Tamással sülve-főve

Bereznay Tamás | 2011. December 14.
Bereznay Tamás, a Pesti Disznó Bisztró konyhafőnöke külföldi útjairól, otthon főzött ételekről és a rovat kulisszatitkairól is ír blogjában, amelyet a www.bereznaytamas.blogspot.com oldalon találnak.
Tamással sülve-főve

Sütőtöksaláta

Hozzávalók:

A sütőtököt kockára vágjuk és forró serpenyőben, kevés olívaolajon, inkább több részletben megpirítjuk. A narancsot meghámozzuk, gerezdekre szedjük, majd félbe, esetleg háromba vágjuk őket. A tökmagot száraz serpenyőben szintén megpirítjuk. A salátát megmossuk és lecsepegtetjük. A tökmagolajat, a sót, az ecetet és fél dl olívaolajat egy kis befőttesüvegben összerázzuk. Miután a tök kihűlt, összekeverjük a többi hozzávalóval és meglocsoljuk a dresszinggel.

Töltött sütőtök

Hozzávalók:

A sütőtököt hosszában félbevágjuk, magjait kikaparjuk, és
forró sütőben megsütjük. A hagymát szeletekre vágjuk, és a rizzsel együtt olívaolajon megpirítjuk. Felöntjük egy és háromnegyed bögre vízzel. Megsózzuk és beletesszük a fahéjat, a szegfűszeget és a mazsolát. Lefedve, kis lángon megpároljuk. Miután a tök megsült, a húsát egy kanállal kissé a széléhez nyomjuk, hogy minél nagyobb hely legyen a rizsnek. Legvégül a forró rizsből kiszedjük a fűszereket, villával összekeverjük és beletöltjük a tök belsejébe.
A tetejét megszórjuk apróra vágott rozmaringlevelekkel.
Kitűnő egytálétel, szárnyas húsok mellé illik köretnek.

Sütőtökös baklava

Hozzávalók:

A sütőtököt félbevágjuk, és meleg sütőben puhára sütjük. Kikaparjuk a húsát, és a méz felével összepürésítjük. (Jól kenhető sütőtökkrémet kapunk.) A Rama margarint felolvasztjuk és összekeverjük a maradék mézzel. Egy magasabb tepsi aljára legalább öt réteslapot teszünk úgy, hogy közben mindegyiket megkenjük mézes Rama margarinnal (praktikus ecsettel végezni). Rákenjük a sütőtökkrémet, megszórjuk dióval, majd újabb két lap következik, Rama margarinos mézzel megkenve. Majd újabb sütőtökkrém és dió.
Ezt  addig ismételjük, míg az összes hozzávaló elfogy.
A tetejére legalább 6-8 réteslap kerüljön, szintén megkenve Rama margarinos mézzel. Finoman összepréseljük, és még sütés előtt, a tepsiben felszeleteljük. Először négyszögekre, majd azokat átlósan félbevágva, három-szögekre vágjuk.
180 fokra előmelegített sütőben jó egy óra alatt megsütjük.
A RECEPTET A RAMA TÁMOGATTA.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Exit mobile version