Ők a legokosabb magyar nők

nlc | 2012. Október 30.
Három tehetséges kutató, Mátyus Edit, Szabó Dóra és Vértessy G. Beáta vehette át a L'Oréal és az UNESCO nők számára létrehozott tudományos ösztöndíját hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián.

Világszerte a kutatóknak csak a negyede, Európában a 30 százaléka nő, a professzorok között 18 százalék az arányuk. Sokan közülük kiemelkedően teljesítenek; most hármójukat díjazták a L’Oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért pályázatán.

Dr. Mátyus Edit

A 30 év alatti kategóriában díjazott Mátyus Edit vegyész a legkisebb cukormolekula felfedezéséért vehette át az elismerést. Színképelemzéssel ismerte fel azt a négyatomos molekulát, amelynek létezését már sejtették, de bizonyítani előtte nem tudták. „Amikor az első kémiai kísérleteket elvégeztem az általános iskolában, akkor szerettem bele ebbe a területbe, és nagyon tetszett az, hogy bizonyos anyagokból teljesen új vegyületeket lehet létrehozni” – nyilatkozta Edit, aki jelenleg az ELTE Molekulaszerkezet és Dinamika Laboratórium tudományos munkatársa.

Dr. Szabó Dóra, a budapesti Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének kutatója, a 40 év alatti kategória díjazottja azt vizsgálta, hogyan válnak rezisztenssé a baktériumok a hagyományos antibiotikumokra. Kutatásainak eredményei a későbbiekben akár új típusú gyógyszerek fejlesztésében is fontos szerepet játszhatnak.

 
Dr. Szabó Dóra
 
Prof. Dr. Vértessy G. Beáta

Az 55 év alatti kategóriában Vértessy G. Beáta DNS-kutató érdemelte ki az elismerést. Kutatása a daganatos sejtek megértéséhez és az ellenük való küzdelemhez, valamint fertőző mikroorganizmusokkal szemben nyújthat majd segítséget. „A díjak egy jóváhagyási pecsétet jelentenek, azt, hogy igen, jól csinálod, érdemes folytatni” – mondta el a professzor.
A szakmai zsűrit Ádám Veronika akadémikus vezette, a nyertesek összesen 11 ezer eurós ösztöndíjat kaptak, amit szabadon felhasználhatnak.

„Minden évben kiderül, hogy a nők kreativitása a tudományos munkában és a kutatásokon keresztüli együttműködésekben a világot jobbá, érthetőbbé és humánusabbá tudja tenni” – mondta Bogyay Katalin, az UNESCO nagykövete a díjátadón.

Exit mobile version