Bölcsődére, autókra dőltek fák a viharos szélben

nlc | 2011. December 08.
Hózápor, jégdara és erős szél egyaránt várható csütörtökön, az ország több pontján pedig 90 kilométer per órás széllökések vannak. Sorra kapják a riasztásokat a tűzoltók.

A széllökések sebessége meghaladhatja
a 90 kilométer/órát

Narancssárga figyelmeztetést adott ki csütörtökön a várható erős széllökések miatt Magyarország három régiójára az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A közép-magyarországi, a közép-dunántúli és a nyugat-dunántúli régióban a várt legerősebb széllökések sebessége meghaladhatja a 90 kilométer/órát – olvasható az OMSZ honlapján.
A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint napközben nyugaton-délnyugaton kevés lesz a felhő. Másutt a többórás napsütés mellett felhőátvonulásokra lehet számítani, elszórtan futó záporral, északkeleten akár hódara, jégdara kíséretében, az Északi-középhegység vidékén pedig hózáporral is.

Az északnyugatira forduló szél tovább erősödik, az Észak-Dunántúlon, illetve különösen a főváros környezetében 90 kilométer/órás körüli széllökésekre is fel kell készülni. Az előrejelzés szerint a szél csak estefelé mérséklődik majd jelentősen.

Egymást érik a riasztások

A viharos időjárás országszerte károkat okozott, fákat csavart ki, kéményeket és tetőket rongált meg. Budapesten, az Erzsébet hídnál cserepeket sodort le a szél a templomtetőről, Egerben egy húszméteres fa dőlt egy bölcsődére, Hatvannál pedig egy férfi súlyosan megsérült, amikor az autójára rázuhant egy fa.

Budapesten csütörtökön délelőtt több tucat helyszínre riasztották a fővárosi tűzoltókat az erős szél okozta balesetek miatt – tájékoztatta Kisdi Máté, a fővárosi tűzoltóság szóvivője. Csepelen egy ház tűzfalát döntötte be, az V. kerületben egy ötemeletes társasház tetejét rongálta meg a szél, a XIII. kerületben egy tízméteres fenyőfa dőlt egy ház bejáratához, eltorlaszolva azt, a VII. kerületben pedig egy kidőlt fa autókra borult rá.

Autóst sebesített meg a kidőlő fa

Heves megyében, Hatvan és Nagygombos között súlyosan megsérült egy autó vezetője, amikor fát döntött a közlekedő járműre az erős szél – közölte Soltész Bálint, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Egerben a Vallon úti bölcsődéhez vonultak ki a tűzoltók, mert az épületre egy 20 méteres fa dőlt rá. Pest megyében is sok a kidőlt fa, Dunavarsányban az edzőtábor épülete rongálódott meg.

Az erős szél egy miskolci általános iskola tetejét is megbontotta, Miskolctapolcán egy villamosvezeték szakadt le, míg Pakson egy fa rádőlt a városi múzeum épületére.

Exit mobile version