Anya főz

Bodrogi Eszter | 2011. Október 26.
Eszter gasztroblogját a www.fuszereslelek.hu oldalon olvashatjátok.

Kis húsnyársakat készíteni a gyerekkel igazi családi program. És hasznos is. Ha már háromévesen is be van fogva a konyhában, akkor pár évvel később egészen biztosan nem találja ki, hogy ő nem ér hozzá a nyers húshoz, vagy nincs kedve segíteni.
Nálunk az a szokás, hogy a húst együtt húzza a nyársra apa és fia, sőt általában ők is pácolják be, hacsak reggel munka előtt össze nem dobom a pácot, és nem pihentetem így a húst estig, ami egyébként csirkénél teljesen felesleges.
Amíg a fiúk dolgoznak, én elkészítem a salátát. Csak egyszerű dolgokra kell gondolni, mint a paradicsom olívaolajjal és balzsamecettel, vagy az uborka citromlével és mézzel. A lényeg, hogy többféle készüljön, így a gyerekben kialakul a kipróbálás, megízlelés élménye.
Ha az egész család összedolgozik, negyven perc múlva a terített asztalnál ülhetünk.

Gyömbéres csirkenyárs

Hozzávalók négy főre az alappáchoz:

a csípős csirkenyárshoz:

A csirkét vágjuk kétszer két centis kockákra és sózzuk be, majd tekerjünk rá egy kevés borsot is. Reszeljük le a gyömbért és a fokhagymát a kis lyukú reszelőn, nyomjuk rá a zöld citrom levét, majd keverjük el a mustárral és a mézzel. Ez az alappác, ebben forgassuk meg a húskockákat.
Osszuk két részre, az egyik felét már lehet is felhúzni a bambusznyársakra.
A maradék csirkéhez keverjük hozzá a chilit, a szegfűszegport és a korianderport. Ennek a nyársra húzását már csak akkora gyerekre bízzuk, aki egészen biztosan nem nyúl a chilis kezével sem az arcához, sem a szeméhez!
A kész nyársakat forró serpenyőben kevés olívaolajon megsütjük, oldalanként két-két perc alatt.

 

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Exit mobile version