Kulka János legfinomabb receptjei

nlc | 2013. Július 17.
Magával ragadó hangulatú szakácskönyvében címéhez hűen nemcsak étel-, hanem életrecepteket is elárul a népszerű színész.
Kulka János legfinomabb receptjei

Étel-élet…
…soha nem tűnt fel, milyen közel van egymáshoz ez a két szó. Aki ételt ad, életet ad? Aki életet ad, ételt ad? Igen, így is van valami értelme. És talán épp ezért sajnálom, hogy olyan sok ember kimaradt ebből a könyvből. Főleg nők, akik valaha enni adtak, kínáltak, vigasztaltak, vagy éppen meghódítani akartak egy jó ebéddel, vacsorával… Nők, akik főztek rám, akik etettek, akiknek engedtem, hogy így szeressenek… Köszönet érte mindnek.

Tonhalkrém

“Nagyjából öt perc alatt kész. Tökéletes előétel, és szép is. De még milyen szép!”

• 2 tonhalkonzerv (ehhez legjobb az olajban eltett)
• 1 ek. kapribogyó, majonéz ízlés szerint
• citromlé, só, bors

A tonhalat tálba teszem, szétnyomkodom. Hozzákeverem a majonézt. Sózom, borsozom és beleteszem a kapribogyót. Kevés citromlével ízesítem.

 

 

Citromos csirke

“A receptet séf barátomnak, Szatmári Ferinek köszönhetem. A Hornung gyerekeknél egyértelműen ez volt a nyár kedvence.”

• egy 1,5 kg-os, konyhakész csirke
• egy nagy csokor friss petrezselyem
• 4 citrom, méz, 1 dl olívaolaj, só, bors

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A megtisztított egész csirkét kívül-belül alaposan megsózom. 2 db citrom levét 2 ek. mézzel, fél dl olívaolajjal egyenletesen elkeverem. A már kinyomott, valamint a maradék 2 egész citromot negyedekre vágom, és a petrezselyemmel együtt a csirke hasába tömöm. Hőálló tálba vagy tepsibe teszem, majd másfél óráig sütöm, időnként meglocsolom a visszamaradt mézes-citromos keverékkel. (A méztől szép aranybarna színe lesz.) Friss kenyérrel a legfinomabb.

 

 

 

 

 

 

Lecsó túrós csuszával

“Talán Kaposváron ettem először. Szerelem volt első evésre, ami azóta is tart. Ha eszembe jut a paleoétrend… az ősember és a túrós csusza???”

A lecsóhoz:

• 1 kg paprika
• 50 dkg paradicsom
• 3 fej vöröshagyma
• 10 dkg füstölt szalonna
• 20 dkg csípős kolbász
• 1 ek. kacsazsír
• 1 ek. pirosparika
• só, bors

A túrós csuszához:

• 50 dkg csuszatészta
• 4 dl tejföl
• 25 dkg túró
• kacsazsír

A füstölt szalonnát felkockázom, a kolbászt karikákra, a hagymát pedig nagyobb kockákra vágom. A füstölt szalonnát zsírjára sütöm, és a zsír egy részét (2-3 evőkanálnyit) félreteszem. A maradék forró zsírba beleteszem a kolbászt, majd hozzáadom a vöröshagymát. Sózom, borsozom, és aranybarnára pirítom. Félrehúzom, és meghintem egy evőkanál pirospaprikával. Hozzáadom a karikákra vágott paprikát, összeforgatom és fedő alatt 10 percig párolom. Közben meghámozom a paradicsomot és nagyobb kockákra vágom, majd hozzáadom a szalonnás-paprikás alaphoz. Pár percig együtt főzöm a paradicsommal, egyszer átkeverem, és azonnal tálalom. A csuszatésztát lobogó, sós vízben megfőzöm és leszűröm. A tejfölt, az áttört túrót a félretett zsírral krémesre keverem, és összeforgatom a főtt tésztával. Kacsazsírral kikent, tűzálló tálba teszem és 180 fokon, 25 perc alatt addig sütöm, míg a teteje szépen megpirul. Tálaláskor a csuszára friss tejfölt kanalazok.

Mángoldos quiche

“Ejtsd: kis. Egyszerű, gyors és nagyon finom.”

A tésztához:

• 10 dkg vaj
• 20 dkg liszt
• 8 tk. hideg víz
• egy csipet só

A töltelékhez:

• 80 dkg mángold
• 2 tojás
• 5-8 dkg parmezán sajt
• 1,5-2 dl tej
• szerecsendió, olívaolaj, só, bors

A mángoldot megtisztítom (a szárakat is levágom), olívaolajon majdnem teljesen megpárolom. A tojásokat felverem a tejjel, sózom, borsozom, szórok bele szerecsendiót is. Belekeverem a reszelt sajtot. A tésztához való anyagokat összegyúrom, egy kb. 28- 30 cm-es tűzálló edényt kibélelek vele úgy, hogy pereme is legyen. Kb. 10 percig forró sütőben elősütöm (lehet “sütőbabot” tenni rá, hogy ne hólyagosodjon fel). Ezután beleöntöm a mángoldos keveréket, és még 35-40 percig kb. 170 fokon sütöm. A quiche készen van, ha a töltelék megszilárdul, könnyű lesz, és a sajt szépen megpirul a tetején.

Citromos álom

“A receptet Bándi Gabitól kaptam. Megunhatatlan: gyors, egyszerű, és jó sokat lehet belőle készíteni. És már a neve is csábító.”

• egy nagy doboz (400 ml), magas zsírtartalmú tejföl
• egy doboz (500 ml) növényi tejszín
• 2-3 db szép citrom reszelt héja
• 2 csomag (egyenként 200 g-os) babapiskóta
• 2-3 db citrom leve
• 12 ek cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)

A krémhez felverem a tejszínt, hozzákeverem a tejfölt, a citromlevet, a citromhéjat és a cukrot. Egy nagyobb tál aljára fektetek egy sor babapiskótát, erre kenek egy réteg krémet, majd folytatom így a rétegezést. A tetejére bőségesen kenek a krémből, majd meglocsolom grépfrút- vagy narancssziruppal.

Gyümölcsös paleotorta

“Annyira szeretem ezt a tortát, hogy szinte minden héten megsütöm. A képen a fonyódi változat látható.”

• 25 dkg darált dióbél
• 10 dkg nyírfacukor (édesszájúaknak lehet több is)
• 5 tojás
• 3-4 ek. vaj
• 2-3 maréknyi apróra vágott olajos mag (pl. mandula, fenyőmag, kesudió)
• 1 tk. szódabikarbóna
• 1 citrom héja
• 1 doboz málna (vagy szeder, áfonya vagy ezek vegyesen), fügelekvár

170 fokra előmelegítem a sütőt. Először a tojássárgáját keverem ki a nyírfacukorral, majd hozzáadom a vajat és a diót. A tojásfehérjét kemény habbá verem és óvatosan beleforgatom a diós keverékbe. Hozzáadom a szódabikarbónát, a gyümölcsöket és az olajos magvakat. Közepes tortaformába töltöm és előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütöm.

 

Burgonyás rétes

“Mariska klasszikus darabja – designváltozatban”

• 70 dkg burgonya
• 2 fej vöröshagyma
• 1 ek. pirospaprika
• 1 zacskó réteslap
• 4-5 ek kacsazsír
• egy csokor friss petrezselyem
• 4 dl natúr joghurt lecsepegtetve (vagy görög joghurt)
• 2-3 ek. olívaolaj
• 2 tojás
• 1 ág levendula
• só, bors

A sütőt előmelegítem 200 fokra. A krumplit megpucolom és felkockázom, a vöröshagymát apróra vágom. Sós vízben megfőzöm a kockára vágott burgonyát. A felaprított vöröshagymát kacsazsíron megpirítom. Hagyom, hogy egészen megbarnuljon, karamellizálódjon, mert így lesz igazán jóízű. Pirítás közben megsózom a hagymát. Félrehúzom, rászórom a pirospaprikát. Áttöröm a főtt burgonyát és hozzáadom a paprikás-hagymás alaphoz. Hagyom kihűlni. A réteslapokat laponként egymásra terítem, egyenként kb. 1 kk. kacsazsírral megkenem mindet. 5-6 lapot használok fel egy réteshez. A burgonyás tölteléket egyenletesen elkenem a réteslap felületén, ügyelve arra, hogy a széleknél 2-2 cm maradjon üresen. Nedves konyharuha segítségével feltekerem a rétest. A tetejét megkenem egy felvert egész tojással, és megszórom levendulával. Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem, és előmelegített sütőben 40–45 percig sütöm.

  Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Exit mobile version