Akik évek óta olvassák, figyelik a Nők Lapját, ismerős arcot fedezhetnek fel gasztro-divat összeállításunk oldalain. A nyári vasárnapi ebéd összeállítására ugyanis Bereznay Tamást kértük fel, aki korábban évekig volt állandó séfünk. És ha már ő főz, úgy gondoltuk, legyen az ő családja a főszereplő, az ő otthona a helyszín. Éppen ezért itt minden valódi, Tamás és felesége süt-főz, lányaik, Tamara, Petra és Kamilla terít, díszít és nem utolsósorban ruhákat próbál, modellkedik. A nagyi sem véletlenül van itt, és hogy a kisfiúk öltözködése se maradjon ki divat-összeállításunkból, megkértük fotósunkat, Körmendi Imrét, hozza el fiacskáját, Vilikét, aki rajongva figyelte a lányok sürgését-forgását. Reméljük, olvasóinknak is sok, hasonlóan jó hangulatú vasárnapi ebédben lesz részük ezen a nyáron.
Hideg eperleves joghurttal
Hozzávalók:
- 30 dkg friss eper
- 1 lime
- 10 dkg barna cukor
- 6 dl joghurt
- 2 dl tej
- 1 tk. vaníliaaroma
- fél tk. fahéj
A gyümölcsöt megmossuk, leszárazzuk és szárazra töröljük. Pár szemet félreteszünk
levesbetétnek. Nagyobb darabokra vágjuk és összekeverjük a cukorral, valamint a fűszerekkel. Időnként megkeverve fél órát állni hagyjuk, míg a cukor el nem olvad. Ezután összekeverjük a joghurttal, a tejjel és a lime levével, és összeturmixoljuk. Tálalásnál friss epret kockázunk bele.
Almás-bazsalikomos limonádé
Hozzávalók:
- 2 alma
- 2 citrom
- 1 narancs
- 5 dkg cukor
- szóda
- 3-4 szál bazsalikom
A cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk, majd lehűtjük. Az almát kockára, a narancsot és a citromot karikára vágjuk. Másfél literes kancsóba tesszük a gyümölcsöket és a leveleire szedett bazsalikomot. Ráöntjük a cukorszirupot, jeget adunk hozzá és felöntjük szódával.
Alaposan összekeverjük és jéghidegen fogyasztjuk.
Sült zöldségsaláta
Hozzávalók:
- 4 db zsenge bébicékla levéllel együtt
- 1 csokor újrépa
- 1 csokor retek
- 1 csokor újhagyma
- 1 dl olívaolaj
- 3 ek. fehér balzsamecet
- 3 szál bazsalikom vagy kakukkfű
A zöldségeket megtisztítjuk és félbe, maximum négybe vágjuk. Egy nagy serpenyőben az olajat felmelegítjük, és megsütjük a zöldségeket. Lehúzzuk a tűzről, és még forrón meglocsoljuk az ecettel és megszórjuk durva tengeri sóval. Szobahőmérsékleten fogyasztjuk.
Aszalt szilvával töltött provence-i pite
Hozzávalók:
- 15 dkg aszalt szilva
- 2,5 dkg cukor
- csipet őrölt fahéj
- 2 dl erős fekete tea
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 tojás sárgája
- csipet só
Az aszalt szilvát egy éjszakára beáztatjuk a fekete teába. Másnap a cukorral és az őrölt fahéjjal összetörjük. A lisztet, a csipet sót és a darabokra vágott vajat összegyúrjuk a tojássárgájával és annyi vizet adunk hozzá (ha kell), hogy ne ragadjon a tészta. Legalább két órára hűtőbe tesszük. Vékonyra kinyújtjuk, és kb. 8 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle. Egyik oldalára szilvát halmozunk, vízzel körbekenjük a szélét, és ráhajtjuk. Villával körben rányomkodva kicsinosítjuk, tojássárgájával megkenjük, megszurkáljuk, és 180 fokon kb. 30 percig sütjük.
Hozzávalók:
- 4 bőrös fél csirkemell
- 8 szál kakukkfű
- só
- 50 dkg zöld és fehér spárga
- 20 dkg koktélparadicsom
- 1 dl olívaolaj
- 2 ek. balzsamecet
- frissen őrölt feketebors
- 5 dkg hideg vaj
A spárgát megpucoljuk és félbevágjuk. A paradicsomot megmossuk és félbevágjuk. A
csirkemellet besózzuk és bedörzsöljük kakukkfűlevelekkel. A csirkemellet a bőrös felén,
kevés olívaolajon elősütjük, majd 160 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Ezalatt elkészítjük a köretet. Serpenyőben olajat melegítünk, és beletesszük a spárgát. Közepes lángon, rázogatva 10 percig sütjük. Hozzádobjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és 5 perc után meglocsoljuk a balzsamecettel. A tűzről lehúzva a hideg vajat hozzáadjuk, és ezzel sűrítjük a mártást. A csirkemellet felszeletelve, a spárgás paradicsommal tálaljuk.
Hozzávalók:
- 60 dkg újburgonya
- 2 dl tejföl
- 3 szál újhagyma
- tengeri só
A burgonyát megmossuk, lecsepegtetjük és tepsibe tesszük. 140 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük. Tálalásnál meglocsoljuk tejföllel és megszórjuk karikára vágott újhagymával és durva tengeri sóval.
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |