Görögös csirkenyárs fetakrémmel
Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg csirkemellfilé
• 1 db cukkini
• 3 fej lila hagyma
• 10 dkg koktélparadicsom
• 2 db piros kaliforniai paprika
• só
• oregánó
• fél citrom leve
• 2 dl olívaolaj + a sütéshez
• 1 dl fehér balzsamecet
• 20 dkg sűrű natúr joghurt
• 20 dkg fetasajt
• 1 csokor snidling
A csirkemellből nagyobb kockákat vágunk, besózzuk, majd egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk. Kivesszük a serpenyőből, és a visszamaradt olajban megpirítjuk a megtisztított, a csirkéhez hasonló méretűre vágott zöldségeket, pirítás közben megszórjuk oregánóval. A húst és zöldségeket felváltva nyársra húzzuk, majd tálba helyezzük, és meglocsoljuk
Borajánlat
Laposa Somlói olaszrizling 2011
A földkerekség egyik legjobb szőlődajkáló lankáján, a Somló-hegy oldalán szüretelt szőlőből érlelt Laposa-féle somlói olaszrizling visszafogott illatú, telt zamatú, ásványi ízekben gazdag bor. Tökéletes kísérője a csirkenyársnak.
Mozzarellás-paradicsomos tekercs rukkolával
Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg vajas tészta
• 10 dkg rukkola
• 25 dkg mozzarella
• 80 dkg darabolt paradicsom (konzerv)
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• só
• csapott oregánó
• bazsalikom
• kakukkfű
• olaj
• 1 tojás a kenéshez
A vöröshagymát megpucoljuk és finomra vágjuk. Egy lábosban kevés olajon elkezdjük pirítani, amikor lepirult, hozzáadjuk a paradicsomot, és ízesítjük sóval, bazsalikommal, oregánóval, kakukkfűvel és zúzott fokhagymával. Addig főzzük kis lángon, míg teljesen besűrűsödik. A vajas tésztát fél centi vastagra kinyújtjuk, majd megkenjük a paradicsomszósszal. Rászórjuk a mosott rukkolát, majd egyenletesen elosztjuk rajta a vékonyan felszeletelt mozzarellát. Az egészet feltekerjük, majd megkenjük a felvert tojással, és 170 fokos sütőben kb. 25-35 percig sütjük. Szeletekre vágva dobozba tesszük, így szállítjuk.
Borajánlat
Laposa Rizling Friss 2012 – a Nők Lapja Évszakok ajánlásával
A mediterrán fűszerek lágy, összetéveszthetetlen aromába oldódó illataihoz a legjobb választás a Laposa pincészet Rizling Friss nevet viselő bora, amely könnyű és tiszta. A pohárban olyan látványt nyújt, mint a harmat a hajnali füvön, és illatos, mint a mediterrán tavasz. Ízében egyesül a zöld alma, a frissen facsart lime, a szőlő és a grépfrút, amit egy csipetnyi sós ásványos aroma tesz felejthetetlenné.
Sonkás-póréhagymás pite
Hozzávalók 24 cm átmérőjű pitéhez:
A tésztához:
• 25 dkg liszt + a nyújtáshoz
• 15 dkg vaj vagy margarin
• 1 egész tojás + 3 tojás
• 75 ml főzőtejszín + 3 dl főzőtejszín
• 20 dkg sonka felszeletelve
• fél szál póréhagyma
• só, bors
A tésztához a lisztet egy keverőtálba helyezzük, sózzuk, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadunk egy tojást és a 75 ml tejszínt, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Frissen tartó fóliába tekerjük a tésztát, és fél órára a hűtőbe helyezzük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kibéleljük vele a piteformát. Sütőbe tesszük, és 160 oC-on 15 percig elősütjük. Közben a 3 dl tejszínt és a 3 tojást összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Az elősütött tésztára szórjuk a sonkacsíkokat és a felkarikázott póréhagymát, majd felöntjük a tojásos tejszínnel, és 170 oC-os sütőben 20-25 percig sütjük.
Borajánlat
Laposa Szürkebarát 2012
A sonkás-hagymás pite erőteljes, már-már férfias ízvilágával ismerkedve tökéletes társ a Szürkebarát. Ezt a szőlőfajtát több mint hatszáz éve termesztik Badacsony vulkanikus lejtőin. Kékes-lilás színű bogyói érlelés után sárgásfehér tónusúvá varázsolják az ebből készült bort. Még mielőtt megkóstolnánk, elbűvöl minket színével, illatával, az első korty után pedig megértjük, miért ez a telt zamatú, a Badacsony napsütötte szikláinak illatát magában rejtő bor a legjobb a fenti finomsághoz.
Sajtos pita csípős vörösbab-pürével
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 db pita
• 10 dkg cheddar sajt
• 10 dkg ementáli
• 40 dkg vörös bab (konzerv)
• 20 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv)
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 kk erőspaprika-krém
• só, bors, kevés fűszerpaprika
• csipet római kömény
• bazsalikom
• olaj
A vöröshagymát megpucoljuk, finomra vágjuk, és egy lábosban kevés olajon lepirítjuk. Amikor lepirult, hozzáadjuk a paradicsomot, majd pár percig közepes lángon főzzük, hogy a levét elfője. Beletesszük a babot, sót, borsot, a bazsalikomot, a zúzott fokhagymát, a római köményt, a fűszerpaprikát és az erőspaprika-krémet, majd 5 percig főzzük. Végül botmixerrel leturmixoljuk és hűtőbe tesszük. A pitákat bevágjuk úgy, hogy üreg keletkezzen bennük. A sajtokból hasábokat vágunk, majd a pitába töltjük. Sütőbe helyezzük, 160 oC-on 8 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A kihűlt, felcsíkozott pitát a babpürével tálaljuk.
Borajánlat
Laposa Somlói Juhfark 2012
Ez a fogás a régi szép időket idézi, amikor még annyit ehettünk, amennyit csak bírtunk, mit sem tudva az emésztést segítő tablettákról. A somlói juhfark – amit nászéjszakák bora néven is ismerhetünk – olyan csodálatos borfajta, amit orvosunk és gyógyszerészünk is legjobb szívvel ajánlana ehhez a fogáshoz. Illatos, tüzes, mély zamatú, ízei könnyedén megszelídítik az étel erős fűszereit. Koccintás után pár perccel rájövünk arra, miért is nincs a jónál jobb. Mert ami jó, az jó.
Lazacrilette
Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg lazacfilé
• 1 fej vöröshagyma
• 1 db babérlevél
• 1 ek sűrű natúr joghurt
• 1 csapott ek mustár
• 1 ek majonéz
• 1 citrom leve
• 1 csokor petrezselyem
• só
• fehér bors
• babérlevél
A lazacot felkockázzuk. Egy lábasban felteszünk vizet forrni, hozzáadjuk a babérlevelet és a megpucolt vöröshagyma felét. Amikor a víz forr, beletesszük a lazacot, és kb. 5 percig főzzük. A levét leöntjük, a lazacot keverőtálba helyezzük (a babérlevelet és a főtt hagymát kidobjuk). A kihűlt lazachoz adjuk a maradék finomra aprított hagymát, a joghurtot, a mustárt, a citromlevet, a majonézt, sót, borsot és a finomra vágott petrezselymet. Egy villával kikeverjük, majd üvegbe kanalazzuk, és fogyasztásig hűtőbe tesszük. Friss kenyeret, esetleg pirítóst kínálunk mellé.
Borajánlat
Laposa Pinot Gris Friss 2012 – a Nők Lapja Évszakok ajánlásával
Ehhez a forró nyári délutánokon is kívánatos, könnyű, hűsítő, gyomrunknak kedves fogáshoz tökéletesen illik a Laposa-féle Pinot Gris kristálytiszta illatú, zöldalmás, körtés gyümölcsöskertet idéző zamatú bor. Nem fog csalódni benne, aki csak egy pohárral enyhíti szomját a rekkenő nyári délutánon, de naplemente után, ha megenyhül az idő, érdemes tovább kóstolgatni – a harmadik pohár az igazi!
Zöldséges tésztasaláta snidlinges joghurttal
Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg tészta
• 1 dl folyósabb natúr joghurt
• 10 dkg sűrű natúr joghurt (török vagy görög)
• 10 dkg magozott olívabogyó
• 1 db paradicsom
• 10 dkg kígyóuborka
• 1 db zöld kaliforniai paprika
• olívaolaj
• só, bors
• csokor petrezselyem
• 1 fej jégsaláta
A kétféle joghurtot összekeverjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a finomra vágott petrezselymet, sót, borsot és 3 evőkanál olívaolajat. Az olívabogyókat felkarikázzuk és belekeverjük. A paradicsomot vékony cikkekre, a paprikát és az uborkát vékony csíkokra vágjuk. A tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és kihűtjük. Összeforgatjuk a joghurtos öntettel, majd belekeverjük a zöldségeket. A jégsaláta leveleit leszedjük, és 2 levelet egymásba téve használjuk „edényként”, majd így becsomagoljuk, és hűtőbe tesszük.
Borajánlat
Laposa Rizling 2 2010
A rizling a borok királynője – nem véletlenül szüretelik egész Európában. Erre esküsznek a Rajna mentén éppúgy, mint az osztrák szőlőhegyeken. Csakhogy ez a különleges bor a Badacsony bortermeléshez legideálisabb, déli lejtőin termett szőlőből készült. Két egymást csodálatosan kiegészítő fajta, az olaszrizling és rajnai rizling házasításából született. Ínyencek és egyszerű borbarátok számára is ajánljuk – könnyű, mégis erős kísérője a friss, fűszeres, hűvös salátának.
Ananászos sertéssült hidegen
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg sertésszűz (helyettesíthető tarjával, karajjal)
• 1 db ananász
• 2 dl ananászlé
• citrombors
• durva bors
• 1 fej vöröshagyma
• 1 ek sertészsír
• 1 ek mustár
• olaj
A húst lehártyázzuk. Bekenjük a mustárral, sózzuk, megszórjuk a durva borssal, majd hagyjuk 1-2 órát állni a hűtőben. Egy serpenyőben kevés olajon közepes lángon elősütjük a hús minden oldalát, majd egy magas falú tepsibe tesszük. A vöröshagymát megpucoljuk, 3×3 cm-es kockára vágjuk. Az ananászt is megpucoljuk, torzsáját kivágjuk, húsát felkockázzuk. A sertészsíron megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk az ananászkockákat, megszórjuk citromborssal, rövid ideig együtt pirítjuk, majd felöntjük az ananászlével. Egyet forralunk rajta, majd a húsra öntjük, és 160 oC-os sütőben 20 percet sütjük (ha karajt vagy tarját használunk, akár 1,5 óra is lehet a sütési idő, ebben az esetben az ananászdarabokat csak a sütés felénél öntsük a húsra). Kihűtjük, felszeleteljük és tálaljuk.
Borajánlat
Laposa Illatos Friss 2012 – a Nők Lapja Évszakok ajánlásával
Az egzotikus gyümölccsel megbolondított könnyű sült pontosan kifejezi, miben is áll a Laposa pincészet Illatos Friss néven kínált borának lényege. Ez az illatokban gazdag, minden egyes kortyban újabb és újabb virágcsokrot felidéző, könnyű és elegáns bor nem garázdálkodik, nem kelti fel a mérges manókat. Simogat, jókedvre derít, felüdít, és mosolyra késztet.
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |