3 főzelék kicsit megbolondítva

Vrábel Krisztina, a Dolce Vita blog szerzője | 2012. Augusztus 01.
Vannak kedvenc főzelékek, és vannak olyanok, amellyel rémisztgetni lehet az embereket, például a menzás finomfőzelékkel. Nem találkoztam még senkivel, aki ne szörnyülködve gondolna a rengeteg liszttől csirízszerű állagot öltött szószban fellelhető pár szem fagyasztott sárgarépa–borsó–fehér répa kombinációra.

Liszt, víz, pár fonnyadt zöldség. Ennél szebb sorsra is érdemes e hungarikum. (Mert főzelékben nagyhatalom vagyunk, az biztos. A világon máshol nemigen találni hasonló fogást.) Ilyenkor nyáron a friss, zsenge zöldség nem kuriózum, készítsen belőle könnyű, üde főzelékeket, kicsit máshogyan, mint ahogy eddig megszokta. Először is felejtse el a lisztet mint sűrítőanyagot, a főzelék testét maga a zöldség adja meg úgy, hogy annak egy részét leturmixolja. Lehet, hogy így nem áll meg benne a fakanál, de a végeredmény sokkal könnyebb és ízletesebb fogás lesz. Kísérletezzen bátran a fűszerekkel, párosítsa például a mentát a mindenki kedvence borsófőzelékkel, meg fog lepődni, pár mentalevél mennyire képes átalakítani a megszokott ízeket. A karalábét tegye pikánssá egy kis citrommal, a spenóthoz pedig próbálja ki a ricottát.


Mentás zöldborsófőzelék mentás fasírttal

Hozzávalók 4 személyre:

A borsót pároljuk meg a vajon! Öntsük fel a tejjel, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a mentaleveleket és a zúzott fokhagymát, főzzük puhára a borsót. Szedjük ki a főzelék felét (a mentaleveleket is), turmixoljuk simára. Szedjük vissza a főzelékbe, ez fogja sűríteni. Készítsük el a fasírtot: reszeljük le a hagymát, aprítsuk fel a mentát. Keverjük össze a hússal, a tojással, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tegyünk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy összeálljon. Formázzunk hengereket, kicsit pihentessük a hűtőben. Forrósítsunk fel egy teflonserpenyőt, öntsünk bele kevés olajat, és süssük körbe a fasírtokat kb. 6-8 perc alatt. Tálaljuk a főzelékkel.

Citromos-kapros karalábéfőzelék

Hozzávalók 4 személyre:

A karalábékat pucoljuk meg, kockázzuk egészen apróra! A vajon dinszteljük meg a karalábékockákat, adjuk hozzá az aprított kaprot, sót, kevés frissen őrölt borsot, öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Főzzük teljesen puhára a karalábét! Szedjük ki a főzelék felét, turmixoljuk simára, keverjük hozzá a tejszínt, majd öntsük vissza a turmixolt részt a kockázott karalábéhoz. Takarékon forralva főzzük 10 percet, az utolsó pár percben adjuk hozzá a mosogatószerrel alaposan megsikált citrom lereszelt héját. Feltétként jól illik hozzá a nürnbergi grillkolbász. A főzelék hidegen is nagyon finom és üdítő!

Ricottás spenót rántott mozzarellával

Hozzávalók 4 személyre:

A spenótot pucoljuk és mossuk meg, szárítsuk le. Olívaolajon dinszteljük meg az aprított fokhagymákkal együtt, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a ricottát, botmixerrel turmixoljuk simára a főzeléket, adjunk hozzá szükség szerint tejet. Ha szükséges, ízesítsük még sóval, borssal, fűszerezzük kevés frissen reszelt szerecsendióval. A minimozzarellákat csöpögtessük le, enyhén sózzuk, majd a hagyományos módon panírozzuk be (2 rétegben), forgassuk először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába. Bő, forró napraforgóolajban süssük pirosra. Azonnal tálaljuk.

Exit mobile version