Mikor és miért éri meg állampapírt vásárolni?

nlc | 2013. Június 05.
Állampapír vagy bankbetét mellett döntsek? Mikor éri meg az állampapírt választani, és mire számíthatok? Segítünk eligazodni.
Mikor és miért éri meg állampapírt vásárolni?

Nem elég a pénzünket megtakarítani, okosan is kell befektetni. Egy-egy kockázatos üzlettel szemben biztos és stabil befektetést nyújt az állampapír. A szakemberek azoknak is ajánlják, akik akár még a lejárat előtti szeretnének a pénzükhöz jutni, vagy legalább három évig nélkülözni tudják a befektetésre szánt összeget.

A bankbetét és az állampapír-alapú befektetéseknél nemcsak a kamatszázalékot kell és érdemes figyelembe venni. Az állampapírok esetében ugyanis nem merül fel semmilyen pluszköltség, de a bankbetéteknél érdemes számolnunk a betéthez szükséges bankszámla költségeivel is.

A legfontosabb érv az állampapír vásárlása mellett továbbá az is, hogy a visszafizetésre az állam vállal garanciát, mind a tőkére, mind pedig a lejárat után esedékes kamatra. Amennyiben állampapírba fektetjük a megtakarításunkat, úgy magas, előre kiszámítható kamattal számolhatunk, azonban ehhez az értékpapírokat a futamidő végéig célszerű megtartani. Ez nem azt jelenti, hogy az állampapír tulajdonosa nem adhatja el lejárat előtt a kötvényét, kincstárjegyét, ám ebben az esetben kamat-, vagy árfolyamveszteség érheti.

További cikkek a témában:
Nagy pénzügyi fogalomtár
Fiataloknak államkötvényt ajándékba
Térpék! Itt találod az Államkincstár-fiókokat

 

 

Exit mobile version