Együtt versenyeznek szerelmes olimpikonjaink

MGA | 2012. Július 18.
Profi magyar sportolóink között vannak, akik egy párt alkotnak, s együtt repülnek a londoni olimpiára. Megértik egymást, hisz ismerik "szakmájuk" napsütötte és árnyas oldalát egyaránt. Sokuk a lelátóról drukkol majd szerelmének.

Férje a trénere

Janics Natasa és Andrian Dusev kajakosok

Az egyik legsikeresebb magyar sportoló, Janics Natasa kajakozó első házassága sajnos nem volt olyan sikeres, mint az olimpikon addigi pályafutása – mindössze hét hónapig tartott. A háromszoros olimpiai és csaknem hússzoros világ-, illetve Európa-bajnok 2009. szeptember 12-én ment feleségül Csányi Szilárdhoz, akivel még a 2004-es olimpia után ismerkedett meg. A exférj akkor Natasa szegedi klubja egyik szponzorának volt képviselője, s ezért számos rendezvényen a kajakos kísérője is. A pár 2010 májusában mondta ki a „nemet”, Natasa pedig még az év decemberében házasságot kötött az 1996-os olimpia szintén kajakos bronzérmesével, a bolgár Andrian Dusevvel. Kislányuk, Milana – aki Janics elhunyt nagyapja, Milan Janić után kapta a nevét – 2011. szeptember 2-án született. Várandóssága idején Natasa így nyilatkozott nekünk: „Én annak örülök, hogy Andrónak tetszem. Ráadásul az életem nagy részét edzőtáborokban töltöm, és nem a sétálóutcákon kávézgatok. Természetesen teljesen átalakítottam az életem, hiszen most már a baba és a család az első, de mivel a jövőnket a kajakozás teremti meg, ezért mint profi versenyző precízen elvégzem a munkám, vagyis az edzéseket, és készülök az olimpiára.” A pár természetesen együtt utazik a londoni ötkarikás játékokra, annál is inkább, mivel az egykori kajakos, jelenleg tréner Dusev időközben átvette felesége edzését is – Natasa legutóbbi sikereit tehát már a parton „drukkolta ki”. Információink szerint a bulgáriai erőgyűjtést, illetve portugáliai trenírozást követően Londonban több távon is aranyat terveznek – ha a vízen nem is együtt, de mindenképpen közös munkával összelapátolni.

A partról szurkol párjáért

Verrasztó Evelyn és Dombi Rudolf kajakos

Ahogyan a Janics–Dusev-páros, éppúgy első közös olimpiájára készül a héten huszonharmadik életévébe lépett, többszörös Európa-bajnok úszó, Verrasztó Evelyn, és az Eb-ezüstérmes kajakos, Dombi Rudolf. Hangsúlyos azonban a közös – Evelyn ugyanis már versenyzett nyolc éve Athénban, illetve négy éve Pekingben, míg Rudolf most mutatkozik be olimpián. Mivel nem azonos sportágat űznek, talán ezért nem a pályán vagy az uszodában, hanem egy kávézóban – közös barátjuk születésnapján – ismerkedtek meg. Ennek már több mint két éve. Az azóta párt alkotó fiatalok közül Rudolf sajnos nem szurkolhat Evelynnek, lévén a kajak-kenu csapat csak az úszószámok után érkezik meg a brit fővárosba. A lány azonban már ott lesz, amikor szerelme a K-2-esek 1000 méteres távján – Kökény Rolanddal egy hajóban – rajthoz áll. Tegyük hozzá – reményeink szerint – éremesélyesként. Evelyn saját pályáján eközben arra készül, hogy egyéni csúcsot ússzon 200 méter vegyesen, amivel a szám döntőjébe kerülhet, s szeretne bejutni a fináléba a 4×200 méteres gyorsváltón is.

Profik egymás közt

Jakabos Zsuzsa és Molnár Ákos úszók

Jakabos Zsuzsa rövidpályás Európa-bajnoki ezüstérmes úszó versenyzett a 2004-es athéni és 2008-as pekingi olimpián is. Párja, Molnár Ákos, a tavaszi országos bajnokságon – a 200 méteres mellúszás győzteseként – kvalifikálta magát a londoni olimpiai szereplésre. Nos, Londonban jó esély van arra, hogy a 23 éves pécsi lány, illetve a 25 esztendős szegedi születésű fiú a magyar érmek számát gyarapítsa. Mint Zsuzsa korábban mesélte, kapcsolatukat megkönnyíti, hogy mindketten úszók, profi sportolók, hiszen így jól ismerik ennek a világnak a napsütötte és az árnyoldalát is. Ha szintén sportoló párja nem segíti az útját, nem tölti be az életében a barátai és a szülei hiánya okozta űrt, biztosan visszaszaladt volna a kisvárosa biztonságába. „Mostanság a szerelmem biztosítja a lelki békémet” – mondta Zsuzsa az NLCafénak.

Már az iskolapadban is együtt ültek

Dara Eszter és Pulai Bence úszók

Szerelmük kiállta az idő próbáját – fogalmazta meg több ízben Dara Eszter és párja, a szintén úszó Pulai Bence. Utóbbi vezetéknév sokaknak csenghet ismerősen – igen, Bence Pulai Imre olimpiai bajnok kenus fia, Turi György úszóedző nevelt gyermeke. A ’90-ben született Eb-győztes Eszter és a ’91-es, Eb-ezüstérmes Bence a fiatal úszónemzedék két tehetséges tagja, 2009 vége óta alkot egy párt. Már a középiskolai padban is sokszor ültek egymás mellett, majd együtt érettségiztek a kőbányai Weöres Sándor Gimnáziumban, és – magától értetődően? – egyaránt a Kőbányai SC sportolói. Noha mindketten B szintesként lettek az olimpiai úszócsapat tagjai (Bence 100 méter pillangón, Eszter 50 méter gyorson), könnyen lehet – kivált, ha lesz módjuk egymásért a lelátón szorítani –, hogy alaposan meglepik számaik mezőnyét. Reméljük, az összetartás ereje most is segít majd.

Exit mobile version