3 fantasztikus halas recept a sztárbloggertől

Ugrai-Nagy Tünde | 2012. Február 22.
A hal még mindig megosztónak számít a magyarok körében, rendkívül keveset eszünk belőle, pedig nagyon egészséges.

Sajnos egyre több szó esik arról is, hogy Földünk halállományát túlhalásszák, illetve a boltokba kerülő példányokat összezsúfolva tenyésztik. Rengeteg közkedvelt fajtát (lazac, laposhal, tőkehal, rája, lepényhal stb.) már most a veszélyeztetett kategóriába sorolnak, ezért ajánlott a hazai „versenyzők” közül válogatni. Fogyasszunk szivárványos pisztrángot, pontyot, keszeget – ezekből is remek fogások készíthetőek, a lényeg, hogy lehetőség szerint frissen vásároljuk, ne fagyasztva. Az általam vezetett óvodában igen gyakran szembesülök azzal, hogy a gyerekek nem szeretik a halat, így mindenféle trükkös megoldást kell kitalálnom, hogy elrejtsem az ételekben. Ilyen például a halas lasagne és az itt szereplő halpuffancs. A rántott halat a legtöbben szeretik, azt mindig sütőben sütöm, egyrészt mert sokkal egészségesebb, másrészt nem lesz tőle büdös az egész lakás. A halas, kesudiós, aszalt barackos curryt az egzotikusabb fogások kedvelőinek ajánlom, ezt még azok az ismerőseim is szívesen megeszik, akik amúgy nagy ívben elkerülik a halas ételeket.

Diós bundában sült halrudacskák répával és krumplival

Hozzávalók 6 kosárkához:

A körethez:

A halfilét feldolgozás előtt alaposan nézzük át, hogy nincs-e benne szálka, majd úgy vágjuk fel, hogy 2-3 cm széles, 8 cm hosszú rudakat kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk az olvasztott vajba, majd a lisztbe, a felvert tojásba, végül a dióval elkevert zsemlemorzsába. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük őket, és 200 fokon pirosra sütjük.

A körethez a burgonyát és a répát megpucoljuk, megmossuk. Először hosszanti irányban lapokat vágunk belőle, majd ezeket lefektetjük, és tovább vágjuk hasáb alakúra. Egy tálban átforgatjuk a zöldséghasábokat az olívaolajjal, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezen elosztjuk őket, és 200 fokon, légkeveréses fokozaton pirosra sütjük. A répa előbb pirul/ég, azt hamarabb vegyük ki a sütőből. Figyelem: csak a végén sózzuk meg, különben nem maradnak ropogósak a zöldségek!

Halcurry mazsolás rizzsel

Hozzávalók:

Az előkészítéssel kezdjük: a lila hagymát megpucoljuk, finomra vágjuk. Az újhagymát vékony karikákra szeleteljük. A sárgarépát megpucoljuk, keresztben félbevágjuk, majd hosszában vékony lapokra szeljük,
a lapokat pedig vékony csíkokra. Az aszalt barackot kis kockákra szeleteljük. A halat megmossuk, kiszedjük az esetleges szálkákat, és felkockázzuk nagyjából 2×2 cm-es darabokra. A fokhagymát megpucoljuk, kés lapjával megroppantjuk, majd finomra vágjuk. Az olaj és vaj keverékén megfonnyasztjuk a hagymákat, majd hozzáadjuk a sárgarépát, ha kicsit megfonnyadt, beletesszük a halat is. Kicsit átforgatjuk, megszórjuk a curryvel, majd felöntjük a kókusztejjel/tejszínnel. Fedő nélkül addig főzzük, míg besűrűsödik. A végén sózzuk, borsozzuk, lime levével ízesítjük. A kesudiót száraz serpenyőben megillatosítjuk, majd durvára vágjuk, és a curryhez adjuk. A rizst a következőképpen készítjük: a vizet kevés sóval felforraljuk, hozzáadjuk a rizst, megkeverjük, és kis lángon addig főzzük, míg már nincs alatta folyadék. A lángot elzárjuk, majd hozzákeverünk ízlés szerint mazsolát, és lefedjük további 10 percre.

Répás halpuffancs szezámos burgonyapürével

Hozzávalók:

A burgonyapüréhez:

A répát megpucoljuk, megmossuk, majd vékonyra reszeljük. A halhúst áttapogatjuk, hogy nincs-e benne szálka, ha van, eltávolítjuk, majd apróra vágjuk. (Botmixert is bevethetünk.)
A halhúshoz keverjük a megfőtt, áttört burgonyát, hozzáadjuk a megpucolt, apróra vágott hagymát, a mustárt, a finom zabpelyhet, majd a sárgarépát és az apróra vágott snidlinget is.
Összekeverjük, sűrű, jól formázható masszát kapunk. Először golyókat készítünk belőle, majd ellapítjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetjük a korongokat, és 200 fokon 30 perc alatt pirosra sütjük. 20 perc után megfordítjuk őket. Közben elkészítjük a burgonyapürét: a burgonyát megpucoljuk, megmossuk, majd felkockázzuk és kevés sós vízben puhára pároljuk. Leszűrjük, majd kétkaros robotgéppel összetörjük. A vajjal habosítjuk, ha szükséges, kevés tejjel tovább lazíthatjuk. A szezámmagot száraz serpenyőben megillatosítjuk, és a krumplipüréhez keverjük.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Exit mobile version