Teljes fizetést is hagytak már a buszon

MGA | 2012. Június 04.
Rómában az a szokás, hogy elárverezik a reptéren elhagyott tárgyakat. Hazánkban erre nincs mód, ám a Budapest Airport által elkobzott ollókat hátrányos helyzetű iskolák diákjai használják technikaórán.

Olaszország fővárosának repterén évente 19 millió utas fordul meg. Nem csoda, hogy a most elárverezendő, gazdájuk által több mint egy éve nem keresett tárgyak közt szép számmal akadnak meglepő és vicces darabok is. Igencsak szétszórt zenész lehet például, aki a gitárját vagy a hegedűjét felejti a váróban, de egy mikrohullámú sütő és egy szőrös majomjelmez gazdája sem jelentkezett az elmúlt 12 hónapban.

Babakocsi, baba nélkül

Ferihegy utasforgalma ennél mintegy 10 milliónyival kisebb, ennek ellenére Budapest felett már bibliai csoda is történt. „A legmeglepőbb talált tárgy egy pár mankó volt, amit egy utas a repülőgépen felejtett. Nem kevesebbet állíthatunk tehát, mint hogy a gazdája felszálláskor még járóképtelen volt, a felhők közt azonban csoda történt, hisz leszálláskor már nem is kereste segédeszközét – mondta a Nők Lapja Cafénak Hardy Mihály szóvivő, akitől megtudtuk: ezeket a tárgyakat egy hónapig őrzik, majd átadják a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), ezért árverezésre nincs is mód. – A legtöbben a biztonsági ellenőrzés során hagyják el tárgyaikat – tette hozzá –, s a »választék« hatalmas. A telefon, a kulcscsomó mindennapos, de különösen értékes tárgyakra sem figyelnek gazdáik. Sokszor találunk kamerát, fényképezőgépet, laptopot, ékszert, sőt hagytak már el babakocsit is – csak reméljük, hogy a gyerekre jobban figyeltek… A nemek arányában nincs különbség: a férfiak és a nők egyformán szétszórtak. Az elkobzott ollók, bicskák azonban jó helyre kerülnek: a gépről kitiltott szúró-vágó eszközöket hátrányos helyzetű iskoláknak adjuk, ahol a diákok technikaórán használják azokat.”

Műfogsor a hátsó ülésen

Az idén 99 éve működő Főtaxinál is beszámoltak néhány megmosolyogtató esetről. „A leggyakrabban mobiltelefont felejtenek az autóban – tudtuk meg Dudás Zoltán taxi-üzletág igazgatótól. – A talált tárgyak őrzésének szabályait a polgári törvénykönyv (Ptk.), illetve egy kormányrendelet szabályozza, árverésre – jótékonyságira sem – e szerint nincs lehetőség. E szabályozás a megtalálóra ró feladatokat, ugyanakkor a céget nem terheli kötelezettség. A taxis kollégák – akik egyébként egyéni vállalkozók – ennek ellenére a diszpécserközpontunknak jelzik, ha bármit találtak az autóban, a tárgy őrzéséről és visszajuttatásáról azonban nekik kell gondoskodniuk. A legértékesebb darab, amit bérkocsiban hagytak, egy több százezer forint értékű kamera volt. Arról nincs statisztikánk, hogy a hölgyek vagy az urak-e a feledékenyebbek, azt mindenesetre furcsállottuk, amikor egyik kollégánknál valaki otthagyta a fogát – egészen pontosan a komplett műfogsorát felejtette a kocsiban.”

A buszon sem vagyunk szétszórtabbak a pasiknál

A BKV járatain jellemzően szezonális tárgyakat felejtünk – ernyőt, kesztyűt, sapkát –, de volt, akinek nem hiányzott a gerincmerevítője, a műlába, a táskája a teljes fizetésével, a létrája, a kisasztala, a járókerete, illetve az állata. Az elhagyott tárgy általában az alábbi utat járja be: a járművezetők leadják a végállomáson vagy a buszgarázsban. Ezután beszállítják a BKV talált tárgyak raktárába, itt három hónapig őrzik – eddig lehet jelentkezni értük, s a cég egy vonaljegy áráért szolgáltatja vissza, ha minden kétséget kizáróan a tulajdonos jelentkezik értük. Ha a három hónap leteltével nem érdeklődik az illető, a BÁV Bizományi Kereskedőház értékbecsüse az értékesíthető darabokat elviszi, a többit a vonatkozó rendelet értelmében megsemmisítik. Vannak azonban „tárgyak”, amelyek speciális kezelést igényelnek. Ilyenek a lőfegyverek, lőszerek, amelyekről azonnal a rendőrséget kell értesítenünk. Különös bánásmódban részesülnek továbbá a kisállatok is, melyek közül egyik-másik BKV-dolgozónál talál új gazdára. A Budapest Airporthoz hasonlóan a BKV-nál is vezetnek statisztikát arról, hogy a nők vagy a férfiak hagynak-e el több tárgyat. Adataik megegyeznek a légikikötőjével: e téren ugyanolyan szórakozottak a nők, mint a férfiak.

Exit mobile version