Több ezer gyerek késsel jár iskolába

ELTE TáTK | 2011. Május 30.
Egy friss brit felmérés szerint több ezer 13–15 éves gyerek lehet az országban, akik valamilyen fegyvert hordanak maguknál.
Terror az iskolában – Mit tehet a szülő?

Akár húszezren is lehetnek…
A 10–15 éves walesi és angol gyerekek bűnözéssel és a rendőrséggel kapcsolatos attitűdjét vizsgálta az a brit felmérés, amely felhívta a figyelmet arra, milyen ijesztő arányban hordanak maguknál kést a fiatalok. Az adatok szerint százból egy 13–15 éves vitt magával kést tavaly, amikor elment otthonról, míg nyolcból egy megkérdezett állította, ismer olyat, aki hord magánál szúróeszközt. Ha ez a minta az egész országra érvényes, az azt jelenti, hogy a korcsoportba tartozók közül akár 20 ezren is lehetnek, akik késsel járnak iskolába. A több mint 3700 résztvevővel készült British Crime Survey szerint ugyanakkor a megkérdezett gyerekek 69 százaléka elismeri, nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kést viselők önmagukat sebesítik meg véletlenül, mint hogy másoknak okoznának sérülést.

Bántják egymást, de félnek az idősebbektől
A felmérés a gyerekek aggodalmaira is kitért. E szerint a fiatalok mintegy harmada tart az utcákon csoportokba verődött, idősebb tinédzserektől – ez az arány a felnőtt lakosság körében kevesebb, mint 27 százalék.

Az adatok szerint meglehetősen nagy arányban piszkálják és bántalmazzák egymást lelkileg a fiatalok. Ötből egy megkérdezett számolt be olyan esetről, ami különösen megijesztette vagy elszomorította. Ezek az incidensek többnyire az iskolában történnek, jellemzően gúnyolódás, sértegetés, pénz vagy tárgyak követelésének formájában jelentkeznek, és a 10–12 éves fiúk körében a leggyakoribbak. Közülük azonban minden negyedik hasonló sérelmeket tapasztalt az interneten is: bántó üzeneteket kaptak, vagy kellemetlen, zavaró információkat tettek közzé róluk társaik. Az online bántalmazás az idősebb, 13–15 évesek körében jellemző, és gyakrabban érinti a lányokat, a tartósan beteg és fogyatékkal élő tanulókat.

Exit mobile version