Mi az autósok legújabb adóneme?

nlc | 2012. Február 24.
Januártól baleseti adót is kell fizetnie minden autó (és egyéb jármű) tulajdonosának. Újabb felesleges adónem, vagy tényleg van gyakorlati haszna?
Mi az autósok legújabb adóneme?

Mi az a baleseti adó?

Az új adónem, tehát a baleseti adó, azokat érinti, akiknek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) kell kötniük – tehát mindenkit, akinek autója, motorja van, vagy bármilyen gépjárművel rendelkezik. A balesetiadó-fizetési kötelezettség a biztosítási időszak első napján keletkezik, és utolsó napján szűnik meg, tehát akkor kell fizetni, amikor a KGFB-t is.

Kinek és hogy fizetünk?

Az adót a biztosítók szedik be az ügyfelektől, illetve utalják tovább az államnak. Az adó kiszabása a biztosítási díjfizetéshez igazodik, vagyis ha a kötelező díját negyedévente fizetjük, az egyébként éves baleseti adó arányos részét is negyedévente fogja beszedni a biztosító.  Arra is érdemes figyelni, hogy az adót ugyanúgy kell megfizetni, ahogyan a biztosítási díjat: csekken – valószínűleg a díjjal együtt –, ha úgy fizetünk, és átutalással, ha ezt választottuk.

Mekkora összeget fizetünk?

Alapesetben a kötelező 30 százaléka a díja. Van azonban egy felső korlát, az adó legfeljebb 83 forint/nap/gépjármű lehet. Vagyis: ha esetleg magasabb lenne a kötelezőnk díja százezer forintnál (ami egy sok balesetet okozó kisbusz tulajdonosánál elő is fordulhat), akkor az adó maximum 30 378 forint lehet évente.

Mi van, ha valaki nem fizet?

Amennyiben a biztosító felszólítása ellenére az ügyfél az adót nem fizeti meg határidőre, akkor a KGFB- szerződése a nem teljesített baleseti adó miatt díjhiányossá válik, és akár meg is szűnhet. Ez akkor is előfordulhat, ha átutalással fizetjük a díjat, és nem számoltunk az adófizetési kötelezettséggel.

Például:

A kötelező felelősségbiztosítás negyedéves díja 15 000 Ft.
Ehhez 2012 januárjától hozzáadódik a negyedéves adófizetési kötelezettség  – a díj 30%-a, azaz – 4500 Ft.

Az üzembentartó mindössze a szokásos 15 000 Ft-ot teljesíti – esetleg automatikus banki átutalással –, akkor a biztosító ebből először a 4500 Ft-os adót vonja le és továbbítja az államnak, vagyis a negyedéves biztosítási díjnál ez esetben 4500 Ft díjhiány keletkezik. A díjhiány pótlására a biztosító fel fogja szólítani az ügyfelet, ám ha ez nem történik meg két hónapon belül, akkor a szerződés megszűnik – és biztosítás nélkül nem használhatjuk a kocsinkat.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Exit mobile version