Hét hónapos terhesen is lepipálta a vetélytársait

SN | 2012. Április 08.
A magyar kutyakiképző kismama Tara nevű kutyájával három embert mentett ki egy félig lerombolt holland kórház romjai alól a nemzetközi versenyen.
Hét hónapos terhesen is lepipálta a vetélytársait

„A súlypontom kezd áthelyeződni, úgyhogy néha már furcsán közlekedek a romokon nagy bakancsban” – mondta nekünk Salamon Klára, miután visszaért Magyarországra. A leendő anyuka 29 hetes terhesen nyert Tara nevű romkutató kutyájával emelt szintű romkutatásban a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség Hollandiában rendezett versenyén a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat színeiben. Bár diplomás kutyakiképző, hétköznaponként egy intenzív osztályon dolgozik nővérként.

Kismama-egyenruha nincs

A terhesség nem nagyon hátráltatta, igaz, az egyenruhája már nem fér rá a hasára, kismamaruha-fazont pedig nem gyártanak belőle. A születendő kisfiára természetesen odafigyelt, de szerencsére a rosszulléteket teljesen megúszta vele.

Bár azt a pletykát hallottuk, hogy Tara szegről-végről a híres magyar mentőkutya, Mancs rokona, Salamon Klára kis rácsodálkozás után eloszlatta az alaptalan szóbeszédet. Mancs ugyanis német juhász volt, míg Tara holland juhászkutya.

Háromméternyi rom alól szagolta ki

A versenyt egy lebontás alatt álló holland kórházban rendezték, ahol egy romos részen három embert rejtettek el. Miután betéglázták őket, még rájuk halmoztak 3-4 méternyi romot, és a kutyáknak a kis réseken kiáramló emberszag alapján kellett megtalálniuk őket.

„Erre fél óra van, de egy rutinos kutyának hat perc is elég – mesélte a verseny menetét Salamon Klára. – Először neked kell felállítani a keresési taktikát, ehhez figyelembe kell venni például, hogy merre mozoghatsz, és merre fúj a szél. Amikor ugatással jelez a kutya, akkor fel kell tenni a kezed, és a bíró előtt rá kell mutatni, hogy ott a keresett személy.”

Nixonra dolgos nyugdíjas évek várnak

A versenyen nem is egyedül a hároméves Tarával vett részt, vitte a tíz és fél éves Nixont is, aki három éve megjárta Szumátrát a 7,9-es erősségű földrengés után, és ott volt az összes magyar területkereséses riasztáson. A border collie-val mentettek már kiszáradt embert, akin aztán Salamon Klára segített az egészségügyi végzettségének köszönhetően.


Legyél te is jó tündér! Kattints, és teljesítsd egy nehéz sorsú gyermek álmát!

„Ő most a hatodik helyen végzett. Nagyon szép eredmény, hogy ennyi idősen ilyen lelkesen dolgozik” – mondta a gazdája. Neki ez volt az utolsó versenye, viszont mivel lételeme a munka, később is találnak majd neki valami nyugdíjas elfoglaltságot. Ha a kedve kitart, még jövő év végéig bevetésre is mehet, mivel addig érvényes a vizsgája.

„Tara nyolchetesen került hozzám, és kilenchetes kora óta részt vesz a tréningeken. Nagyon jó vele dolgozni, iszonyatosan intelligens fajta, gyorsan tanul. Számomra könnyen kezelhető, mivel sok kutyát tréningezek, de első kutyának nem ajánlom – mesélte a fiatalabb neveltjéről. – Neki nem stressz az utazás sem, amikor kiveszem a kocsiból, olyan, mintha a szomszéd házból hoztam volna. Egy mentőkutyánál nagyon fontos tulajdonság még a nyitottság, a labda szeretete, az irányíthatóság, és hogy szeressen a gazdával együtt dolgozni. Őt az nem érdekli, hogy más kutyával játsszon, verekedjen, ez munkakutya.” Bár ez a fajta nem családi kutya, a kisfiukkal azért tud majd játszani, ha nagyobb lesz.

Vadásszák a jó romokat

Egy jó mentőkutya kiképzése egyébként 3-5 év. Először megtanulják a jelzést, a romokon való mozgást. Aztán úgy kötik össze a romokon járkálást a kereséssel, hogy a játékát kell megtalálnia, és megugatja azt, aki magánál tartja. Egy darabig látja is ezt az embert, de ő később elbújik, és így a kutya a keresést összeköti a szagával.

„Ha időben elkezded, alkalmas a fajta és tehetséges az eb, akkor jó mentőkutya lesz belőle. Ami nehéz, hogy elég helyszínt tudj mutatni neki” – mondta a kutyakiképző kismama, aki a munkatársaival ezért szinte vadássza a romokat itthon, de nincsenek könnyű helyzetben, mert mifelénk hamar elbontják az épületeket.

Exit mobile version