Tamással sülve-főve

Bereznay Tamás | 2011. December 21.
Bereznay Tamás, a Pesti Disznó Bisztró konyhafőnöke külföldi útjairól, otthon főzött ételekről és a rovat kulisszatitkairól is ír blogjában, amelyet a www.bereznaytamas.blogspot.com oldalon találnak.
Tamással sülve-főve
Feketekagyló-leves

Hozzávalók:

1 liter vizet felforralunk, beletesszük a kagylókat, és fedő alatt 5 percig főzzük. Leszűrjük, a levét felfogjuk és félretesszük. A kagylóhéjból kiszedjük a húsát, de egy-egy darabot félreteszünk héjastul, díszíteni a levest. A vajat felolvasztjuk, rátesszük az apróra vágott sárgarépát és angol zellert. Miután lepirítottuk, felöntjük a kagyló levével, és beletesszük a kagylókat. Amint felforrt, hozzáadjuk a finomra vágott újhagymát és petrezselymet, valamint a hámozott, kockára vágott paradicsomot is. Ízesítjük sóval és pár csepp citromlével.
Tipp: Pirított bagettel tálaljuk.

Malackaraj, babsalátával

Hozzávalók:

A salátához:

A babot előző este beáztatjuk. Másnap friss hideg vízben, kevés babérlevéllel és sóval puhára főzzük. Lecsepegtetjük és megvárjuk, amíg szoba-hőmérsékletűre hűl. Ekkor hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát és a paradicsomot, a durvára vágott pirított magokat, valamint az ecetet és az olajat. Legalább két órán át hagyjuk összeérni az ízeket.
A malackarajt besózzuk, megszórjuk rozmaringlevelekkel, és a fokhagymával együtt egy tepsibe fektetjük. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal és sörrel. Fóliával letakarva, 160 ºC-ra előmelegített sütőben, nagyjából egy óra alatt puhára pároljuk, majd levesszük róla a fóliát, 200 ºC-ra felmelegítjük a sütőt, és ropogósra sütjük. A babsalátával együtt tálaljuk.

Karácsonyi tejszínpuding

Hozzávalók:

A tejszínt a fűszerekkel, a narancshéjjal és a cukorral együtt gyöngyözve 5 percig főzzük, majd fedővel lefedve 20 percig hagyjuk állni. Ezután leszűrjük, újra felmelegítjük és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Egy őzgerincformát kibélelünk frissentartó fóliával, beleöntjük a tejszínt, megvárjuk, míg kihűl, majd legalább 5-6 órára hűtőbe tesszük.

 
Gyömbéres fehérbor

Hozzávalók:

A bort a fűszerekkel, a cukorral és 1 dl vízzel felmelegítjük, kb. 70 ºC-ra. Lehúzzuk a tűzről és 10 percig fedő alatt hagyjuk. Poharakba szűrjük, majd mindegyikbe pár narancsgerezdet teszünk.

 

 

 

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

 

Exit mobile version