Anya főz

Bodrogi Eszter | 2011. Szeptember 28.
Eszter gasztroblogját a www.fuszereslelek.hu oldalon olvashatják.

Mikor Dávid fiam megszületett, pár dolgot megfogadtunk jó előre a nevelésével kapcsolatban. Olyan dolgok voltak ezek, amelyek a barátnőim gyerekeinél – nekem mint gyerektelen nőnek – nem tetszettek. Az egyik ilyen fogadalom az volt, hogy a miénk nem fog válogatni és nyafogni az asztalnál. Nem így lett.
Sokan vesszük észre egyszer csak, hogy elveinket feladva mégis külön főzünk a gyerekeknek, és külön magunknak. Aztán egyik este, amikor hullafáradtan rogyunk le a vacsoraasztal mellé, a rengeteg mosatlan edényre véletlenül sem odapillantva, akkor megszületik az elhatározás: ennek véget vetünk! A gyerek igenis azt fogja enni, amit mi, nem főzünk külön neki.

Mi is megvívtuk a magunk csatáit az állandóan paradicsomos spagettit követelő négyévessel, és végül abban egyeztünk meg, hogy hetente egyszer ő találhatja ki a menüt.
Persze kompromisszumokat kötöttünk az ételek terén, így sokkal gyakrabban készülnek golyó formájú vacsorák, de a nagy sütőtálak helyett is sokszor használunk apró, felfújt formákat. Ha a gyerek így hajlandó megenni azt, amit egyébként csak szájhúzások közepette, akkor rajtunk nem fog múlni! Egyik kedvencünk a halgolyó, amit csirkemellből is el lehet készíteni. Gyakran sütjük egyszerre mind a kettőt, hiszen a fűszerezése ugyanaz, csupán a bundája különbözteti meg őket egymástól: a halasat kókuszreszelékbe, a csirkéset szezámmagba forgatjuk.

Halgolyók kókuszos bundában

Hozzávalók:

A halfilét több adagban késes robotgéppel felaprítjuk, vigyázva, hogy ne pépes, inkább darabos legyen a végeredmény. Hozzákeverjük a kókusztejet, az apróra vágott csemegeuborkát, a lereszelt gyömbért és az összezúzott fokhagymagerezdeket is. Sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk a zsemlemorzsával és a petrezselyemmel. Végül belenyomjuk a lime levét, és belereszeljük a héját is.

Összedolgozzuk, majd vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle. Ezt a részt nyugodtan kiadhatjuk a gyerekeknek, imádnak segíteni a konyhában. A gombócokat megforgatjuk a kókuszreszelékben, és letakarva negyedórára visszatesszük a hűtőbe.

Egy serpenyőben közepes hőmérsékletűre hevítjük az olajat, és szép pirosra sütjük a gombócok minden oldalát. Papírtörlővel leitatjuk róla a felesleges zsiradékot, és házi paradicsomszósszal vagy valamilyen zöld salátával tálaljuk.

Tipp: A golyókat csirkehúsból is elkészíthetjük. Halfilé helyett azonos mennyiségű csirkemellet vagy csirkecombfilét használunk, és ugyanúgy készítjük el, mint a halat: késes robotgépben felaprítjuk, fűszerezzük, és a végén szezámmagba forgatjuk.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

 

Exit mobile version