a saját és a többi tanácstalan szülő érdekében közösséget szervezek, és szakembereket kérek fel előadásokra” – meséli. Ez a felkészítő program lett a Tudatos Szülők Iskolája.

Használhatóak-e a gyerekkori mintáink?
 
Silling Zsuzsa szerint, aki lelkes hallgatója az előadásoknak, a gyerekkori minták mellett szükség van arra is, hogy folyamatosan tájékozódjunk a minket érintő témákban. Két gyermek édesanyjaként naponta számos olyan problémával szembesül, amelyekre – bármilyen gondos nevelésben részesült is a nyolcvanas években – tapasztalat híján nem tudhatja a megoldást. Akár praktikus dolgokról van szó: milyen a kényelmes bébihordozó, milyen élelmiszerek jók a gyerekeknek, melyik az egészséges cipő?

Akár kényesebb kérdésekről, mint hogy miként lehet kezelni a gyerekei közt fellépő testvérféltékenységet. „Az első reakcióim szinte mindig ugyanazok, amelyek anyukáméi voltak. Mégis úgy gondolom, ma több információra van szükség, hiszen gyerekkorom óta rengeteg minden megváltozott. Fontos felismernem, ha valami nincs rendben a gyerekekkel, hogy meg tudjam ítélni, melyik szakember a legjártasabb egy adott a kérdésben, vagy hogy tisztában legyek azzal, milyen vizsgálatokra kell feltétlenül elvinnem a gyerekeimet. A kórházban cumisüvegre szoktatott kislányom szoptatásával eleinte rengeteg nehézségem adódott. Mindent megpróbáltam megtenni az anyatejes táplálás érdekében, de bármilyen módszerrel próbálkoztam, nem vezetett sikerre. A sok szorongás és a küszködés csak tovább rontott a helyzeten. Végső elkeseredésemben hívtam fel egy szoptatási tanácsadót, akinek a mai napig hálás vagyok a segítségéért.”

Megspórolható-e a szorongás?

„Néha egy-egy mondat megragad a fejedben – fűzi hozzá Lisa –, mert valamit, amit addig csak ösztönösen csináltál, tudatosít benned.” Számára ilyen volt Ranschburg Jenő figyelmeztetése: Anyukák, az első év szolgálat! Ilyenkor talán nem is a tanács a legfontosabb, hiszen mire megérkezik, az anya a spontán döntésen már rég túl van. Miért ne spórolhatnánk meg magunknak a szorongást?
„Ma már nincsenek mellettünk nagyanyák, nagynénik, akik folyamatosan megosztják velünk a tapasztalataikat, mint régen. Az én édesanyám ugyan irigyelni való példa, hiszen hetvennyolc évesen még korcsolyát húz az unokája kedvéért a Velencei-tavon. Attól még a felelősség még a mi vállunkat nyomja, és sokszor bizony nagyon nyomasztó.”

A könyv és az internet kevés?
 
Tünde, bár ő maga még csak most készülődik a várandósságra, azért kezdett el hirtelen érdeklődni a gyereknevelés iránt, mert a jelenlegi párjával két kisgyerek is érkezett. Az első meglepetés akkor érte, amikor a srácok az első együtt töltött hétvégén nem akartak leülni vele egy asztalhoz az étteremben. Megbántódva elsomfordált, emlékszik vissza a megrázó élményre, ám amint hazaért, felhívta a nővérét telefonon, aki háromgyerekes anyaként azonnal átlátta a helyzetet. Megmagyarázta a húgának, hogy a gyerekek nem fognak azonnal odabújni egy egyelőre még idegen nőhöz, sok türelemre és szeretetre lesz szüksége, hogy oldódjon az érzés.

„A hasonló, személyes szituációkban aligha remélhetjük, hogy az ezerféle irányzatot képviselő könyvekből vagy az arctalan internetes fórumokból kibogarászhatjuk a helyes szülői viselkedésmintát – véli Mogyorós Vera gyerekpszichológus. – Viszont egy barátnő vagy egy általunk tisztelt családtag, vagy akár egy elmélyült beszélgetés valamelyik szakemberrel, megnyugtató útmutatással szolgálhat. A beszélgetés fontosságát egyébként se győzöm hangsúlyozni! Ezért van igény az ismeretterjesztő előadásokra is. A szülők itt feltehetik a saját kérdéseiket, és adekvát válaszokat kaphatnak rájuk. Azzal is szembesülhetnek, hogy a problémáik más jelenlevőt is érintenek, tehát nem feltétlenül ők az ügyetlenek vagy felkészületlenek. Ez megnyugtatóan hat rájuk, a későbbiekben sikeresen megoldott problémáktól pedig hosszú távon magabiztosabbakká válhatnak.”

Mogyorós Vera gyermekpszichológus:

Találd meg az arany középutat!

Amikor szülővé válásról beszélünk, mindig felmerül a kérdés, mennyire kell tudatosan készülni ezekre a dolgokra, és mennyire hagyatkozhatunk az ősi anyai-apai ösztöneinkre, megérzéseinkre. Meggyőződésem, hogy mindannyian rendelkezünk ezekkel az ősi képességekkel, mégis egyre fontosabbnak tartom a felkészülést. Indoklásul két dolgot szeretnék kiemelni.

1. A világ, amelyben élünk, semmilyen szempontból nem támogat bennünket abban, hogy merjünk hallgatni arra a bizonyos belső hangra. A felkészülés tehát ott kezdődik, hogy egy kicsit befelé figyeljünk! Beszélgessünk a párunkkal arról, ki hogyan képzeli a következő néhány hónapot, évet, ki mennyire érzi felkészültnek magát a gyerekvállalásra. Hisz a gyereknevelés a rengeteg öröm mellett bizony önfeláldozást is követel.

2. Ma már fantasztikus lehetőségek vannak, amelyek akár a terhesség alatt, akár szülés közben vagy a szülést követően felmerülő egészségügyi problémák, későbbi pszichológiai problémák esetén rendelkezésünkre állnak. Egy időben felfedezett betegség vagy részképességzavar, egy idejében elkezdett fejlesztés vagy terápia örökre megváltoztathatja mind a gyermek, mind a család életét. Persze nem kell rémülten tanulmányozni az összes gyermekbetegséget, és valamennyi terápiás módszert. A tudatosság azt jelenti, hogy figyeljük gyermekeinket, és ha az a bizonyos belső hang azt súgja, hogy valami nincs rendben, akkor merjünk és tudjunk a megfelelő helyen és időben segítséget kérni.
Ezzel együtt mindig gondoljunk arra, senki nem ismerheti gyermekeinket úgy, mint ahogy mi, a szülei. Próbáljunk egyensúlyozni a hallottak, tanultak, és az ösztöneink súgta megoldások között! Meg fogjuk találni az arany középutat.

A Tudatos Szülők Iskolájának programjáról a www.tudatosszulokiskolaja.hu weboldalon tájékozódhatnak.
Az előadás-sorozat helyszíne: IBS (International Business School) Budapest, Tárogató u. 4–5.
A programok tematikája változó, a zenei neveléstől a homeopátiáról szóló előadáson át az óvoda-, iskolaválasztásig.
A belépőjegyekből származó bevételt az iskola a Koraszülött Alapítványt támogatja.

A cikk teljes terjedelmében az e heti Nők Lapjában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából: 

Ha előfizetnél a hetilapra, itt és most megteheted!

Exit mobile version