Szerinte az ideális világban csak lángos, palacsinta, pizza és paradicsomos spagetti (turmixolva a szósz!), túrós csusza és téli szalámis kenyér létezik. Zöldség, gyümölcs kizárva. Hohó, nem, amíg engem látsz! Időről időre bevetem a botmixernek hívott csodafegyvert, és igyekszem mindenbe belecsempészni valami vitaminforrást. Ezért gyakran narancssárga vagy zöld paradicsomból készül nálunk a spagettire a feltét (értsd répás vagy cukkinis), a gyümölcslevet friss gyümölcsből turmixolom, nyáron mindezt jégkrémnek hűtöm, és így tovább. A főzés nélküli gyümölcslevesek is a bevált módszereim közé tartoznak. (Ennek az elkészítési módnak több előnye is van: nem főzzük el a vitaminokat, az elkészítése pedig mindössze 3 perc.) Így nyersen, levesnek turmixolva a nagyobbik fiam is megeszi az epret, főleg ha gombócokat lehet belőle halászni. A szilvás gombóc analógiájára készült epres változat nála már határeset volt, az epreket kitúrta belőle, viszont miután megesküdtem, hogy a muffinban nem darabos az eper, hanem csak „töltelék”, boldogan ette meg.
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg túró,
- 1 ek. cukor,
- 1 tojás,
- 1 db lime,
- 1 kis csokor friss menta,
- 7-8 dkg búzadara,
- 50 dkg eper,
- 3 dl natúr joghurt,
- 4-5 ek. méz
A túrót keverjük el a cukorral, a tojással, a lime lereszelt héjával, az aprított mentával és a búzadarával! Hagyjuk állni a masszát 20-30 percet, majd formázzunk belőle apró gombócokat, és főzzük ki lobogó vízben! A leves főzés nélküli, tálalás előtt 2-3 órával készítsük el, majd hűtsük le. Az epret turmixoljuk le a joghurttal, a mézzel és 1 liter vízzel! Facsarjunk hozzá ízlés szerint lime-levet!
Epres gombóc
Hozzávalók kb. 20 gombóchoz:
- 1 kg lisztes, öreg krumpli,
- kb. 30 dkg liszt,
- 1 tojás,
- csipet só,
- 20 szem eper,
- 15 dkg zsemlemorzsa,
- napraforgóolaj,
- porcukor
A krumplit hámozzuk meg, kockázzuk fel, sós vízben főzzük puhára! Szűrjük le, törjük villával össze, amikor már meghűlt, keverjük el a tojással, csipet sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz. Gyúrjuk össze a tésztát, pihentessük 30 percet! Közben az epret pucoljuk meg, mossuk, szárítsuk, a zsemlemorzsát pirítsuk aranyszínűre az olajban! A tésztát osszuk 20 részre, formázzunk belőlük gombócot, tenyerünkön lapítsuk ki félcentisre őket, helyezzünk bele 1-1 szem epret, formázzuk gombóccá! Lobogó sós vízben főzzük a gombócokat, míg feljönnek a víz felszínére. Forgassuk meg a pirított zsemlemorzsában, és porcukorral szórva azonnal találjuk.
Hozzávalók 9 darabhoz:
- 25 dkg eper + a díszítéshez,
- 20 dkg liszt,
- 8 dkg kristálycukor,
- 6 dkg vaj/margarin,
- 2 egész tojás,
- 1 tk. sütőpor,
- fél citrom héja
- A krémhez:
- 8 dkg vaj/margarin, 5 dkg porcukor, 1 darab citrom,
- 1 nagy evőkanálnyi mascarpone
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra! A tésztához a lágy vajat/ margarint keverjük habosra a cukorral! Adjuk hozza a tojásokat, szitáljuk rá a sütőporral elkevert lisztet! Reszeljük bele a citrom héját (ha van otthon, egy vaníliarúd kikapart magjait is adjuk hozzá), majd keverjük simára a tésztát. Óvatosan keverjük hozzá a feldarabolt epret! Béleljük ki 9 papírkapszlival a muffinformát, szedjük a formákat kétharmadig krémmel. Süssük 20 perc alatt készre! A citromkrémhez a porcukrot keverjük krémesre a vajjal/ margarinnal, reszeljük hozzá a citrom héját, adjunk hozzá pár csepp citromlevet, majd keverjük el mascarponéval! A kihűlt muffinokra habzsákból nyomjunk egy-egy adag citromos krémet, díszítsük egy-egy negyedelt vagy felezett eperrel.