Teleltetés vége – költöznek a növények

nlc | 2013. Április 11.
A tavasz beköszöntével elérkezett az ideje, hogy téli hidegre érzékeny növényeinket újra visszavigyük a szabad levegőre, a balkonra, kiskertbe. Milyen szabályokat tartsunk be a "költöztetésnél"?

Elő a muskátlival!

Legközismertebb dísznövényünk, a muskátli teleltetésére már ezer és egy „biztos” eljárás van. Bármelyiket választottuk, a visszaköltöztetést kizárólag a tavaszi fagyok elmúlta után végezzük, ami nálunk legtöbbször április közepe után jön el. Ezt a szabályt kivétel nélkül minden melegigényes növényünk, még a részben fagytűrők esetében is tartsuk be! Tehát a beltérben, cserépben, félárnyékos lépcsőházban, pincében telelő növényeinket vagy nyirkos homokba eltett tőállapotú kedvenceinket fokozatosan vigyük ki a szabadba, akkor, amikor már egészen biztosak vagyunk abban, hogy éjszakára sem csökken a hőmérséklet nulla fok alá. A téli álmot alvó hajtásokat mindig friss, egészséges földbe tegyük, a cserepes növényeknek azzal kedveskedhetünk, ha tavasszal finom, morzsalékos, levegős, tápanyagban dús talajba tesszük őket. A talajfrissítés történhet úgy, hogy tövükhöz, az enyhén szikkadt talajfelszínre újonnan vásárolt palántaföldet morzsolunk, de mivel a jó erőben levő gyökerek a cserepeket akár évente kinőhetik, ezért a teljes átültetést is érdemes megfontolni. Egy-két mérettel nagyobb cserépbe, a ma már szinte fajtánként kiválasztható – muskátli, citrus, fenyő, kaktusz vagy általános – földkeverékbe helyezzük át földlabdával együtt növényeinket.

 Az őszi gondos takarás vagy hűvös, félárnyékos helyen történő teleltetés és a ritka öntözés után növényeinket minél később, fokozatosan szoktassuk vissza a napfényre. Ha így teszünk, leveles, virágos pompájukkal vagy konyhánkba kerülő gyümölcseikkel sokáig fogják szolgálni kertünk és asztalunk szépségét.

Különleges növények

Nyáron egyre gyakrabban látni jófajta vesszővel beoltott dézsás citromokat kertekben, sokszor szinte roskadásig telve gyümölcscsel. A sokéves odafigyelést, az enyhe öntözés melletti 10–15 Celsius-fokos teleltetést, a kései visszaültetést, az erős, kártevőktől mentesítő gondozást így hálálják meg ezek a növények. A különlegességek iránt rajongó hobbikertészeknél elterjedőben van az évelő chilifélék nevelése. Konyháinkban ugyan még nem foglalták el az őket megillető helyet, pedig a különféle fajták hatalmas választékban állnak rendelkezésünkre. Mazsolás, citromos, barackos ízvilágú erős, és alig csípős változatok közül is választhatunk. Balkonokon, meleg ablakok mögött, napos kiskertekben ezt a paprikafélét könnyen termeszthetjük

 

 

 

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Exit mobile version