3 isteni spagettirecept a sztárséftől

Bereznay Tamás | 2012. Február 15.
A spagetti a kedvenc tésztám, régen még a menzán bolognainak titulált húsos tésztát is lelkesen ettem. Azóta ahányszor Olaszországban járok, mindig rendelek spagettit – az egyik olasz étteremben hallottam azt is, hogy a tészta főzővizének olyan sósnak kell lennie, mint a tengervíz.
3 isteni spagettirecept a sztárséftől

Ez jutott eszembe akkor is, amikor egyszer vadkempingezés közben nem volt ivóvizünk: tengervizet mertem a lábosba, és megfőztük benne a spagettit. Na, ezt senkinek nem ajánlom, a tészta ugyanis borzasztóan keserű lett, ki kellett dobnunk. Azt már később tanultam meg, hogy ha nem öblítjük át vízzel a leszűrt spagettit, sokkal jobban rátapad a mártás. Ezért azt ajánlom, időzítsék úgy a tészta főzési idejét, hogy leszűrés után már csak bele kelljen forgatni a szószba. A ragu esetleges hígításához érdemes a tészta főzővizéből használni 1-2 dl-t, mert abban van egy kis liszt, ami sűríti a mártást.

Csirkés-zöldfűszeres spagetti krémsajttal

Hozzávalók 4 személyre:

A spagettit sós, forró vízben kifőzzük. A felkarikázott póréhagymát olívaolajon megpároljuk, majd rádobjuk a darált csirkehúst. 10-15 percig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a krémsajtot, egyet forralunk rajta, majd hozzáadjuk a finomra vágott zöldfűszereket. Összekeverjük, majd beleforgatjuk a közben kifőtt, leszűrt spagettit.

Spagetti sertésszűzzel és pirított mogyoróval

Hozzávalók 4 személyre:

A spagettit sós, forró vízben kifőzzük. A húst és a megtisztított zöldségeket is felcsíkozzuk. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, és néhány perc alatt megpirítjuk rajta a felcsíkozott sertésszüzet. Kiszedjük a serpenyőből, félretesszük. Ugyanebben a serpenyőben megpirítjuk a felcsíkozott zöldségeket, hozzáadjuk a szójaszószt és a mézet, beleöntünk kb. fél dl vizet. Összeforraljuk, majd beleforgatjuk a sós vízben kifőzött spagettit. Beletesszük a pirított sertésszüzet és a karikára vágott chilit, összeforgatjuk. Tálaláskor megszórjuk az apróra vágott, majd száraz serpenyőben megpirított mogyoróval.

Paradicsomos spagetti sült zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre:

A megtisztított hagymát és fokhagymát finomra vágjuk, majd kevés olívaolajon megpároljuk. Ráöntjük a hámozott paradicsomot, sózzuk, majd fedő alatt legalább fél órát főzzük. (Lehet több is, mert minél tovább főzzük, annál koncentráltabb lesz a paradicsom íze.) A megmosott, megtisztított zöldségeket egyforma darabokra vágjuk, és forró serpenyőben kevés olajon hirtelen megpirítjuk. A sós vízben kifőzött, majd leszűrt tésztát összeforgatjuk a paradicsomszósszal, hozzáadjuk a sült zöldségeket, és megszórjuk az apróra vágott bazsalikomlevelekkel.

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

Exit mobile version