Anya főz

Bodrogi Eszter | 2011. November 23.
Fűszeres Eszter gasztroblogját a www.fuszereslelek.hu oldalon olvashatják.
Anya főz

Közeledik advent, az idő is lehűlt rendesen, ilyenkor már nemcsak a gyomor, de az ember lelke is kívánja a fűszeresebb egytálételeket. Egyik este lencselevest vacsoráztunk, amikor Dávid megkérdezte, hogy a lencse is úgy fut-e fel a kerítésre, mint a bab. Fél perces néma csend az asztalnál, majd egy gyors odafordulás az apja felé: apu, Tokajban terem lencse?

Be kellett valljuk, fogalmunk sincs, hogy néz ki a lencse növény, soha nem találkoztunk vele, és egyáltalán nem tudjuk, hogy terem-e Tokajban. A csomagolás büszkén hirdeti, hogy Magyarországon csomagolt, kanadai termék. Ettől nem lettünk okosabbak.

Vacsora után gyorsan kiképeztük magunkat lencséből, így most az olvasókkal is megoszthatom: Magyarországon nagyon csekély mennyiségű lencsét termesztenek, ezért is van, hogy nem tudjuk, miként néz ki. Enni viszont szeretjük, érdemes a lencselevesen és a lencsefőzeléken kívül mást is kipróbálni belőle. Az anyukáknak nem árt tudni, hogy a lencse a közel harmincszázaléknyi fehérjetartalmával a szója után a legtöbb fehérjét tartalmazó növény, így azoknak a gyerekeknek, akik nem esznek húst, jó ötlet gyakrabban lencsét főzni. De az anyukák csípőméretére is jótékony hatással van, ugyanis magas szénhidráttartalma ellenére nagyon alacsony a glikémiás indexe, vagyis meglehetősen lassan felszívódó szénhidrátokból áll.

Most egy igazi, ünnepváró egytálételt készítettem belőle két formában. Mindkettő alapja az illatos mézeskalács-fűszerkeverék, ami csak első hallásra meglepő, mert az íze tökéletesen kiegészíti a lencse és a füstölt kolbász párosát. Az egyik tálban mézzel sült a gyerekeknek, a másikban érett camembert-rel a felnőtteknek.

Adventi lencsetál

Hozzávalók:

A gyerekeknek: 3 ek. méz, egy alma és egy körte vékonyan felszeletelve
A felnőtteknek: 20 dkg érett camembert sajt és 10 szem aszalt szilva

A lencsét válogassuk ki, és mossuk meg. Beáztatni nem kell, az apró lencse hamar megfő.
A hagymát vágjuk vékony karikákra, és az olívaolajon fonnyasszuk meg egy lábosban. Szórjuk rá a lencsét és a babérlevelet, majd öntsük fel a húslevessel.
Főzzük félig puhára, majd reszeljük bele a fokhagymát, és adjuk hozzá a többi fűszert is. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és karikázzuk fel a kolbászt. Két kisebb tűzálló tálba rétegezzük a lencsét, majd a kolbászt, de a gyerekeknek szánt edénybe tegyünk alma- és körteszeleteket, illetve mézet is, a felnőttekébe pedig sajtszeleteket és aszalt szilvát is.
Takarjuk le alufóliával, és húsz percre toljuk a sütőbe.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Exit mobile version