Hozzávalók kb. 12-16 kockához:
- 30 dkg liszt,
- 10 dkg porcukor,
- 20 dkg vaj vagy margarin,
- 1 tojássárgája
A vaníliakrémhez: - 2 csomag vaníliás pudingpor (főzős),
- 10 dkg cukor,
- 1 l tej,
- 5 dkg vaj vagy margarin
A ribizlis réteghez:
- 30-40 dkg ribizli (mirelit),
- 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős),
- 1 narancs reszelt héja
A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral, elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, majd a tojást hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán akkora szögletes lapot nyújtunk ki belőle, amekkora a rétegezésre szolgáló, mélyebb tepsink (kb. 25×25 cm) vagy a keretünk. A felesleges tésztarészeket levágjuk. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a linzerlapot. A krémhez a pudingport a cukorral és kevés tejjel simára keverjük, a maradék tejet felforraljuk, majd az elkevert pudinggal besűrítjük. Olvadásig keverjük benne a vajat/ margarint, majd még melegen, egyenletesen a keretbe vagy tepsibe tett linzerlapra kenjük, és hagyjuk kihűlni. A ribizlit a cukorral és kb. 1 dl vízzel felfőzzük, a pudingport 1 dl vízzel és a reszelt narancshéjjal elkeverjük, majd a ribizlis részhez adva krémmé főzzük. A megdermedt vaníliás krémre rétegezzük, és tálalásig a hűtőbe tesszük.
Hozzávalók kb. 16-20 darabhoz:
- 40 dkg liszt,
- 2 dl tej,
- 2,5 dkg friss élesztő,
- 10 dkg cukor,
- 1 kiskanál só,
- 6 dkg vaj vagy margarin,
- 2 tojássárgája
Az almatöltelékhez:
- 30 dkg alma (tisztítva, magház nélkül),szeletelve vagy felkockázva,
- 3 dkg vaj vagy margarin,
- 2 csipet őrölt fahéj,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1-2 evőkanál cukor,
- 3 evőkanál búzadara
- A tekeréshez:
- 5 dkg vaj vagy margarin,
- olvasztva,
- 8 dkg cukor,
- 1 kávéskanál fahéj
A feldarabolt almát megpároljuk a vajjal/margarinnal, a cukorral, a fahéjjal és a citromhéjjal, végül belekeverjük a búzadarát. A tésztához a langyos tejet elkeverjük az élesztővel, kevés cukorral és egy kanál liszttel, hagyjuk felfutni. A lisztet összekeverjük a sóval, a cukorral, elmorzsoljuk a 6 dkg vajjal/margarinnal, majd a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt hozzáadva tésztává dagasztjuk. (Ha ragad, adjunk még hozzá egy kis lisztet.)
A tésztát langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 20 perc), majd lisztezett deszkára borítjuk, és kb. 40×25 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. Megkenjük az 5 dkg olvasztott vajjal/margarinnal, megszórjuk a fahéjjal kevert cukorral, végül elkenjük rajta a langyos almatölteléket. Szorosan feltekerjük, majd 2 cm vastag szeleteket vágunk belőle, és vajazott-lisztezett formába állítgatjuk őket, olyan távolságra, hogy összesüljenek. (Kb. 25x 25 cm-es tepsi kell hozzá, esetleg két kisebb.) Langyos helyen 10-15 percig kelesztjük, majd 170 fokos sütőben 30-40 percig sütjük.
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortához:
A piskótához:
- 6 tojás,
- 12 dkg cukor,
- 12 dkg liszt,
- 1 púpos evőkanál kakaópor
A krémhez:
- 15 dkg cukor,
- 8 dkg kakaópor,
- 30 dkg vaj vagy margarin,
- 20 dkg málnalekvár a rétegezéshez (helyettesíthető narancslekvárral),
- 15-20 dkg fehér marcipán a golyókhoz,
- 1 púpos evőkanál kakaópor a golyók beforgatásához
A piskóta elkészítéséhez a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját a habba forgatjuk, végül belekeverjük a kakaóporral elegyített lisztet is. Sütőpapírral bélelt tepsibe 3 darab 18 cm átmérőjű, vékony lapot kenünk belőle, és egyenként 10-12 perc alatt megsütjük.
A krémhez 2 dl vizet a cukor felével felforralunk, a cukor másik felét a kakaóporral elkeverve adjuk a forró sziruphoz, majd belekeverünk 15 dkg vajat/margarint. Egy tálcára terítjük, hogy hamar hidegre hűljön, majd a másik 15 dkg puha vajat/margarint hozzáadva krémesre keverjük. A három piskótalapból kettőt bekenünk a málnalekvárral, majd a trüffelkrémmel összetöltjük a lapokat úgy, hogy a krémes rétegre egy málnalekváros lapot borítunk. Végül a tortát a maradék krémmel körbekenjük, és a hűtőbe tesszük dermedni. A marcipánból kb. 2 dkg-os golyókat formálunk, majd kakaóporba forgatjuk őket, és 10 percre a fagyasztóba tesszük, hogy könnyebb legyen kettévágni. Mindegyiket kettévágjuk, körberakjuk a torta tetejét a fél golyókkal, és megszórjuk a maradék kakaóporral.
A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:
- Borbás Marcsi: „Ösztönlény vagyok, nem tehetek róla!”
- Párizs, ahonnan szerelmesen érkezel haza
- 3 fantasztikus süti a sztárcukrásztól
- Tavaszi nagytakarítás természetes szerekkel
- Iskola vagy játék? – Törvény dönti el?
- A gyermektelenség lelki okai
- Tud élni a jogaival, aki beteg?
- Varró Dani: Misi és a személyi kultusz
Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!