Ezer kóbor kutyát ivartalanítanak

nlc | 2013. Október 04.
Átfogó ivartalanítási program indul a kóbor kutyák számának csökkentése és az örökbefogadások segítése érdekében. Ezer menhelyi kutya ivartalanítását végzik el a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Karán. Az ivartalanítás az örökbefogadást is segíti, mert ezeket az állatokat később szívesebben fogadják örökbe.

Az Európában egyedülálló ivartalanítási programban 2014 végéig ezer, engedélyezett menhelyen lévő kutya ivartalanítását végzik el. A megvalósuláshoz a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 10 millió forinttal járul hozzá.

Egy nem ivartalanított kantól és szukától, illetve leszármazottaiktól populációszabályozás nélkül hat év alatt akár 67 ezer állat származhat. Egy ilyen képzeletbeli 67 ezres „kutyaváros” Magyarország 14. legnagyobb települése lenne.

A gazdátlan kutyák közegészségügyi kockázatot jelentenek, az ebrendészeti feladatokat ellátó helyi önkormányzatok évente 30 ezer kutyát kénytelenek gondozni, ez éves szinten 2 milliárd forintos kiadást jelent.

Két országos civil állatvédő szervezet, a Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület (HEROSZ) és a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség (MÁTSZ) jelöli ki majd azokat a menhelyeket, amelyek gondozásukban lévő állatok közül kiválasztják az ivartalanításra kerülő kutyákat, amelyek a menhelyekről végleges otthonba tudnak majd kerülni. A programban egészséges, oltott, chippel ellátott és parazitáktól mentesített állatok vehetnek részt, az állatok utókezelését a menhelyi állatorvosok felügyelik.

Exit mobile version