Anya főz

Bodrogi Eszter | 2012. Január 18.
Fűszeres Eszter gasztroblogját a www.fuszereslelek.hu oldalon olvashatják.
Anya főz

Meg kell mondanom, meglepett, hogy ez az „estére csak saláta” dolog mennyire működőképes! Nem fogytam két hét alatt tíz kilót, de kettőt igen, és úgy, hogy csak a vacsorán változtattam. Bevallom, meg vagyok elégedve. Sőt, már a „legyen ma este pizza a vacsora” felkiáltás se hoz ki a sodromból. Egyszerűen közlöm, hogy nem, meg se várom a miértet, gyorsan hozzáfűzöm, hogy csak, és kész. Anyu a sarkára állt, és megmutatja!

Azért persze a harc még mindig megy a család többi tagjával, mert beleszerettek egy-két salátába, és mindig azt ennék, az újakat meg nem nagyon akarják megkóstolni, pedig egyik célja pont az lenne ennek az új évi diétának, hogy több zöldséget együnk.
Kedvenc televíziós szakácsom, Hugh Fearnley Whittingstall azt mondja a zöldségekről szóló sorozatában, hogy amikor a gyerekek tátott szájjal, a külvilágról tudomást se véve bámulják a mesét a tévében, akkor kell letenni eléjük egy tál sárgarépát vagy karalábét, és észre sem veszik, hogy megeszik.

Nem tudom, másoknál hogy van ez, de nálunk, ha bármi eltereli a gyerek figyelmét az evésről, akkor egy falat sem megy le a torkán. Nem véletlen, hogy a vacsora kezdetén kicsavarom a kezéből az építőkockát – önszántából nem adná –, ha nála hagyom, az a kocka rögtön űrhajóvá változik, és semmi nem fogy a tányérból. Percenként szólítgatni, hogy Dávid – még engem is zavar, hát még a többi asztalnál ülőt!
Viszont rájöttem: azt a kényszert, miszerint állandóan kell, hogy legyen valami a fiam kezében, amivel átnyúlhat az asztalon, előnnyé is tudom változtatni. Mártogassa mindenki a salátáját saját maga a salátaöntetbe, szószba vagy majonézbe. És ha még az evőpálcikákkal is lehet bohóckodni, akkor aztán egy igazán jó hangulatú, az utolsó borsószemért harcoló vacsora kerekedik az asztalnál.

Répasaláta csicseriborsóval

Hozzávalók 4 főre:

Hozzávalók a mártogatósokhoz
Szójaszószos:

Citrusos:

A sárgarépákat meghámozzuk, megmossuk, majd a zöldséghámozóval vékony csíkokat vágunk belőle. Egy iskolás gyerek már nyugodtan besegíthet ebbe. Közben leöntjük a csicseriborsó levét, és egy serpenyőbe öntjük az olajjal együtt. Rányomjuk a narancslét, belereszeljük a héját, és a fűszerekkel együtt addig főzzük, amíg a narancslé besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk.
Apró kockákra vágjuk a lila hagymát, majd összekeverjük az egészet a sárgarépával és a csicseriborsóval is.
Kis tálkákba elkészítjük a mártogatósokat, és már tálalhatunk is!

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Exit mobile version