Dupla paradicsomos arrabiata spagetti
Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg spagetti
• 1 kg paradicsom
• 50 dkg koktélparadicsom
• 1 db peperoncino /szárított hegyes, erős paprika
• 3 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 5 ek olívaolaj
3 evőkanál olajat forrósítsunk fel, adjunk hozzá 2 gerezd aprított fokhagymát, a morzsolt erős paprikát, majd a feldarabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, közepes lángon főzzük 30 perc alatt készre a szószt. A koktélparadicsomokat felezzük, a maradék felforrósított olívaolajon, 1 gerezd aprított fokhagymával együtt rázogatva süssük, fonnyasszuk, majd keverjük el a kész paradicsomszósszal. A spagettit főzzük ki bő, lobogós, sós vízben, szűrjük le, forgassuk össze a szósszal, és azonnal tálaljuk. Tálaláskor megszórhatjuk frissen aprított bazsalikommal.
Nyers zöldségleves
Hozzávalók 4 személyre:
• 5 dl paradicsomlé
• 5 szem fürtös uborka
• 3 szem paradicsom
• 1 db kápia paprika
• 1 db t. v. paprika
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 1 csokor bazsalikom
• só, frissen őrölt bors
• extra szűz olívaolaj
• 1 ek 6%-os fehérborecet
A zöldségeket kockázzuk apróra, enyhén sózzuk, keverjük el 3 kanál olívaolajjal és az ecettel. Hagyjuk állni 20 percet. A paradicsomlevet keverjük el azonos mennyiségű vízzel, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az aprított bazsalikomot, illetve 2-3 evőkanál olívaolajat. Keverjük el a zöldségekkel, hűtsük nagyon hidegre, és tálaljuk.
Kapribogyós töltött paprika
Hozzávalók 4 személyre előételként:
• 4 db kápia paprika
• 20 dkg darált borjú- vagy sertéshús
• 1 kis fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 5 dkg kapribogyó
• só, frissen őrölt bors
• 2 dkg parmezán
• 2 ek olívaolaj
• 1 kis csokor
• bazsalikom
• 1 tk. szárított oregánó
A darált húst keverjük el az apróra vágott vöröshagymával, az aprított fokhagymával, a lecsöpögtetett, feldarabolt kapribogyóval, a reszelt parmezánnal, az olívaolajjal, sóval, frissen őrölt borssal, az aprított bazsalikommal és az oregánóval. Keverjük össze a masszát. A paprikák csumáját vágjuk ki, töltsük meg a paprikákat a fűszeres hússal, helyezzük tűzálló tálba, fóliával lefedve süssük 40 percet 200 ºC-on, majd 10 percet 230 ºC-on. Melegen is nagyon finom, de a legjobb hidegen, előételként.
Padlizsános-ricottás lasagne
Hozzávalók 4 személyre:
• 25 dkg friss lasagnetészta (hűtött)
• 1 kg paradicsom
• 25 dkg ricotta
• 30 dkg padlizsán
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 zsacskó mozzarella (125 g)
• 1 csokor bazsalikom
• só, bors
• olívaolaj
• étolaj
A paradicsomokat daraboljuk fel, tegyük lábosba, adjunk hozzá 3 evőkanál olívaolajat, az aprított fokhagymákat, sózzuk, borsozzuk, forralva főzzünk belőle sűrű mártást. A végén adjuk hozzá az aprított bazsalikomot. A padlizsánt vékonyan karikázzuk fel, forró olajban süssük ropogósra, papírtörlőn csepegtessük le. A sűrű paradicsomszószt keverjük el a ricottával. Állítsuk össze a lasagnét: tűzálló tál alját kenjük meg vékonyan szósszal, helyezzünk rá egy réteg tésztát, szószt, padlizsánkarikákat, újra tésztát. Az utolsó rétegre tépkedjük rá a mozzarellát. 200 ºC-os sütőben süssük össze 25 perc alatt. (Azért érdemes friss tésztalapot használni, mert így biztosan megpuhul ettől a szószmennyiségtől is, és gyorsabban elkészül a lasagne.)
Hozzávalók 4 személyre:
• 30 dkg rizottónak való rizs (arborio, carnaroli)
• 40 dkg garnéla
• 2 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 dl száraz fehérbor
• 20 dkg cukkini
• 20 dkg koktélparadicsom
• 1 csokor bazsalikom
• 1 csokor petrezselyem
• só, frissen őrölt bors
• olívaolaj
• diónyi vaj
Tisztítsuk meg a garnélákat, a páncélt és a fejeket tegyük félre. Készítsünk halalaplevet: olívaolajon a megtisztított fokhagymával együtt pirítsuk meg alaposan a garnélák páncélját és fejét, öntsük fel 1 dl borral, adjuk hozzá a petrezselymet, 1 fej hagymát, és öntsük fel 1 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk. 30 percet forralva főzzük, majd szűrjük le a levet. Olívaolajon dinszteljük meg a másik, felkockázott hagymát, adjuk hozzá a rizst, pár percig pirítsuk, majd öntsük hozzá a maradék 1 dl fehérbort. Keverjük, míg magába szívja. Ezután lassan, merőkanalanként adagoljuk a rizshez a forró hallevet, amíg al dentére fő a rizs (kb. 18 perc). Folyamatosan kevergessük, mindig várjuk meg, míg egy-egy kanálnyi levet magába szív. A harmadik kanál levessel adjuk hozzá a felkockázott cukkinit. Az utolsó adag levessel tegyük hozzá a garnélahúst és a felezett koktélparadicsomot is. Főzzük a rákkal 4-5 percet, vegyük le a tűzről, keverjük bele a vajat, azonnal tálaljuk.
Édesköményes göngyölt malac házi ciabattával
Hozzávalók 4 személyre:
• 1,5 kg bőrös malaccsászár
• 2 ek édesköménymag (reformboltokban kapható)
• só, frissen őrölt bors
• extra szűz olívaolaj
A ciabattához:
• 40 dkg BL 80- as kenyérliszt + a formázáshoz
• 1 csapott tk szárított élesztő
• 2 tk só
• víz
Előző este készítsük elő a ciabattát: az élesztőt keverjük el a liszttel és a sóval. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy egy nagyon sűrű nokedlitészta-állagot kapjunk, fakanállal keverjük össze. Fedjük le, kelesszük reggelig. Reggelre kovászszerű, lágy, lyukacsos tésztánk lesz. Ebből alaposan lisztezett kézzel, lisztezett sütőlemezre formázzunk 8 téglalapot. A sütőt melegítsük elő 250 ºC-ra (közben keljen a tészta), spricceljük be vízzel a kenyérkék tetejét, és süssük őket 20 perc alatt készre. A malac bőrös felét irdaljuk be, sózzuk, borsozzuk nagyon alaposan mindkét oldalát. Szórjuk meg a megtört édesköménymaggal. Tekerjük fel, kötözzük meg egy madzaggal, és fóliával lefedve süssük 180 ºC-on 2,5 órán át, majd kenjük meg a malac bőrét olívaolajjal, növeljük a hőfokot 230-250 ºC-ra, és süssük ropogósra a bőrt. A kihűlt húst vékonyra szelve, ciabattába töltve, szendvicsként fogyasszuk.
Málnás profiterol
Hozzávalók 30 darabhoz:
• 2 dl víz
• 20 dkg liszt
• 10 dkg vaj
• 4 tojás
• 15 dkg étcsokoládé
• 5 dl hideg habtejszín
• 20 dkg málna + a díszítéshez
A képviselőfánk-tésztához forraljuk fel a vizet, keverjük bele előbb a vajat, ha ez felolvad, akkor a lisztet. Alaposan keverjük el, 4-5 percig főzzük a csirizszerű masszát. Vegyük le a tűzről, majd egyenként keverjük bele a tojásokat. Habzsákkal sütőpapírra formázzunk kupacokat (30 darab lesz ebből a mennyiségből), és 25-30 perc alatt süssük meg 180 ºC-ra melegített sütőben. Az első 20 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját! Közben vízgőz felett olvasszuk meg a kockákra tört csokoládét, a tejszínt verjük kemény habbá. Óvatosan, de alaposan keverjük el a kihűlt csokoládéval. Osszuk ketté a krémet, a felébe keverjük bele a feldarabolt málnát. Széles fejű nyomózsákból (hogy a málna átférjen) töltsük meg a krémmel a kihűlt fánkokat. A maradék krémmel kenjük meg őket kívülről. Tegyük hűtőszekrénybe tálalásig, és díszítsük málnaszemekkel.
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |