3 fantasztikus süti a sztárcukrásztól

Papp Emese | 2012. Április 06.
Húsvét környékén nagy a vendégjárás. Nem árt, ha van a tarsolyunkban pár jó recept, ha elkápráztatnánk a környezetünket.
Ribizlis-vaníliapudingos pite
3 fantasztikus süti a sztárcukrásztól

Hozzávalók kb. 12-16 kockához:

A ribizlis réteghez:

A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral, elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, majd a tojást hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán akkora szögletes lapot nyújtunk ki belőle, amekkora a rétegezésre szolgáló, mélyebb tepsink (kb. 25×25 cm) vagy a keretünk. A felesleges tésztarészeket levágjuk. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a linzerlapot. A krémhez a pudingport a cukorral és kevés tejjel simára keverjük, a maradék tejet felforraljuk, majd az elkevert pudinggal besűrítjük. Olvadásig keverjük benne a vajat/ margarint, majd még melegen, egyenletesen a keretbe vagy tepsibe tett linzerlapra kenjük, és hagyjuk kihűlni. A ribizlit a cukorral és kb. 1 dl vízzel felfőzzük, a pudingport 1 dl vízzel és a reszelt narancshéjjal elkeverjük, majd a ribizlis részhez adva krémmé főzzük. A megdermedt vaníliás krémre rétegezzük, és tálalásig a hűtőbe tesszük.

Almás-fahéjas fernandel

Hozzávalók kb. 16-20 darabhoz:

Az almatöltelékhez:

A feldarabolt almát megpároljuk a vajjal/margarinnal, a cukorral, a fahéjjal és a citromhéjjal, végül belekeverjük a búzadarát. A tésztához a langyos tejet elkeverjük az élesztővel, kevés cukorral és egy kanál liszttel, hagyjuk felfutni. A lisztet összekeverjük a sóval, a cukorral, elmorzsoljuk a 6 dkg vajjal/margarinnal, majd a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt hozzáadva tésztává dagasztjuk. (Ha ragad, adjunk még hozzá egy kis lisztet.)
A tésztát langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 20 perc), majd lisztezett deszkára borítjuk, és kb. 40×25 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. Megkenjük az 5 dkg olvasztott vajjal/margarinnal, megszórjuk a fahéjjal kevert cukorral, végül elkenjük rajta a langyos almatölteléket. Szorosan feltekerjük, majd 2 cm vastag szeleteket vágunk belőle, és vajazott-lisztezett formába állítgatjuk őket, olyan távolságra, hogy összesüljenek. (Kb. 25x 25 cm-es tepsi kell hozzá, esetleg két kisebb.) Langyos helyen 10-15 percig kelesztjük, majd 170 fokos sütőben 30-40 percig sütjük.

Marcipános-málnalekváros trüffeltorta

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortához:

A piskótához:

A krémhez:

A piskóta elkészítéséhez a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját a habba forgatjuk, végül belekeverjük a kakaóporral elegyített lisztet is. Sütőpapírral bélelt tepsibe 3 darab 18 cm átmérőjű, vékony lapot kenünk belőle, és egyenként 10-12 perc alatt megsütjük.
A krémhez 2 dl vizet a cukor felével felforralunk, a cukor másik felét a kakaóporral elkeverve adjuk a forró sziruphoz, majd belekeverünk 15 dkg vajat/margarint. Egy tálcára terítjük, hogy hamar hidegre hűljön, majd a másik 15 dkg puha vajat/margarint hozzáadva krémesre keverjük. A három piskótalapból kettőt bekenünk a málnalekvárral, majd a trüffelkrémmel összetöltjük a lapokat úgy, hogy a krémes rétegre egy málnalekváros lapot borítunk. Végül a tortát a maradék krémmel körbekenjük, és a hűtőbe tesszük dermedni. A marcipánból kb. 2 dkg-os golyókat formálunk, majd kakaóporba forgatjuk őket, és 10 percre a fagyasztóba tesszük, hogy könnyebb legyen kettévágni. Mindegyiket kettévágjuk, körberakjuk a torta tetejét a fél golyókkal, és megszórjuk a maradék kakaóporral.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Exit mobile version