Mostantól nem ajánlják az alkoholt a menzákon

nlc | 2011. Augusztus 02.
Leveskocka, cukrozott üdítő, szörp, zsíros tejföl és hús: többek között ezeket az élelmiszereket tiltaná ki az iskolákból az országos tiszti főorvos.
Mostantól nem ajánlják az alkoholt a menzákon

A kerülendő élelmiszerek körébe sorolta az ételport, a leveskockát, a sót tartalmazó ételízesítőt, a 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú húst, a sertés- és baromfizsírt, a 12 százaléknál magasabb zsírtartalmú tejfölt, valamint az alkoholt tartalmazó élelmiszereket Paller Judit országos tiszti főorvos, aki ajánlásában kitért arra is, hogy az ételek jellege minden korcsoportnak megfelelő és változatos legyen. A kiadott dokumentum szerint tizennégy éven aluliaknak csípős vagy erősen fűszeres ételt nem lehet adni és húsz napon belül egy ételsor csak egyszer fordulhat elő.

Az ajánlás szerint édességet önálló fő- vagy kisétkezésként nem lehet adni, leszámítva a legalább egyharmad rész gyümölcsöt, tejet vagy tejterméket tartalmazó készítményeket.
Italként kizárólag ivóvíz, tej, illetve kakaó, valamint „világosra főzött tea” adható. Kerülendőek a koffeintartalmú italok, a szénsavas vagy cukrozott üdítők, szörpök, valamint a hozzáadott cukrot tartalmazó vagy ötven százalék alatti gyümölcstartalmú gyümölcslevek.

Mindez nemcsak az iskolai menzákra, de minden közoktatási és egészségügyi, valamint szociális intézményre vonatkozik.

Exit mobile version