3 csábító barackos recept

Vrábel Krisztina a Dolce Vita blog szerzője | 2012. Augusztus 01.
Nem sokat kellene gondolkodnom a válaszon arra a kérdésre, hogy melyik a kedvenc gyümölcsöm. Nekem ez evidencia: őszibarack és nektarin. Mindkettőre vevő vagyok, minden mennyiségben.

Szerencsére viszonylag hosszú a szezonja, így néhány más gyümölccsel és zöldséggel ellentétben nehéz lekésni róla. Az év többi részében kapható tökéletes barackmásolatokról pedig nem is érdemes beszélni. Azok csak baracknak tűnő tárgyak, barackíz, barackállag nélkül. De térjünk vissza az igazihoz! Legjobban magában, nyersen szeretem enni, az így elfogyasztott mennyiséghez viszonyítva azt lehet mondani, hogy viszonylag ritkán főzök belőle, pedig változatosan felhasználható alapanyag: őszibarackkrém-leves, barackos pite, és még sorolhatnám az ismert fogásokat. Most három olyan receptet hoztam, amelyek talán nem ennyire gyakoriak. A vaníliás-fehérboros leves már a látványával azonnal elcsábít. Mindemellett igazi ütőkártya, amolyan 2 az 1-ben recept, mivel desszertnek is átalakíthatjuk: vegyük ki a barackokat a léből, forralva sűrítsük be szirupnak, majd ezzel és egy-egy kanál tejszínhabbal kínáljuk az egész barackokat. A nektarinos-rozmaringos csirke jó példa arra, hogy nem csak édes ízek illenek a barackhoz. A kalácspuding? Erről szinte lehetetlen beszélni, ezt kóstolnia kell mindenkinek! Csak a neve tűnik bonyolultnak, az elkészítése szerencsére nagyon egyszerű, jellegében legjobban a máglyarakáshoz hasonlít, csak annál sokkal könnyebb, nyáriasabb desszert.

Vaníliás-fehérboros őszibarackleves
Hozzávalók 4 személyre:

A bort keverjük el 4 dl vízzel, a narancs kifacsart levével és kb. 3-4 evőkanál cukorral. Adjuk hozzá a félbevágott vaníliarúd kikapart magjait. Forraljuk fel, gyöngyözve forraljuk 4-5 percet. Tegyük bele a megmosott őszibarackokat (héjastól), lefedve, gyöngyözve forralva főzzük 15 percet a gyümölcsöt. Hagyjuk a barackokat a lében kihűlni, majd hámozzuk meg őket, és tegyük vissza a lébe. Hűtsük hidegre. Tálaláskor minden tányérra helyezzünk 1-1 egész barackot, és szedjük rá a levet.

Nektarinos-rozmaringos sült csirke krumplival
Hozzávalók 4 személyre:

Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit. A csirkét mossuk, szárítsuk meg, kenjük be a bőrét a vajjal. Sózzuk, borsozzuk, tegyük mellé a rozmaringágakat, egyet-kettőt rakjunk a csirke belsejébe is. Öntsük alá a bort, fedjük le alufóliával, és süssük 1 órán át 180 fokon. Helyezzük el körülötte a megpucolt, feldarabolt krumplit, ezt is sózzuk, újra fedjük le a fóliával, és süssük tovább 40-45 percet, még mindig 180 fokon. Tegyük a csirke köré a gerezdekre vágott nektarint, fólia nélkül süssük tovább 15-20 percet 250 fokon, míg a csirke szépen megpirul.

Nektarinos-málnás kalácspuding habcsóktetővel
Hozzávalók 4 személyre:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra! A kalácsot szeleteljük fel, rétegezzük egy tűzálló tál aljára. Keverjük el a tejet a kristálycukorral, az olvasztott vajjal és a 3 tojássárgájával. Öntsük a keveréket a kalácsra! Szórjuk rá egyenletesen a málnát, helyezzük rá a gerezdekre vágott nektarint, tegyük a sütőbe sülni 15 percre. Míg sül, elektromos habverővel kezdjük el habnak felverni a szoba-hőmérsékletű tojásfehérjét. Amikor már habos, de még nem kemény, púpozott evőkanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot. Minden kanál cukor között verjük kb. 1 percet a habot, amíg fényes, sűrű, vágható masszát kapunk. Vegyük ki a sütőből a kalácsot, kenjük a tetejére a cukros tojáshabot (tajtékosra formázzuk), és tegyük vissza sülni 15 percre! Langyosan is nagyon finom, de a legfinomabb hidegen, így szépen vágható.

Exit mobile version