Fehér kenyér jénaiban sütve
Öregtészta
Elkészítéséhez 3 dl vízben feloldunk 1 dkg friss élesztőt, majd hozzáadjuk 50 dkg |
A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval, és a közepébe mélyedést készítünk. Ide tesszük az öregtésztát, az olajat, és a tetejére morzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a vizet, de kb. 2 evőkanálnyit visszatartunk, azt csak szükség esetén adagoljuk a tésztához. Elkezdjük gyúrni a hozzávalókat, amikor összeáll egy gombóccá, kitesszük a munkalapra, és ott folytatjuk. Kb. 10-15 percig erőteljesen gyúrjuk, dagasztjuk. Akkor jó, ha a tészta felülete sima, fényes, selymes tapintású,sem a munkalaphoz, sem a kezünkhöz nem ragad. Kelesztőtálba tesszük, és szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük (22 oC az ideális, télen se tegyük radiátor vagy sütő közelébe). Lisztezett felületre borítjuk, és masszív gombóccá gyúrjuk. Letakarjuk, és további 15 percig hagyjuk pihenni. Veknit formázunk belőle, és egy nagyobb
méretű (pl. kacsasütő), sütőpapírral kibélelt jénaiba tesszük. Az edény tetejébe kevés vizet permetezünk, és a tésztára borítjuk. Kb. 1 órán át kelesztjük (nyáron ez lehet 10-15 perccel rövidebb, télen meg ugyanennyivel hosszabb idő), ezalatt a sütőt előmelegítjük 230 oC-ra. A megkelt tésztát pengével vagy éles késsel három helyen bemetsszük, alaposan lepermetezzük vízzel, megint ráborítjuk az edény tetejét, és a forró sütőbe toljuk. 50-55 percig sütjük, míg eléri a megfelelő színt. Amikor kész a kenyér, az edény tetejét óvatosan levesszük, a kenyeret visszatoljuk a kikapcsolt sütőbe, és résnyire nyitva hagyott ajtó mellett még 5 percig bent hagyjuk. Végül rácsra tesszük hűlni, és azonnal lepermetezzük kevés hideg vízzel.
Áfonyás bagett
Hozzávalók 3 darabhoz:
- 45 dkg kenyérliszt (BL 80)
- 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1,5 tk só
- 30 dkg öregtészta
- 2 ek. olaj
- 1 ek. balzsamecet
- 1,5 dl víz
- 1,5 dl tej (vagy víz)
- 1 dkg friss élesztő
- 7 dkg csokoládélencse vagy darabolt étcsokoládé
- 7 dkg aszalt áfonya
A liszteket tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval, és a közepébe mélyedést készítünk. Ide tesszük az öregtésztát, az olajat, a balzsamecetet, a vizet és a tejet. A tetejére morzsoljuk az élesztőt, és kb. 10-12 perc alatt kidagasztjuk.
Rászórjuk a csokoládét és az aszalt áfonyát, majd a tésztába dolgozzuk. (Aki „sima” bagettet szeretne, elhagyhatja a csokoládét és az áfonyát.) Kelesztőtálba tesszük, és 30 percig kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk, három egyforma darabba vágjuk, és egyesével gömbölyítjük őket. Letakarjuk, 15 percig tovább pihentetjük, majd egyesével hosszúkás bagetté sodorjuk a tésztákat. Egy vastagon összehajtogatott abroszt belisztezünk, rátesszük az egyik megformázott tésztát, mellette felhúzzuk az abroszt, szorosan mellé tesszük a következő bagettet, megint redőt húzunk az abroszból, és végül a harmadik tésztát is lefektetjük. Betakarjuk őket, és kb. 30 percig kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 230 °C-ra. Az aljába teszünk egy üres fémedényt, hogy az is jól átforrósodjon. Egy nagy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, a megkelt tésztákat egy vékony fa- vagy műanyag lap segítségével átemeljük rá. Pengével vagy éles késsel bemetsszük a bagetteket, és a forró sütőbe toljuk. A felforrósodott edénybe meleg vizet öntünk, így kellő mennyiségű gőz keletkezik, amitől a bagettjeink szebben kelnek, a héjuk pedig ropogós, fényes lesz. 20 perc után a hőmérsékletet 200 °C-ra csökkentjük, és a vizes edényt kivesszük a sütőből. További 10-15 percig sütjük, míg a bagettek kellően pirosak, ropogós héjúak lesznek. Amikor készen vannak, kikapcsoljuk a sütőt, az ajtaját résnyire támasztjuk, és további 5 percig így hagyjuk bent a kenyereket. Végül rácsra tesszük hűlni, és azonnal lepermetezzük őket kevés hideg vízzel.
Török perec (simit)
Hozzávalók 8 darabhoz:
- 60 dkg finomliszt
- 1,5 tk só,
- 3 ek olaj,
- 2,5 dl víz + 1 dl a külső részhez
- 1 dl tej
- 1 tk cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 1 csomag szezámmag
- 1 ek. melasz (helyettesíthető lágy, sötétbarna nádcukorral)
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, félretesszük, míg kissé felfut. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az olajat, a 2,5 dl vizet és a közben felfutott élesztőt. Kissé keményebb tésztát dagasztunk belőle, majd letakarjuk, és 30 percig pihenni hagyjuk. Nyolc egyforma darabba vágjuk, majd mindet elfelezzük. Egyesével kb. 30 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük. Kettesével összecsavarjuk, és karikát hajlítunk belőlük. Lisztezett felületre sorakoztatjuk őket, letakarjuk, és újabb 20 percig pihentetjük. Közben az 1 dl vízben elkeverjük a melaszt/cukrot, a szezámmagot tálba öntjük. A pereceket megmártjuk a vízben, és óvatosan megforgatjuk a szezámmagban. Sütőpapírral fedett tepsire fektetjük, és 220 °C-ra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt megsütjük. Rácsra tesszük hűlni.
Turbó sós kiflik
Hozzávalók 32 darabhoz:
- 60 dkg finomliszt
- 1 tk só
- 5 ek olaj
- 2 dl víz
- 1,5 dl tej
- 1 tk cukor
- 3 dkg friss élesztő
A töltelékhez:
- 12 dkg puha vaj
- 1 tk. só
- szezámmag a szóráshoz
A tésztához az élesztőt és a cukrot elkeverjük a langyos tejben. Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olajat, a vizet és az élesztős tejet. Könnyű, lágy tésztát dagasztunk belőle, kelesztőtálba tesszük, és 20-30 percig hagyjuk pihenni. Közben elkészítjük a tölteléket: a puha vajat kikeverjük a sóval. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. Négy egyforma darabba vágjuk. Az egyiket kinyújtjuk kb. 2 mm vastag körlapra, megkenjük a sós vaj felével, majd beborítjuk egy másik, ugyanakkorára nyújtott tésztalappal.
Óvatosan összenyomkodjuk, kissé nyújtunk még rajta. Pizzavágóval 16 cikkre vágjuk, és feltekerjük őket. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kifliket. A másik két tésztacipóval ugyanígy járunk el. Kb. 20 percig pihentetjük a tepsiken sorakozó kifliket, közben 180 °C-ra előmelegítjük a sütőt. A megkelt kifliket vízzel lepermetezzük, és megszórjuk szezámmaggal.
A forró sütőbe toljuk, és légkeveréses fokozaton kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
Sült paprikás fetakrém Egy darab kápiapaprikát 220 oC-on megsütünk, majd mikor fekete lesz a héja, kivesszük a sütőből. Edénybe tesszük, letakarjuk pár percre, majd lehúzzuk a héját. 25 dkg feta sajtot kikeverünk 10 dkg natúr krémsajttal vagy mascarponéval, belereszelünk 1 gerezd fokhagymát, és belekeverünk 1 evőkanál frissen aprított zöldfűszert (oregánót, bazsalikomot, snidlinget stb.) A sült paprikát apróra felkockázzuk, majd a krémbe forgatjuk. Kevés olívaolajjal meglocsolva tálaljuk. Paprika helyett készíthető olajban eltett aszalt paradicsommal vagy olajbogyóval is. |
Rozsos gyökérkenyér
Hozzávalók:
A kovászhoz:
- 30 dkg kenyérliszt (BL 80)
- 3 dl víz
- 1 dkg friss élesztő
A tésztához: az összes kovász - 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 10 dkg kenyérliszt (BL 80)
- 1,5 tk só
- 2 ek olaj
- 3 ek natúr joghurt
A kovászhoz a hozzávalókat alaposan elkeverjük, letakarjuk, és 4-6 órán keresztül érleljük. A kenyér elkészítéséhez a kovászhoz adjuk a többi hozzávalót, és a tésztát alaposan kidagasztjuk. Letakarjuk a tálat, és 30 percig kelni hagyjuk a tésztát. Lisztezett felületre borítjuk, és elfelezzük. Mindkét részt kis cipóvá gyúrjuk, és letakarva újabb 15 percig pihentetjük. A tésztákat ezután rúddá sodorjuk, majd a két végüket ellentétes irányban megcsavarjuk, pont úgy, mint amikor vizes ruhát csavarunk ki. A darabokat lisztezett abroszra fektetjük, letakarjuk, és kb. 30 percig kelesztjük. A sütőt 230 °C-ra előmelegítjük, az aljába egy üres fémedényt teszünk. A megkelt kenyereket egy vékony fa- vagy műanyag lap segítségével sütőpapírral bélelt tepsire emeljük. A tepsit a forró sütőbe toljuk, az edénybe meleg vizet öntünk. 20-25 perc sütés után az edényt kivesszük, a hőmérsékletet 200 °C-ra mérsékeljük, és további 15-20 percig sütjük a kenyereket. A sütőt kikapcsoljuk, az ajtaját résnyire nyitjuk, és a kenyereket további 5 percig bent hagyjuk.
Végül rácsra tesszük hűlni.
Tipp: A dagasztás végén a tésztába gyúrhatunk 5 dkg durvára vágott diót is.
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |