Immunrendszer-kutatók kapták az idei Nobel-díjat

nlc | 2011. Október 04.
Az idei orvosi Nobel-díjat három olyan tudósnak ítélték, akik a rák, a fertőzések és a gyulladásos megbetegedések megelőzésében komoly felfedezéseket tettek. A sors kegyetlensége, hogy egyikük három nappal a díj odaítélése előtt elhunyt.

Idén az amerikai Bruce Beutler és a luxemburgi születésű Jules Hoffmann munkatársával, a kanadai Ralph Steinmannal megosztva kapta az idei orvosi-élettani díjat. Steinman azonban már nem veheti át a díjat, a tudós három nappal a Nobel-díj odaítélése előtt hasnyálmirigyrákban elhunyt.

A három tudós az immunrendszerrel kapcsolatos kutatásaik miatt kapták a kitüntetést, melyekkel új utat nyitottak a fertőzések, a rák és a gyulladásos betegségek megelőzésének és terápiájának fejlődésében, azonosították azokat az alapvető elemeket, amelyek az immunrendszer aktiválásához szükségesek.

Bruce Beutler és Jules Hoffmann
Fotó: MTI/AP/Keystone/Lukas Lehmann

Az immunrendszernek két része van: a veleszületett és a szerzett. Védelmünk első vonala, vagyis a veleszületett immunitás képes megölni a behatoló mikroorganizmusokat és gyulladást vált ki, amely hozzájárul a támadás elhárításának sikeréhez. Ha a kórokozók átjutnak ezen a védelmi vonalon, akkor a szerzett immunitás lép akcióba. A sikeres küzdelem után szerzett immunrendszerünk memóriájában megőrzi a támadás emlékét, így egy következő fertőzésnél gyorsan akcióba tud lépni.

Jules Hoffmann még 1996-ban génmódosított muslicák fertőzések elleni küzdelmét vizsgálta, Beutlernek és munkatársainak pedig 1998-ban szintén azt sikerült kimutatniuk, egyes élőlények hogyan aktiválják veleszületett immunrendszerüket.

A legmagasabb orvostudományi elismeréssel összesen 10 millió svéd korona (319 millió forint) is jár, ennek felét az első immunológus páros, másik felét Steinman kapja.

Exit mobile version