Svéd lazacsaláta |
Skandinávia ízei nem állnak távol a magyar ízlésvilágtól. Például a kapor és az uborka nálunk is hagyományos párosítás, csakúgy, mint ebben az ínycsiklandó lazaccsodában.
Hozzávalók:
- 20 dkg füstölt lazac
- 1 kis lila hagyma, vékony karikákra vágva
- 1 csomag vegyessaláta-levél
- 1 kígyóuborka, szeletelve
- 1 fej édeskömény, vékonyan szeletelve
- 1 csomó piros retek, hajszálvékonyra szeletelve
Az öntethez:
- 2 ek. kendermag- vagy olívaolaj
- 1 tk. vágott, friss kapor és petrezselyem
- 1 fél citrom leve
- 1 kk. nyírfacukor
Egy szép tálon szétterítjük a salátaleveleket. Ha túl nagyok, összetépkedjük az uborka-, retek és édesköményszeleteket a tetején. Megszórjuk a lila hagyma karikáival. A füstölt lazacot kb. 3 cm széles hosszanti csíkokra vágjuk és mutatóujjunk köré csavarva feltekerjük. Így „lazacrózsákat” ültethetünk a saláta tetejére.
Az öntethez összekeverjük az összes hozzávalót, és a saláta tetejére hintjük.
Mazsolás sárgarépa-saláta |
Ha valaki szereti a koriander zöldjét, bátran használhatja petrezselyem helyett. Ma már sok helyen cserépben is kapható.
Hozzávalók:
- 60 dkg hámozott sárgarépa, durvára reszelve
- 10 dkg mazsola
- 2 ek. citromlé
- 1 tk. méz
- 1 ek. apróra vágott petrezselyem vagy koriander zöldje, pici só
A reszelt sárgarépát keverjük össze a mazsolával. A dióolajat keverjük ki a citromlével, a mézzel és egy pici sóval, öntsük rá a salátára. Jól forgassuk át, és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Provance-i sült csirke karamellizált fokhagymával |
Hozzávalók:
- 1 kg csirkecomb és/vagy csontos mell
- 5 szál friss kakukkfű
- 3 szál friss rozmaring
- 3 szál friss vagy 1 tk. szárított borsikafű
- 3 babérlevél
- 3 fej fokhagyma gerezdjei
- 3 fej lila hagyma, vastag szeletekre vágva
- 3 sárgarépa, hámozva, 3 cm-es darabokra vágva
- 2 alma, gerezdekre vágva,
- 1 ek. liba- vagy kacsazsír, só és bors, ízlés szerint
A csirkedarabokat besózzuk, borsozzuk. Egy nagy, lapos tepsit, valamint a csirkedarabokat is megkenjük egy pici zsírral, szépen egymás mellé elrendezzük a húsokat, és megszórjuk a fűszerekkel (a bőre alá is dugdoshatjuk őket).
200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Ekkor mellétesszük a fokhagymagerezdeket, a lila hagymát, a sárgarépát és az almát, és további 40 percig sütjük. Jót tesz neki, ha néha meglocsolgatjuk a csirkedarabok tetejét.
Töltött padlizsán |
Egész kaliforniai paprikába, cukkinibe vagy nagyméretű paradicsomba is lehet töltetni ezt a keveréket.
Hozzávalók:
- 1 közepes padlizsán
- 3 ek. olívaolaj
- ½ kg darált marhahús
- só, bors,
- 1 hagyma, apróra vágva
- 1 piros színű paprika, apróra vágva
- 3 gerezd áttört fokhagyma
- 1 csomó vágott petrezselyem
- 1 csomó vágott friss bazsalikom
- 5 dkg őrölt szezámmag
- 1 tojás
- 2 szép nagy, érett paradicsom
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Levágjuk a padlizsánok szárát, és hosszában kettévágjuk őket. A húsát kikanalazzuk, úgy, hogy kb. 1 cm-es réteg maradjon a héjon, így később megtartja a formáját. Besózzuk, majd mikor levet ereszt, lecsöpögtetjük. A kivájt padlizsánhúst apró darabokra vágjuk.
Egy serpenyőben 1 evőkanál olajat hevítünk, és megpirítjuk rajta a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, és áttesszük egy tálba. Most felhevítjük a másik 1 evőkanálnyi olajat, és megpirítjuk (sorrendben) az apróra vágott hagymát, a paprikát, a padlizsánt és a fokhagymát.
Összekeverjük a darált húst a zöldségekkel, vágott zöldfűszerekkel, a szezámmal és a tojással. Beletöltjük a kivájt padlizsánfelekbe. Néhány vékony szelet paradicsomot teszünk a tetejére és kiolajozott tepsire helyezzük.
45 percig sütjük, és egy nagy tál, ropogós vegyes salátával tálaljuk.
A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:
- Mészáros Árpád Zsolt
- Paleolit receptek
- Nem kívánt babák az inkubátorban
- Politikusok és a szex
- Így dolgozom én a strandon!
- Milyen a mi kapcsolatunk?
- Nyári nagymamák
Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!