Hétvégén már tél lesz

nlc | 2012. Október 25.
Hálásak voltunk a csodás október végi nyárért – pláne, hogy hosszú hétvégénk volt. Most mégis kicsit meg vagyunk sértődve, hogy jön a tél, ráadásul havas esővel, hóval, faggyal – már pénteken.

Szombaton az ország déli felében még több helyen 25 fok körül alakult a csúcshőmérséklet (ami szép teljesítmény egy októberi naptól), sőt a napi melegrekord is megdőlt Körösszakálon.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a térségünk fölött elhelyezkedő anticiklont kezdetben még meleg levegő töltötte ki, ennek és a napsütésnek köszönhettük az augusztus közepének, végének megfelelő hőmérsékleti értékeket. A pénteken érkező hidegfronttal viszont több hullámban sarkvidéki eredetű levegő éri el térségünket. Az esőt az északról érkezett hideg levegővel egyre inkább havas eső, majd hó váltja fel.

A városokban arra ne számítsunk, hogy megmarad a hó, de a magasabb dombok, hegyek egy része „vasárnapra jó eséllyel fehér lepelbe burkolózhat” – fogalmazott az OMSZ.
Idén eddig mínusz 3 fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet, a jövő hét elején azonban ennél hidegebbre lehet számítani. Ideje felszerelni a téli gumikat és vízteleníteni a kerti csapokat!
Csütörtökön 12–17 fok lesz, pénteken 10–18, ám szombaton lesz, ahol már csak 3 fokos „maximum” várható, vasárnap pedig sehol nem lesz több 7 foknál.

„Szombaton még melegfronti hatás érvényesül, vasárnap viszont már hidegfronti, ami nagyon megterheli  a szervezetet – mondja Bánhegyi Marianna, a Meteoklinika  meteogyógyásza. – Leginkább a szív- és érrendszeri betegséggel küzdőkét, de az egészségesek is megérzik a lehűlést. Egyénenként változók a tünetek, de gyakran agresszívebbé, türelmetlenebbeké, ingerültebbekké válunk – a közlekedésben érdemes ezt figyelembe venni. A betegesebbek ilyenkor ne egyenek megterhelő ételeket, egy kis galagonyatea viszont jót tesz. Az iskolásoknál szerencsére kezdődik az őszi szünet, de rájuk is intenzíven hat a hidegfront. A kisebbeknél magatartászavarok adódhatnak. Nekik gyógyteák nem adhatók, de almahéjból főzhetünk teát citrommal, fahéjjal vagy mézzel, ez nagyon nyugtató.”

Exit mobile version