Krémkészítés házilag

Nagy Réka | 2012. November 15.
A "do it yourself" – "csináld magad!" virágkorát éli. Saját készítésű lakásdekorációk, bútorfelújítás, ruhák, kiegészítők és még sorolhatnánk. Ám van egy terület, amelyre biztos, hogy sokan nem gondoltak még, mégpedig a saját készítésű kozmetikumoké!

A kencék és krémek előállítása egyáltalán nem bonyolult, egy kis alapképzéssel mindenki könnyedén elsajátíthatja a fogásokat, és amellett, hogy száz százalékig biztos lehet az összetevőket illetően, jelentős összegeket is megspórolhat hosszú távon.

Egy kis kémiaóra

Előadásra érkezem reggel dr. Torma Viktória és Csikós Veronika „Kencesulijába”, ahol két napig a házi krémkészítés rejtelmeiben fogok alaposan elmélyedni. Az előadás tényleg könnyű és közérthető, mert ha én megértem, akkor mindenki más is, ezt garantálhatom. Nagyjából egy óra alatt megismerkedünk a krémkészítésnél használt főbb alapanyagokkal és működési mechanizmusukkal, és még a kicsit bonyolultabb folyamatokat is egyszerűen magyarázza el Viktória, aki vegyész. Sokan vagyunk, a csapat nagy részét természetgyógyászok teszik ki, akik tudásukat és szolgáltatásaikat kívánják bővíteni a házi készítésű krémekkel, gyógykencékkel – mert a második napon ezekről is tanulni fogunk. De a résztvevők között akad kozmetikus és gyakorló édesanya is, aki a gyermekápolásban szeretné kiváltani a gyári készítményeket saját készítésűekkel.

Felelős vagy magadért

Az elméleti bevezető után bevetjük magunkat a tankonyhába. Rácsodálkozom, de megnyugvással tölt el, hogy nem egy high-tech környezetben fogunk krémeket készíteni, hanem ez a konyha pont olyan, mint otthon az enyém, csak a polcok roskadoznak a sok hozzávalótól. Nincs megállás, kis csoportokban megy a mérés, melegítés, kutyulás. Lacival, a tanfolyam egyetlen férfi résztvevőjével kerülök párba.
– A feleségem kozmetikus, de sajnos ő most nem ért rá – meséli, miközben épp 24,5 gramm sheavajat próbálunk a mérőedénybe morzsolni. – Multiban dolgoztam hosszú ideig, de aztán úgy éreztem, elég, inkább a saját családi vállalkozásomat szeretném fejleszteni. Egyáltalán nem bánom, sőt nagyon élvezem! – mondja lelkesen, miközben pipettával újabb hozzávalót porcióz a mérőedénybe.

Szeretettel készül

Laci pontosan mér, egyes kencéknél nagyon fontosak az arányok. Közben Vikit, a tanfolyamvezetőt faggatom:
– Ez a sheás krém száraz bőrre való?
– Ki kell próbálni! Meg kell tapasztalni, a te bőrödnek mi a jó. Hiába kötném az ebet a karóhoz, a természetes kozmetikumoknál nem úgy van, mint ahogy a gyári készítésűeknél megszoktuk, hogy ráírják a dobozára az útmutatót. A természetes kozmetika alapfilozófiája, hogy felelősséget vállalsz magadért – mondja Viki. – Próbálkozni kell, és a bőr meg fogja mutatni, mire van szüksége.
Tovább sürgölődünk a konyhában, készülnek a krémek, sminklemosók, sarokbalzsamok, fogkrémek, ajakápolók, a társaság egyre felszabadultabb, élvezi az alkotást. Egy nappali krémnél új párt kapok, Gabi egy kistérség-fejlesztő program keretében vesz részt a foglalkozáson, mélyszegénységben élőkkel próbálja megismertetni az olcsóbb, környezettudatosabb praktikákat:
– Újabb és újabb természetes megoldásokat szeretnénk elsajátítani, hogy átadhassuk a tudást. Jó lenne, ha megjön a segély, az emberek nem a boltba rohannának a legdrágább mosóporért.
Vizes fázis, zsíros fázis, emulgeálószerek – értelmet nyernek a szavak, és mire az első modul végére érünk, már mindenki biztonsággal kezeli az alapanyagokat. A kész krémeket tubusokba, tégelyekbe porciózzuk, és a délelőtt végére takaros pakkal rendelkezünk. Viki társa, Veronika közben bőszen adminisztrál:
– Szappankészítéssel kezdte Viki, aki egyébként elektrokémiával foglalkozott és az aranyrészecskék elektromos vizsgálata volt a szakterülete. Amikor kinőtte magát a „szappanvállalkozás”, szükség volt egy szervezettebb formára. Ekkor keresett meg engem. Egyben tartom a cég adminisztrációját, szervezem a tanfolyamokat.
Este kipakolom otthon a kincseimet, és csak úgy találomra kipróbálok egy-két arckrémet, szemránckrémet. Az arckrémnél eszembe jut, hogy Gabi csoporttársam mekkora odafigyeléssel és szeretettel keverte, és ettől valahogy még jobb érzés magamra kenni.

 Étcsokis ajakápoló
• 1 gramm méhviasz
• 4 gramm pálmavaj
• 1 gramm olívaolaj
• 1 gramm étcsokoládé
A méhviaszt tépkedjük apró darabokra, majd az összes hozzávalót tegyük egy fertőtlenített edénybe, és vízfürdőben olvasszuk meg. Ha megdermedt, már használhatjuk is! Ha pedig megjött a kedvünk a krémkészítéshez, íme pár hely, ahol elsajátíthatjuk a fortélyokat:
http://hazikence.hu/, http://www.messzelato.hu/

Gyógyító krémek

Másnap reggel olyan izgalommal és tudásvággyal telve érkezem a gyógyító kencés tanfolyamra, mint egy kisiskolás.
– Ez az egyik legkedveltebb tanfolyam – meséli Viki. – Egyre többen gondolják, hogy természetes anyagokkal, házi készítésű szerrel is jó eredményt lehet elérni.
Krémek ekcémára, gombás betegségekre, pszoriázisra, izomlazítók, gyerekeknek köhögéscsillapítók, krémek ízületi bántalmakra – ez lesz a mai lecke. A technika megegyezik a tegnapival, csak az alapkrémekhez illóolajok, gyógynövények kerülnek megfelelő arányban. Csapatunk egyre magabiztosabb, jó hangulatban készülnek a csodaszerek, amelyeket pár esetben könnyű összehasonlítanom bolti megfelelőjükkel: sem állagra, sem illatra nem maradnak le – és mint később, a használat során kiderül –, hatékonyságban sem.
– Növekszik az igény a természetes és biokozmetikumokra, de ezek az átlagfizetéshez képest sokszor nagyon drágák. Ha valaki kipróbálja a házi készítésű kencét, töredék áron állíthatja elő saját magának a hatékony kozmetikumot – teszi hozzá Viki. A tanfolyam véget ér, újabb kis tégelyekkel felpakolva hagyom el a tankonyhát.
Lelkes vagyok, csak ilyen kozmetikumot szeretnék használni. Döntésemet a krémekkel kapcsolatos gyakorlati tapasztalataim tovább erősítik. Két nap múlva ugyanis, amikor belenézek a tükörbe, a szemem környékén virító két erősebb szarkalábnak nyomát sem találom. Azonnal fel is hívom Vikit:
– Hol vannak a ráncaim?!
– A lenmagossal kented? – kérdezi.
– Igen!
Egyáltalán nem lepődik meg:
– Ja, a lenmag tud ilyet.

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

  • Négyen vagyunk! Avagy Misi és a számok nyelve
  • Végre megszólal Stahl Judit férje
  • Krémkészítés házilag
  • Gyurta Dániel-interjú
  • Főzzünk gyorsan, finomat!

 Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!

Exit mobile version