Az iskolakezdés minket csak jövőre fog érinteni, még egy boldog, nyugis évünk van hátra az oviból, ahova szerencsére nem kell háromnegyed nyolcig beérnünk. A reggeleink így még kényelmesen telnek, és bár általában mindennap 6 óra körül kelünk (azaz keltenek a gyerekek), valahogy mégis éppen csak fél 9 előtt szoktunk a tőlünk 5 percre lévő ovihoz érni. Nem sietünk. Még. No de jövőre, amikor majd táskaellenőrzéssel, tízórai-csomagolással egészül ki a napi rutin. Ó, de jó lesz! Apropó, tízórai. Mit vigyen a gyerek magával? Vegyünk útközben a péknél valamit, vagy dobjunk össze minden reggel egy felvágottas szendvicset? Az első opció rövid úton anyagi csődbe visz, a második ellen pedig hamar fellázad a gyerek, és az iskolai büfébe hordja majd a zsebpénzét. Próbáljunk meg hetente néhány alkalommal házilag készült finomságot csomagolni a csemetének! Olyan recepteket válogattam össze, amelyek előző este előkészíthetők, reggel pedig, amíg fürdik és öltözködik a család, frissen ki tudjuk sütni az ínycsiklandó falatokat. Melyik gyereknek ne indulna vidámabban a napja, ha tudja, hogy egy szuper hamburgerszendvics várja őt a táskájában? Mi pedig boldogan engedhetjük őt aznap útjára, abban a tudatban, hogy finomat és egészségeset fog ma enni.
Erdei gyümölcsös csiga
Hozzávalók 8 csigához:
• 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
• 1 dl tej
• 1 evőkanál cukor
• 2 dkg élesztő
• 1 dl natúr joghurt
• 4 dkg vaj, olvasztva
• csipet só
• 2 dl erdeigyümölcs-dzsem
Keverjük el a tejet a cukorral, langyosítsuk meg, morzsoljuk bele az élesztőt, hagyjuk 10 percet állni. Keverjük el a liszttel, adjuk hozzá a joghurtot, az olvasztott vajat és a csipet sót. Dagasszuk ki alaposan a tésztát, míg teljesen homogén, ruganyos és matt lesz. Szobahőmérsékleten kelesszük 1,5 órán át, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra. Kenjük meg a lekvárral, szorosan tekerjük fel, majd vágjuk 8 szeletre a rudat. Helyezzük a csigákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre, enyhén nyomkodjuk le őket, majd 20 perc alatt süssük készre 220 °C-ra előmelegített sütőben.
Tipp: A lekvárral kent csigákat készítsük el előző este, tegyük hűtőbe őket, majd sütés előtt 30 perccel vegyük ki a hűtőből, és süssük készre. |
Pizzás táska
Hozzávalók 4 táskához:
• 275 g hűtött leveles tészta
• 2 evőkanál sűrített paradicsom
• 2 szem paradicsom
• 1 kis gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál olívaolaj
• 1 teáskanál oregánó
• só, bors
• 2-3 dkg sajt, reszelve
• 5 dkg főtt-füstölt sonka felcsíkozva
• 1 tojás
Készítsük el előző nap a szószt: a felkockázott paradicsomokat keverjük el a sűrített paradicsommal, az aprított fokhagymával, az olajjal, oregánóval, sóval és frissen őrölt borssal. Takarékon forralva főzzük 20 perc alatt sűrűre a szószt. Reggel frissen süssük ki a táskákat: melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Tekerjük ki a leveles tésztát, a sütőpapíron vágjuk 8 téglalapra (2 sorban 4-4 darab legyen). Az egyik sor tésztáit kenjük meg paradicsomszósszal (hagyjunk körben 1-1,5 cm-es peremet), helyezzünk rá sonkacsíkokat, szórjunk rá reszelt sajtot. A másik sor téglalapra késsel vágjunk csíkokat, itt is hagyjunk körben 1-1,5 cm-es peremet. A sütőpapír segítségével hajtsuk a vágott lapokat a töltelékesre, nyomkodjuk össze a széleket. Kenjük meg a táskákat a felvert tojással, és süssük aranybarnára 15-20 perc alatt.
Borzas csirkemelles hamburger mustáros joghurttal
Hozzávalók 1 adaghoz:
• 7-8 dkg csirkemellfilé
• só, frissen őrölt bors
• 2 evőkanál liszt
• 1 tojás
• 3 evőkanál natúr kukoricapehely
• 2 evőkanál zsemlemorzsa
• olaj a sütéshez
• 1 evőkanál natúr görög joghurt
• 1 teáskanál mustár
• pár csepp citromlé
• 1 darab buci zsemle
• saláta, friss zöldségek ízlés szerint
A csirkemellet csíkozzuk fel, sózzuk, borsozzuk, forgassuk meg a lisztben, majd a felvert tojásban, végül a kézzel összetördelt kukoricapehely és zsemlemorzsa keverékében. Forró olajban süssük ropogósra a csíkokat. Tegyük félre. A joghurtot keverjük el a mustárral, sóval, frissen őrölt borssal, pár csepp citromlével ízesítsük. A félbevágott zsemlére helyezzünk salátát, karikázott zöldségeket, rá a csirkecsíkokat, majd locsoljuk meg a joghurtos öntettel.