Törődjön a férfi is a fogamzásgátlással!

Különvélemény | 2011. Július 16.
Közteherviselés az ágyban is: ha minden jól megy, pár év múlva már nem csak a nők védekezhetnek majd tablettával a nem kívánt terhesség ellen. Peller Mariann alig várja a férfi antibébit.

A hír: készül az antibébi-tabletta férfiaknak. Teljesen leállítja a spermiumok termelődését egy most felfedezett vegyi anyag – számoltak be róla a New York-i Columbia Egyetem kutatói. A még csak egereken tesztelt anyag hatalmas előnye, hogy elhanyagolhatóan kevés mellékhatással jár, nem csökkenti a nemi vágyat, ráadásul a szer megvonását követően szinte egyből visszaáll a nemzőképesség – ahogyan az a női fogamzásgátlók hatásmechanizmusánál ismeretes. Ha minden a tervek szerint alakul, akár öt éven belül elkészülhet az embereknek is adható gyógyszerkészítmény – így a kutatók. Kérdés azonban, vajon a férfiak bevennék-e a fogamzásgátló tablettát?

Magam is szedtem bő két évig hormontartalmú fogamzásgátló tablettát és van olyan barátnőm, aki mindenféle mellékhatás nélkül szedi, lassan tíz éve. Én azonban sajnos közel húsz kilogrammnyi súlyfelesleget szedtem magamra a két év alatt. Az, hogy néha elfelejtettem, hogy bevettem-e vagy sem, már csak apró kellemetlenségnek számított, a rettegéssel együtt, hogy vajon hatni fog-e ennek ellenére a havi adag.

Az akkori páromat nem különösebben érdekelte, hogyan védekezem. Sőt, ahogy belegondolok, tulajdonképpen egyik páromat sem érdekelte, hogy mi módon védekezem a nem kívánt terhesség ellen. Mintha természetesnek vették volna, hogy ez kizárólag a nő feladata, hiszen neki kell viselnie a súlyosabb következményeket, ha valami balul „sül el”. Én pedig természetesnek vettem, hogy ennek így kell lennie. Egészen addig, amíg nem találkoztam a jelenlegi – és érzésem, reményeim szerinti – életem párjával.

Nem gondoltam, hogy létezik férfi, akinek ha felteszik a kérdést, miszerint: te szednél-e férfiaknak készített fogamzásgátló gyógyszert?, szemrebbenés nélkül azt feleli: igen. Persze ha komoly mellékhatásokkal járna, mint a ma forgalomban lévő, férfiaknak szánt hormonkészítmények, tele tesztoszteronnal, ezzel impotenciát vagy meddőséget okozva, nemet mondana. Ahogy természetesen én is kézzel-lábbal tiltakoznék az ellen, hogy saját szervezetét károsítsa. Majd hozzátette, hogy a tartós kapcsolat és családtervezés két ember feladata, és a hormonkészítmények, hüvelykúpok vagy méhen belüli fogamzásgátló szerek, mint a spirál, szintén befolyásolják a szervezet működését, csak éppen a nő kénytelen elszenvedni a mellékhatásokat. Ezért természetes, hogy ő is vállalná, ha a mellékhatás elhanyagolható mértékű lenne. Mondanom sem kell, még szerelmesebb lettem belé, amiért talpig férfi létére így gondolkodik…

Ha körülnézek férfi ismerőseim körében, talán kettőt ha találnék, aki hasonlóképpen gondolkodik. Mert a férfiak többsége, azt hiszem, hiúsági kérdést csinál az egészből. Talán nem érezné magát igazán férfinak, ha még a termékenységét is korlátoznia kellene. Nem elég, hogy egyre többször van terítéken a téma, miszerint a férfi és női szerepek egyre jobban összemosódnak, a férfi egyre nőiesebb, mert a nő egyre inkább képes a férfias szerepeket is tökéletesen „eljátszani” az életben… Ráadásul még az évezredes női feladat, a fogamzásgátlás is rájuk háruljon? Na, neeem!

Továbbra is azt gondolom, jó, hogy vannak női és férfi szerepek és feladatok az életben. És az a jó, ha egy pár képes a számukra tökéletes módon felosztani a feladatait, nemektől függetlenül, egy cél érdekében: hogy boldogan, kiegyensúlyozottan élhessenek. Ebbe beletartozik a családtervezés, fogamzásgátlás is. Mit nem adnék egy olyan módszerért, ami százszázalékos védettséget nyújt, észrevehetetlen, nem okoz kényelmetlenséget, teljesen mindegy, hogy nőnek vagy férfinak kell alkalmaznia… Ilyen feltételek mellett talán a férfiak sem csinálnának belőle hiúsági kérdést, hogy beszedjék-e vagy sem.

Exit mobile version