Isteni nyári tippek vasárnapi ebédhez

nlc | 2013. Június 19.
A nyári szünidőben könnyebb alkalmat teremteni a nagy családi összejövetelekre, közös ebédekre. Akár a nagyik jönnek hozzánk, vagy mi látogatjuk meg őket vidéken, a lényeg, hogy együtt legyünk. És ezt az együttlétet ünnepibbé varázsolhatjuk néhány apró ötlettel.
Isteni nyári tippek vasárnapi ebédhez

Akik évek óta olvassák, figyelik a Nők Lapját, ismerős arcot fedezhetnek fel gasztro-divat összeállításunk oldalain. A nyári vasárnapi ebéd összeállítására ugyanis Bereznay Tamást kértük fel, aki korábban évekig volt állandó séfünk. És ha már ő főz, úgy gondoltuk, legyen az ő családja a főszereplő, az ő otthona a helyszín. Éppen ezért itt minden valódi, Tamás és felesége süt-főz, lányaik, Tamara, Petra és Kamilla terít, díszít és nem utolsósorban ruhákat próbál, modellkedik. A nagyi sem véletlenül van itt, és hogy a kisfiúk öltözködése se maradjon ki divat-összeállításunkból, megkértük fotósunkat, Körmendi Imrét, hozza el fiacskáját, Vilikét, aki rajongva figyelte a lányok sürgését-forgását. Reméljük, olvasóinknak is sok, hasonlóan jó hangulatú vasárnapi ebédben lesz részük ezen a nyáron.

Hideg eperleves joghurttal

Hozzávalók:

A gyümölcsöt megmossuk, leszárazzuk és szárazra töröljük. Pár szemet félreteszünk
levesbetétnek.
Nagyobb darabokra vágjuk és összekeverjük a cukorral, valamint a fűszerekkel. Időnként megkeverve fél órát állni hagyjuk, míg a cukor el nem olvad. Ezután összekeverjük a joghurttal, a tejjel és a lime levével, és összeturmixoljuk. Tálalásnál friss epret kockázunk bele.

Almás-bazsalikomos limonádé

Hozzávalók:

A cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk, majd lehűtjük. Az almát kockára, a narancsot és a citromot karikára vágjuk. Másfél literes kancsóba tesszük a gyümölcsöket és a leveleire szedett bazsalikomot. Ráöntjük a cukorszirupot, jeget adunk hozzá és felöntjük szódával.
Alaposan összekeverjük és jéghidegen fogyasztjuk.

Sült zöldségsaláta

Hozzávalók:

A zöldségeket megtisztítjuk és félbe, maximum négybe vágjuk. Egy nagy serpenyőben az olajat felmelegítjük, és megsütjük a zöldségeket. Lehúzzuk a tűzről, és még forrón meglocsoljuk az ecettel és megszórjuk durva tengeri sóval. Szobahőmérsékleten fogyasztjuk.

Aszalt szilvával töltött provence-i pite

Hozzávalók:

A tésztához:

Az aszalt szilvát egy éjszakára beáztatjuk a fekete teába. Másnap a cukorral és az őrölt fahéjjal összetörjük. A lisztet, a csipet sót és a darabokra vágott vajat összegyúrjuk a tojássárgájával és annyi vizet adunk hozzá (ha kell), hogy ne ragadjon a tészta. Legalább két órára hűtőbe tesszük. Vékonyra kinyújtjuk, és kb. 8 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle. Egyik oldalára szilvát halmozunk, vízzel körbekenjük a szélét, és ráhajtjuk. Villával körben rányomkodva kicsinosítjuk, tojássárgájával megkenjük, megszurkáljuk, és 180 fokon kb. 30 percig sütjük.


Csirkemell paradicsomos spárgával

Hozzávalók:

A spárgát megpucoljuk és félbevágjuk. A paradicsomot megmossuk és félbevágjuk. A
csirkemellet besózzuk és bedörzsöljük kakukkfűlevelekkel. A csirkemellet a bőrös felén,
kevés olívaolajon elősütjük, majd 160 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Ezalatt elkészítjük a köretet. Serpenyőben olajat melegítünk, és beletesszük a spárgát. Közepes lángon, rázogatva 10 percig sütjük. Hozzádobjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és 5 perc után meglocsoljuk a balzsamecettel. A tűzről lehúzva a hideg vajat hozzáadjuk, és ezzel sűrítjük a mártást. A csirkemellet felszeletelve, a spárgás paradicsommal tálaljuk.


Tejfölös újburgonya

Hozzávalók:

A burgonyát megmossuk, lecsepegtetjük és tepsibe tesszük. 140 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük. Tálalásnál meglocsoljuk tejföllel és megszórjuk karikára vágott újhagymával és durva tengeri sóval.

  Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Exit mobile version