Paleolit receptek

nlc | 2011. Június 24.
Előző számunkban a paleolit diétáról írtunk, íme most néhány recept!
                                                                 Svéd lazacsaláta
Paleolit receptek

Skandinávia ízei nem állnak távol a magyar ízlésvilágtól. Például a kapor és az uborka nálunk is hagyományos párosítás, csakúgy, mint ebben az ínycsiklandó lazaccsodában.

Hozzávalók:

Az öntethez:

Egy szép tálon szétterítjük a salátaleveleket. Ha túl nagyok, összetépkedjük az uborka-, retek és édesköményszeleteket a tetején. Megszórjuk a lila hagyma karikáival. A füstölt lazacot kb. 3 cm széles hosszanti csíkokra vágjuk és mutatóujjunk köré csavarva feltekerjük. Így „lazacrózsákat” ültethetünk a saláta tetejére.
Az öntethez összekeverjük az összes hozzávalót, és a saláta tetejére hintjük.

                                                            Mazsolás sárgarépa-saláta

Ha valaki szereti a koriander zöldjét, bátran használhatja petrezselyem helyett. Ma már sok helyen cserépben is kapható.

Hozzávalók:

A reszelt sárgarépát keverjük össze a mazsolával. A dióolajat keverjük ki a citromlével, a mézzel és egy pici sóval, öntsük rá a salátára. Jól forgassuk át, és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

                                              Provance-i sült csirke karamellizált fokhagymával

Hozzávalók:

A csirkedarabokat besózzuk, borsozzuk. Egy nagy, lapos tepsit, valamint a csirkedarabokat is megkenjük egy pici zsírral, szépen egymás mellé elrendezzük a húsokat, és megszórjuk a fűszerekkel (a bőre alá is dugdoshatjuk őket).
200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Ekkor mellétesszük a fokhagymagerezdeket, a lila hagymát, a sárgarépát és az almát, és további 40 percig sütjük. Jót tesz neki, ha néha meglocsolgatjuk a csirkedarabok tetejét.

                                                                        Töltött padlizsán

Egész kaliforniai paprikába, cukkinibe vagy nagyméretű paradicsomba is lehet töltetni ezt a keveréket.

Hozzávalók:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Levágjuk a padlizsánok szárát, és hosszában kettévágjuk őket. A húsát kikanalazzuk, úgy, hogy kb. 1 cm-es réteg maradjon a héjon, így később megtartja a formáját. Besózzuk, majd mikor levet ereszt, lecsöpögtetjük. A kivájt padlizsánhúst apró darabokra vágjuk.
Egy serpenyőben 1 evőkanál olajat hevítünk, és megpirítjuk rajta a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, és áttesszük egy tálba. Most felhevítjük a másik 1 evőkanálnyi olajat, és megpirítjuk (sorrendben) az apróra vágott hagymát, a paprikát, a padlizsánt és a fokhagymát.
Összekeverjük a darált húst a zöldségekkel, vágott zöldfűszerekkel, a szezámmal és a tojással. Beletöltjük a kivájt padlizsánfelekbe. Néhány vékony szelet paradicsomot teszünk a tetejére és kiolajozott tepsire helyezzük.
45 percig sütjük, és egy nagy tál, ropogós vegyes salátával tálaljuk.

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

Exit mobile version