Anya főz

Bodrogi Eszter | 2011. November 10.
Mintha a birsalmának reneszánsza lenne, legalábbis Budapesten. Nagyanyáink birsalmasajtja újra divatos, olyannyira, hogy sokan készítik karácsonyi ajándéknak is. A birsalma illata valahogy olyan otthonossá tesz minden konyhát!
Anya főz

Vidékre utazva viszont még mindig sok birset látok a fa alatt, pedig ha tudnák a tulajdonosok, hogy hatszáz forint kilója a szupermarketben, valószínűleg összeszednék.

Én minden évben főzök be birsalmát, készül belőle pár üveg lekvár és pár üveg chutney is. A chutney tökéletes kiegészítője a kacsának és a libának, úgyhogy Márton-napon biztosan felbontunk egyet, de hideg napokon is kellemes, fűszeres, amolyan igazai lélekmelengető leves készülhet belőle. A szülőknek csípősen, a gyerekeknek édesen.

Birsalma-chutney és -leves

Hozzávalók 3-4 kis üveghez:

A birsalmát meghámozzuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk, majd a fahéjrúddal és a cukorral annyi vízben, ami éppen ellepi, félpuhára főzzük, végül leszűrjük. Közben a hagymát felkockázzuk és megfonnyasztjuk a vajon. Belecsurgatjuk a mézet, majd belenyomjuk a narancs levét, és hozzáreszeljük a héját is. Hozzáadjuk a birsalmát, az ecetet, a fűszereket, és alacsony lángon addig főzzük, amíg teljesen besűrűsödik.
A chutney tulajdonképpen készen van, de jó, ha hagyjuk állni pár napot, amíg az ízek összeérnek.

Hozzávalók négy tányér leveshez:

Minden hozzávalót tegyük egy lábosba, és forraljuk össze. Turmixoljuk és szűrjük is le, hogy igazán selymes legyen. Forrón és hidegen is nagyon finom.

 

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából:

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

Exit mobile version