3 könnyű tavaszi recept 3 sztárbloggertől

Ugrai-Nagy Tünde, Vrábel Krisztina, Havas Dóra | 2012. Március 07.
Úgy néz ki, végre valóban megérkezett a tavasz, és vele együtt a friss idényzöldségek is megjelennek a zöldségeseknél. Ragadjuk meg az alkalmat, és próbáljuk ki ezeket a könnyű tavaszi recepteket!

Ugrai-Nagy Tünde: Tavaszi főzelék  túrós fasírtgolyóval
www.izbolygo.hu

Hozzávalók 2 felnőtt és 2 gyerekadaghoz:

A fasírtgolyóhoz:

A főzelékhez a zöldségeket megpucoljuk, megmossuk. A karfiolt kis rózsákra szedjük. A vöröshagymát finomra vágjuk, az újhagymát és a répát felkarikázzuk, a burgonyát felkockázzuk. Az olívaolajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát. Az újhagymát a dinsztelt vöröshagymához adjuk, pár percig együtt pároljuk őket. Egy másik lábasban vizet forralunk, és abban pároljuk meg a borsót és a karfiolt. A hagymákhoz adjuk a burgonyát és a répát, átforgatjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, majd puhára főzzük a zöldségeket. A burgonyás-répás rész harmadát kis főzőlé hozzáadásával turmixoljuk, majd ezzel sűrítjük a főzeléket. Beletesszük a leszűrt karfiolt és borsót. Ha kell még, sózzuk, borsozzuk, pici citromlével savanyítjuk. A tejföllel lazítjuk (nem forraljuk már), és megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel.
A fasírtgolyó elkészítése: A darált húshoz keverjük a tojásokat, a túrót, belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát. Belekeverjük az apróra vágott petrezselymet, a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk. Golyókat formálunk belőle, és szilikonos minimuffin sütőformába téve 200 °C-on nagyjából 30 percig sütjük, míg pirosra sül. A főzelékkel tálaljuk.

Vrábel Krisztina: Spenótos-túrós pite

www.fozzunkolaszul.blogspot.com

Hozzávalók 1 nagy, vagy 8 kis pitéhez:

A tésztához:

A töltelékhez:

A tésztához a lisztet keverjük el a sóval, a sütőporral, majd morzsoljuk el a vajjal/margarinnal. A tojást hozzáadva gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Formázzunk cipót belőle, csomagoljuk folpackba, tegyük minimum 30 percre a hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 4-5 mm vékonyra, helyezzük piteformába (1 nagy vagy 8 kicsi), nyomkodjuk a formába, a széleket vágjuk le. Villával szurkáljuk meg, tegyük vissza a hűtőbe, míg a töltelék elkészül.
A túrót keverjük krémesre a tejföllel és a tojással. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítsük. A megmosott spenótot csíkozzuk fel vékonyan, az olívaolajon a felaprított fokhagymával együtt enyhén fonnyasszuk meg, majd keverjük a túróhoz. Kanalazzuk a tölteléket a tésztára, és 180 °C-on 25-30 perc alatt süssük készre.

Havas Dóra:  Csőben sült tojás spenóttal és sajttal
www.lilafuge.blog.hu

Hozzávalók 4 személyre:

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A spenótot megtisztítjuk, alaposan megmossuk. A vajat és az olajat egy serpenyőben felhevítjük. Rádobjuk a megpucolt, finomra vágott fokhagymát, fél percig fonnyasztjuk, amíg illatozni kezd, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett spenótleveleket. 5-7 percig pároljuk, amíg összeesik. Lehúzzuk a tűzről, szűrőbe tesszük, hogy kissé kihűljön.
Kisméretű, hőálló tálkák aljára egy-egy evőkanál tejszínnel elkevert tejfölt kanalazunk. Ezek tetejére elosztjuk a reszelt sajtot és a kinyomkodott spenótot. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy-egy nagy csipet szerecsendióval. Mindegyikre ráütünk egy tojást, amit szintén megszórunk sóval és borssal.
A tálkákat közepes méretű tepsibe tesszük, és annyi forró vizet öntünk a tepsibe, amennyi a tálkák feléig felér. 10-12 percig sütjük, amíg a tojásfehérje megszilárdul, de a sárgája még folyós marad. Azonnal tálaljuk.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Exit mobile version