3 fantasztikus palacsintarecept a sztárséftől

Bereznay Tamás | 2012. Március 21.
Szeretem a palacsintát. Időszakosan. Sokáig csak és kizárólag a nagymamám diós palacsintáját ettem meg. Aztán Mama elment, és elment vele a palacsinta is.
3 fantasztikus palacsintarecept a sztárséftől

Próbáltam utánozni, de nem lehetett. Csak ő tudta. Nem is ettem sokáig semmilyent. Aztán jött egy citromos időszak. Tímár Gyuri mutatta. Friss, forró palacsinta, porcukor, pár csepp citromlé. Imádtam, de csak azonnal sütés után. Aztán jöttek a gyerekek. A palacsinta újra a középpontba került, mert valljuk be, nincs olyan gyerek, aki ne szeretné. Ma már minden héten sütünk palacsintát. Sőt a feleségemmel, Laurával már nem is nagyon sütünk, a lányok megcsinálják helyettünk. A baj csak az, hogy néha este kilenckor is képesek megkívánni. És ha valamit az ember megkíván, képes bármire. Olyankor nem is próbáljuk meggátolni őket. Semmi esélyünk nem lenne.

 

 

 

Palacsinta-alaprecept

Hozzávalók 12-16 darabhoz:

A hozzávalókat (a zsiradék nélkül) gépi habverővel simára keverjük, és legalább 20 percig állni hagyjuk. Mivel ilyenkor egy kissé besűrűsödik a tészta, kevés szódavizet hozzáadva beállítjuk a kellő sűrűségét. Forró serpenyőbe kevés zsiradékon vékony palacsintákat sütünk belőle. Érdemes csak palacsintasütésre használatos serpenyőt tartanunk, amit nem mosunk el, csak papírral kitörölgetjük. Ha csak palacsintasütésre használjuk, biztos, hogy nem fog leégni és odatapadni.

Húsos palacsinta fűszeres paradicsommártással

Hozzávalók:

A töltelékhez a megpucolt hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, és a felforrósított Vénusz margarinon lepirítjuk. Hozzáadjuk a húst, alaposan lepirítjuk, beletesszük a kockára vágott paprikát, ízesítjük sóval és borssal. Kevés vizet aláöntve fedő alatt, 40 perc alatt készre főzzük. A legvégén hozzáadjuk a juhtúrót és az apróra vágott kaprot. A palacsintákat az alapreceptben leírtak szerint elkészítjük és megsütjük, majd a kész húsos töltelékkel megtöltjük őket. A mártáshoz a fokhagymát lereszeljük, és az olajon lepirítjuk. Felöntjük a paradicsommal és a fehérborral, ízesítjük sóval és egy csipet cukorral, majd időnként megkeverve, kis lángon nagyjából 30 percet főzzük. A betöltött palacsintákat tepsibe tesszük, ráöntjük a mártást, és a sütőben átforrósítjuk.

Kecskesajtos-zöldfűszeres palacsinta

Hozzávalók:

A kecskesajtot és a tejfölt összekeverjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és kakukkfüvet, borsozzuk, simára keverjük. A palacsintákat az alapreceptben leírtak szerint elkészítjük és megsütjük, majd hagyjuk kihűlni. Hidegen megtöltjük őket a kecskesajtos krémmel, és feltekerjük vagy háromszögre hajtjuk. Meglocsoljuk joghurttal, és friss, zsenge salátalevelekkel tálaljuk.

Túrós palacsinta csokoládéöntettel

Hozzávalók:
A töltelékhez:

Az öntethez:

A palacsintákat az alapreceptben leírtak szerint elkészítjük és megsütjük. A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, megtöltjük a palacsintákat, és háromszögre hajtjuk. Az öntethez a kakaót a tejszínnel egy habverővel habosra keverjük. Ha túl sűrűnek találnánk, kevés tejjel hígíthatjuk. Tálalásnál a palacsintákat meglocsoljuk a kakaós öntettel.

Bereznay Tamás, a Pesti Disznó Bisztró konyhafőnöke külföldi útjairól, otthon főzött ételekről és a rovat kulisszatitkairól is ír blogjában, amelyet a www.bereznaytamas.blogspot.com oldalon találnak

 

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Exit mobile version