A Sárkány évére “rendelik” a gyerekeket

TóCsa | 2012. Január 25.
Sárkány éve kezdődött a kínai horoszkóp szerint. A Távol-Keleten úgy tartják, hogy az ilyenkor születettek (vagyis a sárkánybébik) erősebbek, okosabbak és gazdagabbak lesznek társaiknál, ezért rengeteg kínai család erre az évre tervezte be a gyerekvállalást. Okozhat-e demográfiai katasztrófát az ázsiai szülésdivat?
A Sárkány Évére

– Majd jön a baba, ha jönnie kell! – sok fiatal pár így gondolkodik. Ők azok, akik hisznek a sorsban, és a gyermek születését misztikus, ugyanakkor természetes folyamatnak tartják. Legtöbbünknek furcsa az, ha ebbe a folyamatba kívülről beavatkoznak, csak hogy valamilyen szempontból kedvezőbb időpontban jöjjön világra az utód.

Catherine Mok egy modern, dolgozó kínai nő, aki a most elkezdődött és jövő február 9-én végződő Sárkány évére tervezte be gyermeke születését: „A Sárkány jegy különleges. Természetesen nem vártam volna tíz-tizenkét évet csak azért, hogy a babám a Sárkány évében szülessen, de egy évre el tudtam emiatt halasztani a gyerekvállalást” – mondja. Catherine annak ellenére is kitartott a döntése mellett, hogy a költségei várhatóan sokkal magasabbak lesznek, mint előző gyermekénél, aki a kevésbé népszerű Patkány évében jött világra. Mások is így vannak ezzel. „Olyan bátor lesz, mint egy szamuráj” – mondja a 34 éves Quiao Chen, aki egyike lesz az első olyan New York-i kínaiaknak (félmilliós közösségük van az amerikai metropolisban), akiknek a gyereke a most kezdődő kínai holdújévben születik. „Jó néhány olyan anyukával találkoztunk, akik arra kértek minket, hogy valahogy toljuk ki a szülésüket néhány nappal vagy héttel a holdújév miatt. Most még vihar előtti csend van, de az idei év valószínűleg szülési rekordot fog dönteni az osztályunkon. Mintegy 25 százalékos születésiszám-növekedést várunk a tavalyi évhez képest” – meséli a New York belvárosában található szülészeti osztály egy munkatársa.

Miért fontos a Sárkány éve?

Nem azért, mert a kínaiak gyerekkorukban túl sok Bruce Lee-filmet néztek, hanem azért, mert sok-sok évszázadon át a sárkány volt a kínai uralkodók szimbóluma. Ők a bölcsességet, a gazdagságot, a bátorságot, a szerencsét, az erőt és az ügyességet testesítették meg a nép szemében. A holdújév január 23-án köszöntött be és 2013. február 9-én ér véget. Mindig a Nyúl évét követi, és tizenkét évente kerül rá sor. Ázsiában a holdújévet (ami egyben tavaszünnepnek is számít) nemcsak Kínában, hanem Tajvanon, Malajziában, Japánban, Vietnamban és Szingapúrban is megünneplik, de minden olyan országban, ahol jelentősebb kínai kisebbség található, fontos a Sárkány éve (vagyis jelenleg a világ népességének körülbelül a negyedét érinti).

Hogy a szülésidőzítés igen elterjedt szokás, jelzi, hogy Hongkongban a szakértők azt várják, idén 5 százalékkal több baba fog születni, mint egy évvel korábban, a legtöbb kínai nagyvárosban pedig átlagosan 10 százalékos növekedéssel számolnak. Van mire alapozniuk. Utoljára 2000-ben és 1988-ban volt Sárkány-év, és ezekben az esztendőkben nemcsak a szülések száma nőtt körülbelül 10 százalékkal, hanem a házasságkötéseké is 12-vel.

Robbanó bababiznisz

Ha valaki azt szeretné, hogy gyermeke még a Sárkány évében szülessen, legkésőbb május elejéig gondoskodnia kell a fogantatásáról. A hagyományos módszer hívei mellett sokan vannak, akik nem bízzák a dolgot a véletlenre. Hihetetlen, de képesek inkább a lombikmódszert választani, csak hogy jól „időzítsék” a babát. Mivel a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó kínai kórházakban gyakorlatilag lehetetlen időpontot foglalni, sok család hajlandó akár Angliáig vagy az USA-ig repülni ezért. Csakhogy a klinikák forgalma ott is jelentősen nőtt, klinikánként legalább 30 százalékkal, de volt olyan amerikai kórház is, ahol egyenesen 250 százalékos növekedésről számoltak be.

A herendi sárkányra is harapnak
A kínai exportra szakosodott luxuscikkgyártók komoly forgalmat remélnek az idei évre bevezetett sárkánymotívummal díszített termékeiktől. Ebben a sorba csatlakozott be a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. is, melynek porcelánsárkány figuráját a legjobb ajándéktippek közé válogatta be a neves Vogue magazin. A társaság impozáns: a magyar cég a Vertu luxus-mobiltelefonjai, a sárkánymotívumos ékszerekkel és arannyal díszített Versace-táskák és a speciális, külön a Sárkány évére dizájnolt Rolls Royce modell mellett kapott helyet a lapban.

A szülésekből mindig is számos iparág élt meg – ez még Magyarországon is így van, ahol nem hisznek tömegek a kínai horoszkópban. De nemcsak ez, a házasságkötések fellendülése is jót tesz a gazdaságnak. Mivel a házasulók általában közös lakásban gondolkodnak, ezért a szakértők idén az ingatlanpiac szárnyalását várják. Minden olyan cég, ami babákhoz kapcsolódó termékek gyártásával foglalkozik, jó évnek néz elébe. A bébipapit, babakocsit, babaruhákat és tejport gyártó vállalatok mind nagy növekedést várnak a Sárkány évétől. A kórházak és klinikák szülészeti osztályain (ahol a szolgáltatások ára idén 20 százalékkal ugrik meg, ráadásul a legtöbb helyen a kórházi ágyak már augusztusig le vannak foglalva) dolgozókon kívül a dadák is jó évre számíthatnak. Egy dada idén 15–25 százalékkal többet kérhet el Kínában a munkájáért, mint egy évvel ezelőtt.

Okozhat-e katasztrófát a bababumm?

Nálunk nagyon is jót tenne egy efféle „Sárkány-év”, ám Kínában kevésbé örülnek neki a szigorú népességszabályozás miatt. A világ lakosságának növekedési motorja ma már elsősorban nem Kína, de azért a bababumm így is érzékelhető lesz. Mivel a holdújévet nemcsak Kínában, hanem néhány szomszédos országban, Szingapúrban és Tajvanon is megünneplik, így olyan országok népességnövekedésében segíthet, ahol már elindult a lakosság elöregedése. A tajvani hivatalnokok bizakodók: a legutóbbi Sárkány-évben, 2000-ben Tajvanon körülbelül kétszázezerrel több gyerek született.

 Hírességek, akik a Sárkány évében születtek:

Bruce Lee, Bill Clinton, Al Pacino, John Lennon, Keanu Reeves, Liam Neeson, Reese Witherspoon, Salvador Dalí, Nicolas Cage, Sandra Bullock, Russell Crowe, Raquel Welch, Calista Flockhart

 

Exit mobile version