3 vitaminbomba az asztalon

Vrábel Krisztina | 2012. Május 09.
Nem tudom, más kisgyermekes anyuka hogy áll a konyhai trükkökkel, álcázásokkal, én bizony kialakítottam a magam eszköztárát. Szükségem volt rá. Kisebbik fiam mindenevő (mindent megkóstol, majd eldönti, szereti-e vagy sem), a nagyobbik viszont hajmeresztően válogatós.

Szerinte az ideális világban csak lángos, palacsinta, pizza és paradicsomos spagetti (turmixolva a szósz!), túrós csusza és téli szalámis kenyér létezik. Zöldség, gyümölcs kizárva. Hohó, nem, amíg engem látsz! Időről időre bevetem a botmixernek hívott csodafegyvert, és igyekszem mindenbe belecsempészni valami vitaminforrást. Ezért gyakran narancssárga vagy zöld paradicsomból készül nálunk a spagettire a feltét (értsd répás vagy cukkinis), a gyümölcslevet friss gyümölcsből turmixolom, nyáron mindezt jégkrémnek hűtöm, és így tovább. A főzés nélküli gyümölcslevesek is a bevált módszereim közé tartoznak. (Ennek az elkészítési módnak több előnye is van: nem főzzük el a vitaminokat, az elkészítése pedig mindössze 3 perc.) Így nyersen, levesnek turmixolva a nagyobbik fiam is megeszi az epret, főleg ha gombócokat lehet belőle halászni. A szilvás gombóc analógiájára készült epres változat nála már határeset volt, az epreket kitúrta belőle, viszont miután megesküdtem, hogy a muffinban nem darabos az eper, hanem csak „töltelék”, boldogan ette meg.


Joghurtos eperleves mentás-lime-os túrógombóccal

Hozzávalók 4 személyre:

A túrót keverjük el a cukorral, a tojással, a lime lereszelt héjával, az aprított mentával és a búzadarával! Hagyjuk állni a masszát 20-30 percet, majd formázzunk belőle apró gombócokat, és főzzük ki lobogó vízben! A leves főzés nélküli, tálalás előtt 2-3 órával készítsük el, majd hűtsük le. Az epret turmixoljuk le a joghurttal, a mézzel és 1 liter vízzel! Facsarjunk hozzá ízlés szerint lime-levet!

Epres gombóc

Hozzávalók kb. 20 gombóchoz:

A krumplit hámozzuk meg, kockázzuk fel, sós vízben főzzük puhára! Szűrjük le, törjük villával össze, amikor már meghűlt, keverjük el a tojással, csipet sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz. Gyúrjuk össze a tésztát, pihentessük 30 percet! Közben az epret pucoljuk meg, mossuk, szárítsuk, a zsemlemorzsát pirítsuk aranyszínűre az olajban! A tésztát osszuk 20 részre, formázzunk belőlük gombócot, tenyerünkön lapítsuk ki félcentisre őket, helyezzünk bele 1-1 szem epret, formázzuk gombóccá! Lobogó sós vízben főzzük a gombócokat, míg feljönnek a víz felszínére. Forgassuk meg a pirított zsemlemorzsában, és porcukorral szórva azonnal találjuk.

Epres muffin citromkrémmel

Hozzávalók 9 darabhoz:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra! A tésztához a lágy vajat/ margarint keverjük habosra a cukorral! Adjuk hozza a tojásokat, szitáljuk rá a sütőporral elkevert lisztet! Reszeljük bele a citrom héját (ha van otthon, egy vaníliarúd kikapart magjait is adjuk hozzá), majd keverjük simára a tésztát. Óvatosan keverjük hozzá a feldarabolt epret! Béleljük ki 9 papírkapszlival a muffinformát, szedjük a formákat kétharmadig krémmel. Süssük 20 perc alatt készre! A citromkrémhez a porcukrot keverjük krémesre a vajjal/ margarinnal, reszeljük hozzá a citrom héját, adjunk hozzá pár csepp citromlevet, majd keverjük el mascarponéval! A kihűlt muffinokra habzsákból nyomjunk egy-egy adag citromos krémet, díszítsük egy-egy negyedelt vagy felezett eperrel.

Exit mobile version