Tamással sülve-főve

Bereznay Tamás | 2011. November 30.
Bereznay Tamás, a Pesti Disznó Bisztró konyhafőnöke külföldi útjairól, otthon főzött ételekről és a rovat kulisszatitkairól is ír blogjában, amelyet a www.bereznaytamas.blogspot.com oldalon találnak.
Tamással Sülve-főve

Főzni szerető barátnőnek, kolléganőnek nagyszerű ajándék lehet a saját készítésű fűszerkeverék. Tamás most két húsételhez és egy süteményhez kreált egyedi ízeket, plusztippeket.

Gesztenyés rétes

A fűszer:

Hozzávalók:

A gesztenyét áttörjük, összekeverjük 1 evőkanálnyi fűszerkeverékkel,
a tejföllel, a tojássárgájával és a méz felével. A vajat a maradék mézzel felmelegítjük. Egy réteslapot vizes konyharuhára fektetünk, megkenünk vajas mézzel, majd újabb lap, újabb vajas méz. Mindezt négyszer megismételjük, elkenjük a töltelék felét, és szorosan feltekerjük. Elkészítjük a másik rudat is, tepsibe tesszük, tetejét is lekenjük mézes vajjal és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt barnára sütjük. Fahéjas, mézes, tejszínes mártást is készíthetünk mellé.

Kacsamájjal töltött csirke, sárgarépával

A fűszer:

Hozzávalók:

A csirkemellet hosszában felszúrjuk. A kacsamájat apró kockára vágjuk és összekeverjük ízlés szerinti fűszerkeverékkel. Habzsákba töltjük és beletöltjük a csirkébe, amit kívülről bedörzsölünk a fűszerkeverékkel. A nyílást összetűzzük egy fogvájóval, és tepsibe tesszük.
180 °C-os sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Közben a répát megtisztítjuk, karikára vágjuk, majd az olívaolajon, fedő alatt megpároljuk. 10 perc alatt hozzáadjuk a kaprit, majd lehúzzuk a tűzről. A répa mellé még salátát is kínálhatunk köretnek.

Tipp: A fűszer felhasználásához: kacsacomb, kacsamell, pulykacomb, pulykamell

Nyúlgerinc kelbimbóval

A fűszer:

Hozzávalók:

A fűszereket mozsárban összetörjük, és a nyúlgerincet bedörzsöljük vele. A kelbimbót megmossuk és félbevágjuk.
Egy mély serpenyőben az olajat felmelegítjük, beletesszük a kelbimbót és a lenmagot. Kis lángon fedő alatt 6-7 percig, majd fedő nélkül nagy lángon 2 percig pirítjuk. Közben a nyulat forró serpenyőben, kevés olajon, egészben megsütjük. A nyúl olyan, mint a csirke, nagyon könnyen, hamar megsül, és puha, porhanyós a húsa. A nyulat felszeletelve kínáljuk a lenmagos kelbimbó mellé.

Tipp: a fűszer felhasználásához: szarvas, őz, vadnyúl

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Exit mobile version