Csináld magad! – Ökocsomagolás karácsonyra

nlc | 2013. December 07.
Mielőtt a boltba indulnánk csomagolópapírt, díszdobozt vásárolni, nézzünk szét otthon. Kinőtt pulóverből, maradék tapétából, textilekből, papírokból, noteszlapokból, üres dobozokból nemcsak különleges, de praktikus csomagolásokat készíthetünk.

Tapétából

A tapétából készülő csomagolás előnye az általános csomagolópapírokkal szemben, hogy nem szakad ki, ha kemény, szögletes tárgyat teszünk bele, illetve hogy tartása van, ami a puha vagy formátlan ruhaneműt védi meg a gyűrődéstől. Hagyományos módon is használhatjuk a tapétát, mint egy csomagolópapírt, de a bátrabbaknak a tasak és táska készítését javaslom.

Elkészítés: Italok, fűszerolaj, lekvárosüveg burkolásához találtam ki a hajtogatós, sablonforma használatával készülő megoldást. Akár négyzetes, akár hengeres formát szeretnék készíteni, mindkét esetben négyzet alakú papírt vágok ki, majd a papírt, hajtáskönnyítésként, átlósan két, vagy merőlegesen is félbehajtva négy hajtással töröm meg. A négyzetes formához a gyerekek építőkockái között keresgélhetünk sablont, én egy széklábat használtam. Fontos, hogy az üveg talpának átmérője és a kocka oldalának mérete megegyezzen. Amikor a kockára vagy közvetlen az üvegre helyezzük a papírt, az előhajtogatásokat ernyőszerűen kiemeljük, két ujjunkkal összecsípjük, majd körkörösen haladva a formára simítjuk.

Csináld magad! – Ökocsomagolás karácsonyra

Mielőtt a boltba indulnánk csomagolópapírt, díszdobozt vásárolni, nézzünk szét otthon. Kinőtt pulóverből, maradék tapétából, textilekből, papírokból, noteszlapokból, üres dobozokból nemcsak különleges, de praktikus csomagolásokat készíthetünk.

Textilből

Rendhagyó ötlet, hogy nem használatos pulóverből készítsünk csomagolózsákot. Egy
darabból akár négy is készülhet. A két ujja tökéletes italok ajándékozásához, a test részéből pedig olyan nagyobb zsákokat készíthetünk, melyekbe formájukból adódóan nehezen csomagolható tárgyakat rejthetünk el, például játékot.

Elkészítés: A vékonyabb kötésű pulóvert ollóval vágtam szét, és a tartósság kedvéért varrógéppel szegtem el. A vastagabb fonálból kötött pulóverből – vágás helyett – csak egy vízszintes szálat húztam ki a kötésből, és horgolótűvel zártam le a szemeket. Aki nem tud kötni, annak a vékony, sűrű kötésű anyagokat javaslom, kevésbé bomlanak. A kész zsákokra egyszerű mintát, például hópelyhet vagy az ajándékozott nevét is ráhímezhetjük. Az ünnep után is hasznos tárolásra.

Kísérőkártyák

A borítópapíron kívülre helyeztem egy öntapadós szalagot, és ezzel rögzítettem a kísérőkártyát a csomagolásra (hipermarketben, papírboltban is megvásárolhatjuk).

Ajándékkísérő kártyát készíthetünk tavalyi határidőnapló üresen maradt lapjaiból. Hagyományos könyvkötő technika, amikor varrással rögzítjük a lapokat egy keményebb, külső borítóhoz. A füzetkébe hosszabb, személyesebb üzenetet is írhatunk, mint egy általános jókívánság. Apróbb zöld ágakkal pedig tovább díszíthetjük az ajándékot.

Exit mobile version