Sertéskaraj forraltbor-mártással és mángolddal
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg csont nélküli sertéskaraj
• 2 csapott ek. mangalicazsír
• só, bors, 4 dl száraz vörösbor
• 2 ek. méz, 1 rúd fahéj
• 3 szegfűszeg
• 4-5 vékony karika csilipaprika
• 4 vékony szelet friss gyömbér
• 1 babérlevél,
• 8 dkg+2 ek. vaj
• 4 kisebb mángold (helyettesíthető 50 dkg friss parajjal),
• 1 ek. olívaolaj
Az egészben hagyott sertéskarajt sózzuk, borsozzuk, majd serpenyőben a felforrósított zsíron minden oldalát körben megpirítjuk. Tepsibe tesszük, ráöntjük a zsiradékot, és 180 fokos sütőben 15 percig sütjük (így szaftos marad a belseje), majd langyos helyen 10 percig pihentetjük. Amíg a karaj pihen, addig a serpenyőből, amelyben a húst pirítottuk, a zsiradékot leöntjük, azután vörösbort öntünk bele, ízesítjük fahéjjal, szegfűszeggel, kevés csilipaprikával, gyömbérrel, babérlevéllel, sóval, mézzel. 8-10 percig forraljuk, leszűrjük, majd tálalás előtt hideg vajkockákat adunk hozzá (8 dkg vajat), és ezzel besűrítjük. Végül a megmosott mángoldokat lecsöpögtetjük, sóval, borssal ízesítjük, 2 evőkanál vajon és 1 evőkanál olívaolajon megpirítjuk. Tálaláskor a felszeletelt karaj mellé tesszük a mángoldot, és meglocsoljuk a szósszal.
Lilakáposzta-krémleves kéksajttal
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kg lila káposzta
• 3 ek. vaj
• fél dl olívaolaj
• 1 szál póréhagyma
• 3 ek. méz,
• 2 babérlevél
• 1 kk. római kömény,
• fél csokor friss koriander (elhagyható)
• 2 dl száraz vörösbor
• 1 l zöldségalaplé vagy víz
• só, bors
• 1 dl főzőtejszín
• 12 dkg kéksajt
A káposzta torzsáját kivágjuk, a káposztát vékony csíkokra szeleteljük. 2 evőkanál vajon és az olívaolajon megpirítjuk a felkarikázott póréhagymát, hozzáadjuk a mézet, a babérleveleket, a római köményt, majd rátesszük a káposztát, a vágott koriandert, és felengedjük a vörösborral, illetve az alaplével (vagy vízzel). Sóval, őrölt borssal ízesítjük. A káposztát puhára főzzük, eltávolítjuk belőle a babérleveleket, és az egészet összeturmixoljuk, végül a tejszínnel és a maradék vajjal összemelegítjük. Tálaláskor kéksajtot morzsolunk bele.
Sárgarépás lazacsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg lazacfilé,
• só, fehér bors,
• 1 citrom,
• 40 dkg sárgarépa,
• 1 ek. cukor,
• fél dl olívaolaj,
• 4 marék zöldsaláta-keverék
A lazacfiléket sóval, fehér borssal ízesítjük, és kevés citromlével meglocsoljuk. A sárgarépát megtisztítjuk, ha nagyobb, feldaraboljuk, majd sós, cukros vízben félpuhára főzzük, aztán lecsöpögtetjük. Serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a lazacfilét, amelynek minden oldalát szépen megpirítjuk, majd tepsibe helyezzük, és 180 fokos sütőben 3-4 percig sütjük. (Figyeljünk a lazac vastagságára: minél vastagabb egy lazacfilé, annál tovább kell sütni, de ügyeljünk arra is, hogy ne szárítsuk ki! 4-5 centi vastag lazacfilé sütési ideje 180 fokon 6-8 perc.) Abba a serpenyőbe, amelyben a lazacot sütöttük, beletesszük a félpuha sárgarépát, sóval, borssal, citromlével ízesítjük, és enyhén barnára pirítjuk. Tálaláskor a lazacra halmozzuk a répát, a tetejére tesszük a megmosott, leszárított zöldsalátát, végül meglocsoljuk olívaolajjal és citromlével.
Gombás csirkecomb joghurtban
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 egész csirkecomb,
• 8 dl natúr joghurt,
• 2 g sáfrány,
• 3 gerezd fokhagyma,
• 20 levél bazsalikom,
• só,
• 60 dkg apró szemű burgonya,
• 2 ek. vaj,
• fél kk. őrölt kömény
A csirkecombokat besózzuk, tepsibe tesszük. A joghurtba sáfrányt, zúzott fokhagymát, aprított bazsalikomot keverünk, a felét a combokra öntjük, és 2-3 órát állni hagyjuk. Utána 165 fokos sütőben 1 órát sütjük. Amikor a csirkecombok megsültek, kivesszük őket a tepsiből, félretesszük. A tepsiben maradt sült joghurtos levet turmixgépbe öntjük, hozzáadjuk a megmaradt fűszeres joghurtot, az egészet összeturmixoljuk majd sóval ízesítjük. Megmelegítjük, de már nem szabad forralni. A megtisztított apró burgonyákat serpenyőben vajon megpirítjuk, sóval, őrölt köménnyel ízesítjük, majd kevés vizet öntünk alá, és 165 fokos sütőben puhára sütjük (15-20 perc), végül a csirkecombok mellé tálaljuk.
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |