Ritkán jut be a konyhára a termés, az apró praclik már korábban leszüretelik… Munkám során viszonylag sok gyerekkel hoz össze a sors, és az a tapasztalatom, nemigen akad olyan lurkó, aki ne kedvelné a paradicsomos tésztát. Ez a fogás az, amit rendkívül sokszínűen el lehet készíteni, jól variálható, illetve elég jól bírja azt is, ha olyan zöldségeket is „elrejtünk” benne, amit a gyerekek különben nem hajlandóak megenni. Ismét a botmixert, hű konyhai segítőnket hívjuk segítségül, hogy gazdagítsuk a szószt, és a „nemszeretem” zöldségeket már el is fedi a paradicsom élénkpiros színe. Ajánlok néhány tápláló és finom paradicsomos tésztát, amit a család minden tagja szeretni fog!
Zöldséges fusilli
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg fusilli (orsótészta),
- 1 fej hagyma,
- 2 kisebb padlizsán,
- 2 darab salátacukkini,
- 3 evőkanál olívaolaj,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 2 doboz hámozott, darabolt paradicsom (80 dkg),
- só,
- frissen őrölt bors,
- 2 ág friss kakukkfű,
- 10 dkg parmezán sajt
A tésztához felteszünk sós vizet forrni. A hagymát megpucoljuk, finomra vágjuk. A cukkinit és a padlizsánt megmossuk, végeiket levágjuk, majd a cukkinit almareszelőn lereszeljük, a padlizsánt pedig kis kockákra vágjuk. Egy száraz serpenyőt felmelegítünk, ebbe öntjük az olívaolajat, majd (mivel az olaj rögtön felveszi a serpenyő hőmérsékletét) hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és megfonnyasztjuk. Beletesszük a cukkinit és a padlizsánt, belereszeljük a fokhagymát, és ráöntjük a paradicsomot. Addig főzzük, míg besűrűsödik, ekkor sózzuk, borsozzuk, majd botmixerrel turmixoljuk. Ha szükséges, a tészta főzőlevével hígítjuk a mártást, és morzsolt kakukkfűvel ízesítjük. A tésztát a dobozon megadott ideig főzzük, majd leszűrjük, összeforgatjuk a szósszal, és parmezánt reszelünk a tetejére.
Spagetti mini húsgombócokkal és sült paradicsommal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagy fej hagyma,
- 50 dkg darált marhahús,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2 tojás,
- 3-4 evőkanál zsemlemorzsa,
- só, frissen őrölt bors,
- kevés vaj,
- 1 doboz hámozott, darabolt paradicsom (40 dkg),
- 6 evőkanál reszelt parmezán,
- 20 darab koktélparadicsom (fürtös),
- kevés olívaolaj,
- 40 dkg spagetti
A húsgombócok összeállítása: A hagymát finomra vágjuk, és összekeverjük a darált hússal, valamint a zúzott fokhagymával. Hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk, majd kézzel mini golyókat készítünk belőle. Egy kerámiatálat kivajazunk, ebbe tesszük a gombócokat. A konzerv paradicsomba reszeljük a sajtot, sózzuk, borsozzuk, és a mini húsgombócokra öntjük. 200 fokon 25 percig sütjük. A friss koktélparadicsomokat egészben meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és 200 fokon 15 perc alatt „megrottyantjuk” őket a sütőben. A spagettit sós, forrásban lévő vízben a dobozon megadott ideig főzzük, majd leszűrjük. Ezután a paradicsomos húsgombócokkal elkeverve, a sült paradicsomokkal együtt tálaljuk, szórhatunk rá parmezánforgácsokat is.
Gombás-csirkés lasagne
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg csirkemellfilé,
- 2 fej hagyma,
- kevés olívaolaj és vaj,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 30 dkg barna csiperke,
- só,
- bors,
- friss oreganó és bazsalikom,
- 2 doboz darabolt, hámozott paradicsom (80 dkg),
- kb. fél doboz lasagnelap (25 dkg),
- 15 dkg parmezán sajt
A besamelmártáshoz:
- 8 dkg vaj,
- 4 dkg liszt,
- 8 dl tej,
- só, bors, szerecsendió
Vastag falú serpenyőbe olívaolajat öntünk, és üvegesre pároljuk rajta a megtisztított és finomra vágott hagymát.
A fokhagymát ráreszeljük és megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott csirkehúst. Megpirítjuk, és hozzáadjuk a megmosott, feldarabolt gombát. Sózzuk, borsozzuk. Beleöntjük a paradicsomot, ízesítjük oregánóval, bazsalikommal, és felforraljuk. Takarékra vesszük, és kb. 30 percig főzzük. Közben összeállítjuk a besamelt: megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, átpirítjuk, majd lehúzzuk a lángról, apránként hozzáöntjük a tejet, és visszatéve a lángra, besűrítjük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
Amikor minden kész, kivajazunk egy tűzálló tálat. Először a besamelből teszünk az aljára, erre rányomkodjuk a teljesen nyers tésztalapokat, majd jön egy réteg húsos-gombás töltelék. Erre megint besamel, tészta és hús-gomba kerül, addig rétegezzük, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Arra figyeljünk, hogy a tetejére tészta, arra pedig besamel kerüljön. A parmezánt lereszeljük, és a tetejére szórjuk. 180 fokon 45 perc alatt készre sütjük.
A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:
- „Ma már inkább férjre, gyerekre vágyom”
- 3 szuper fogás gyerekeknek – paradicsomos tészták
- Egyéjszakás kalandnak indult…
- Kézcsók a krokodilidomárnak
- Sikeresek, szépek… és sérültek
- Szexualitás kamaszkorban – fontos tanácsok szülőknek
- Amikor nincs több haladék, az öregedés megkezdődik
Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!