HIV-vírussal fertőződhettek meg a katonák

Különvélemény | 2011. Május 28.
HIV-vírussal vagy más, vér útján terjedő betegséggel is megfertőződhettek ausztrál katonák az Egyesült Arab Emírségekben. A hírt Für Anikó kommentálja.
Törékeny kislányként emlékeznek a meghalt katonanőre

A hír: Kiderült, hogy az őket kezelő dubaji honvédkórházban nem megfelelően sterilizálták az orvosi műszereket és a fecskendőket.
Az ausztrál vezérkari főnök, Angus Houston vezérezredes azt mondta, a figyelmetlenség kiábrándító, de nem valószínű, hogy akár egyetlen katona vagy a hadsereggel együttműködő alvállalkozó is megbetegedhet emiatt, mivel nagyon kevés sebészeti beavatkozást végeztek az Al-Minhad bázison. „Mindezek ellenére mindent megteszünk, hogy biztosak lehessünk abban, senki nem kapott semmilyen fertőzést a gondatlanság miatt” – mondta a főtiszt.
(RTL Hírek)
 

Különvélemény Für Anikótól
Édes Lányok, bocsánat a késésért, megint elsodort az élet, egészen pontosan főpróba hete van, ez azt jelenti, hogy éjjel-nappal stb. a munka oltárán áldozom.

Mi tagadás, nem nagyon szeretnék most ausztrál katona lenni! (Egyébként semmilyen katona sem szeretnék lenni – megrögzött pacifista lévén mindenféle katonásdi idegen számomra –, de ez nem jelenti azt, hogy ne tisztelném, aki ezt a szolgálatot hivatásszerűen = hittel + szívvel + lélekkel végzi.) Különösen olyan katona nem, aki Dubajban szolgált, és az Al-Minhad bázison kellett rajta orvosi beavatkozást végezni! Milyen érzés lehet akárcsak pár óra hosszat latolgatni, hogy valaki megfertőződött-e HIV-vel, vagy sem? Hogy bekövetkezett-e az elképzelhetetlen? Ha nem, óriási megkönnyebbülés, de ha mégis??… Akkor mit lehet tenni? Mit tehet a katonáiról oly nagyvonalúan gondoskodó ausztrál hadsereg, amelynek még a hepatitisz-B elleni oltásra is van gondja? Kártérítést ajánl fel? De hát igazából nem ő okozta a tragédiát. Egyáltalán mekkora összeg képes enyhíteni ezt a kárt? Meg lehet fizetni azt, ha valaki egy vakbélműtét vagy egy injekció miatt lesz halálos beteg? Az is borzasztó, hogy egy nyomorult kábítószerfüggő lesz AIDS-es saját óvatlansága miatt, de az már szinte „groteszk”, ha egy vasfegyelemben élő katona. Mennyibe kerül egy elrontott élet? Családtagjainak elrontott élete, fájdalma?
Jó, nem kérdezek többet, mert teljesen értelmetlen!

 

Egyébként tökéletesen értetlenül állok a tények előtt, annyira ellentmondásosak.
Szóval az a hadsereg, ahol a törődés olyan magas fokú, hogy különböző védőoltásokra, tehát preventív intézkedésekre is futja, hogy nem tudta megelőzni ezt a csúfos történetet?
Miért nem mérték fel majdani állomáshelyük kondícióit, az Al-Minhad bázis egészségügyi felszereltségét, higiénés viszonyait?
A másik, amit meg végképp nem értek, hogy abban az országban, ahol dúskálnak az olajban és ennek köszönhetően a pénzben is (és igazság szerint jó dolgukban már azt sem tudják, mit csináljanak: irtózatosan giccses luxushoteleket építenek, meg pálmafa alakú lakótelepet, hová máshová, mint a tengerbe, ízlésehagyott, hülye milliomosoknak – holott ennél sokkal értelmesebben és hatékonyabban is befektethetnék a milliárdjaikat), ahol minden egyes nagykorúságát elért férfi 6–800 000 forintnak megfelelő apanázst kap havonta az államtól anélkül, hogy ezért a kisujját is mozdítani kellene, szóval, egy ilyen országban hogy lehet ennyire – hogy úgy mondjam – ótvar egy katonai támaszpont?! (Jómagam azt gondoltam volna, hogy Dubajban egy ilyen stratégiailag fontos helyen egy sci-fi film díszleteire emlékeztető high-tech kórházban, ahol még a padló is steril, a világ legjobb orvosai unatkoznak csúcsfizetésért, és a nagy ritkán be-betévedő páciens egészségesebben és fittebben távozik, mint amilyen 10 évvel azelőtt volt.)
Summa summarum: nem leszek katona! (Sokkal inkább tűzoltó vagy vadakat terelő juhász.)

Exit mobile version