Melengető fogások

nlc | 2013. December 04.
A sötét és hideg napokon nincs jobb vigasztalás néhány ínycsiklandó falatnál! Ruprecht László séf és Hernyák Tomi borász egyszerűen elkészíthető, mégis különleges finomságokat ajánl.
Melengető fogások

Sertéskaraj forraltbor-mártással és mángolddal

Hozzávalók 4 személyre:
•    60 dkg csont nélküli sertéskaraj
•    2 csapott ek. mangalicazsír
•    só, bors, 4 dl száraz vörösbor
•    2 ek. méz, 1 rúd fahéj
•    3 szegfűszeg
•    4-5 vékony karika csilipaprika
•    4 vékony szelet friss gyömbér
•    1 babérlevél,
•    8 dkg+2 ek. vaj
•    4 kisebb mángold (helyettesíthető 50 dkg friss parajjal),
•    1 ek. olívaolaj

Az egészben hagyott sertéskarajt sózzuk, borsozzuk, majd serpenyőben a felforrósított zsíron minden oldalát körben megpirítjuk. Tepsibe tesszük, ráöntjük a zsiradékot, és 180 fokos sütőben 15 percig sütjük (így szaftos marad a belseje), majd langyos helyen 10 percig pihentetjük. Amíg a karaj pihen, addig a serpenyőből, amelyben a húst pirítottuk, a zsiradékot leöntjük, azután vörösbort öntünk bele, ízesítjük fahéjjal, szegfűszeggel, kevés csilipaprikával, gyömbérrel, babérlevéllel, sóval, mézzel. 8-10 percig forraljuk, leszűrjük, majd tálalás előtt hideg vajkockákat adunk hozzá (8 dkg vajat), és ezzel besűrítjük. Végül a megmosott mángoldokat lecsöpögtetjük, sóval, borssal ízesítjük, 2 evőkanál vajon és 1 evőkanál olívaolajon megpirítjuk. Tálaláskor a felszeletelt karaj mellé tesszük a mángoldot, és meglocsoljuk a szósszal.

Lilakáposzta-krémleves kéksajttal

Hozzávalók 4 személyre:
•    1 kg lila káposzta
•    3 ek. vaj
•    fél dl olívaolaj
•    1 szál póréhagyma
•    3 ek. méz,
•    2 babérlevél
•    1 kk. római kömény,
•    fél csokor friss koriander (elhagyható)
•    2 dl száraz vörösbor
•    1 l zöldségalaplé vagy víz
•    só, bors
•    1 dl főzőtejszín
•    12 dkg kéksajt

A káposzta torzsáját kivágjuk, a káposztát vékony csíkokra szeleteljük. 2 evőkanál vajon és az olívaolajon megpirítjuk a felkarikázott póréhagymát, hozzáadjuk a mézet, a babérleveleket, a római köményt, majd rátesszük a káposztát, a vágott koriandert, és felengedjük a vörösborral, illetve az alaplével (vagy vízzel). Sóval, őrölt borssal ízesítjük. A káposztát puhára főzzük, eltávolítjuk belőle a babérleveleket, és az egészet összeturmixoljuk, végül a tejszínnel és a maradék vajjal összemelegítjük. Tálaláskor kéksajtot morzsolunk bele.

Sárgarépás lazacsaláta

Hozzávalók 4 személyre:
•    80 dkg lazacfilé,
•    só, fehér bors,
•    1 citrom,
•    40 dkg sárgarépa,
•    1 ek. cukor,
•    fél dl olívaolaj,
•    4 marék zöldsaláta-keverék

A lazacfiléket sóval, fehér borssal ízesítjük, és kevés citromlével meglocsoljuk. A sárgarépát megtisztítjuk, ha nagyobb, feldaraboljuk, majd sós, cukros vízben félpuhára főzzük, aztán lecsöpögtetjük. Serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a lazacfilét, amelynek minden oldalát szépen megpirítjuk, majd tepsibe helyezzük, és 180 fokos sütőben 3-4 percig sütjük. (Figyeljünk a lazac vastagságára: minél vastagabb egy lazacfilé, annál tovább kell sütni, de ügyeljünk arra is, hogy ne szárítsuk ki! 4-5 centi vastag lazacfilé sütési ideje 180 fokon 6-8 perc.) Abba a serpenyőbe, amelyben a lazacot sütöttük, beletesszük a félpuha sárgarépát, sóval, borssal, citromlével ízesítjük, és enyhén barnára pirítjuk. Tálaláskor a lazacra halmozzuk a répát, a tetejére tesszük a megmosott, leszárított zöldsalátát, végül meglocsoljuk olívaolajjal és citromlével.

Gombás csirkecomb joghurtban

Hozzávalók 4 személyre:
•    4 egész csirkecomb,
•    8 dl natúr joghurt,
•    2 g sáfrány,
•    3 gerezd fokhagyma,
•    20 levél bazsalikom,
•    só,
•    60 dkg apró szemű burgonya,
•    2 ek. vaj,
•    fél kk. őrölt kömény

A csirkecombokat besózzuk, tepsibe tesszük. A joghurtba sáfrányt, zúzott fokhagymát, aprított bazsalikomot keverünk, a felét a combokra öntjük, és 2-3 órát állni hagyjuk. Utána 165 fokos sütőben 1 órát sütjük. Amikor a csirkecombok megsültek, kivesszük őket a tepsiből, félretesszük. A tepsiben maradt sült joghurtos levet turmixgépbe öntjük, hozzáadjuk a megmaradt fűszeres joghurtot, az egészet összeturmixoljuk majd sóval ízesítjük. Megmelegítjük, de már nem szabad forralni. A megtisztított apró burgonyákat serpenyőben vajon megpirítjuk, sóval, őrölt köménnyel ízesítjük, majd kevés vizet öntünk alá, és 165 fokos sütőben puhára sütjük (15-20 perc), végül a csirkecombok mellé tálaljuk.

 

 Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Exit mobile version