Kedvencük a pizzaszendvics. Igazából erről még nem tudják, hogy „csak” egy melegszendvics, pizzának gondolják ezt is. Pedig saját kemencével, olaszos konyhát vivő anyukával korukhoz képest (5 és 3 év) igen fejlett a pizzaízlésük, de még így is működik a becsapás. Néha muszáj trükközni, mert ha este hétkor közlik, hogy pizzát szeretnének enni, esélyem sincs már tésztát gyúrni, keleszteni, marad a hagyományos margherita feltét – kenyéralapon. Működik. Süssük meg bátran akár vendégeknek is, baráti sörözéshez (bár ehhez talán jobban illik a gombás melegszendvics-csónak) vagy csajos traccspartira. Hétvégén pedig kényeztessük magunkat a különleges, camembert-rel töltött bundás kenyérrel.
Rozmaringos gombával és sajttal töltött melegszendvics
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 4 minibagett vagy kifli,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- olívaolaj,
- 50 dkg apró vagy közepes szemű barna csiperke,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 4-5 ágacska
- friss rozmaring,
- 1,5 dl tejföl,
- 10 dkg gouda sajt,
- 1 tojás,
- 1 kis csokor petrezselyem, só, bors
A bagettek tetejét vágjuk be úgy, hogy a belsejét ki tudjuk szedni, miközben a peremet meghagyjuk. A felaprított vöröshagymát olívaolajon dinszteljük meg. A gombákat mossuk meg, tönkjüket szedjük ki, szeleteljük fel vékonyan, ne hámozzuk! Dobjuk a hagymára, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát és a felaprított rozmaringleveleket. Pároljuk a gombát 5-6 percet. Vegyük le a tűzről, keverjük el benne először a tejfölt, majd a reszelt sajtot, a tojást és az aprított petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk, töltsük meg a krémmel a kiflicsónakokat. Grillsütőben 12-15 perc alatt süssük ropogósra.
Pizzaszendvics
Hozzávalók 3-4 adaghoz:
- 1 nagy bagett,
- 1 konzerv hámozott paradicsom (40 dkg),
- 2 gerezd fokhagyma,
- olívaolaj,
- 2-3 ág friss bazsalikom,
- só,
- 5 dkg magozott fekete olívabogyó,
- 2 zacskó mozzarella felszeletelve
Főzzünk sűrű paradicsomszószt: adjuk a hámozott paradicsomhoz a felaprított fokhagymát, fél dl olívaolajat, a felaprított bazsalikomleveleket, sózzuk. Kis lángon 30 perc alatt forralva sűrítsük be. A bagettet vágjuk ketté, majd 3 részre mindkét felét. Kenjük meg a paradicsomszósszal, szórjunk rá felkarikázott olajbogyót, helyezzük rá a mozzarellaszeleteket, és grillsütőben 12-15 perc alatt süssük ropogósra. Locsoljuk meg extra szűz olívaolajjal, szórjunk rá friss bazsalikomleveleket, tálaljuk.
Camembert-rel töltött bundás kenyér áfonyalekvárral
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 8 szelet fehér kenyér,
- 15 dkg camembert sajt,
- 2 tojás,
- só,
- 2 evőkanál áfonyalekvár,
- napraforgóolaj a sütéshez
A sajtot szeleteljük fel, a tojásokat enyhén verjük fel, sózzuk. A kenyerek héját vágjuk le, majd vágjunk a szeletekből szabályos téglalapokat. Kenjünk meg vékonyan egy szelet kenyeret lekvárral, helyezzünk rá sajtot, majd tegyünk rá egy újabb kenyeret. Készítsük el így a többi szendvicset is. Teflonserpenyőben melegítsünk olajat. Forgassuk meg a felvert tojásban a szendvicseket, majd bő olajban süssük ki mindkét oldalukat.
A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:
- Marozsán Erika: Amikor anya lesz a színésznőből
- Villámgyors vacsora: melegszendvics
- Elhagyott a húsz évvel fiatalabb diákjáért!
- Márciusi ifjak 2012 – a Nők Lapja őket választotta
- Nem akar kakilni!
- Klímatudatosan a fürdőszobában
- 12 jó tanács az energiatakarékos vízhasználathoz
Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!