Fél óra egy komplett menü – Jamie 30 perces fogásai

nlc | 2013. December 13.
Az angol sztárszakács, Jamie Oliver híres arról, hogy pillanatok alatt elkészíti egészséges és ínyenc fogásait, új könyvében, a Jamie 30 percesek címűben azt mutatja meg, hogyan dobhatunk össze akár komplett menüket is fél óra alatt.

Mustáros csirke dauphinoise burgonyával

Jamie 30 perces fogásai

Hozzávalók 4-6 személyre:
A dauphinoise burgonyához:
•    1 lila hagyma,
•    1 kg sütni való burgonya,
•    1 szerecsendió,
•    2 gerezd fokhagyma,
•    300 ml főzőtejszín,
•    4 olajos szardella,
•    parmezán sajt,
•    2 babérlevél,
•    1 nagyon kis csokor friss kakukkfű,
•    olívaolaj,
•    tengeri só,
•    fekete bors

A csirkéhez:
•    néhány szál friss rozmaring,
•    4 x 180 g bőrös csirkemell,
•    4 kávéskanál colman’s angol mustárpor,
•    3 apró vagy 1 nagy póréhagyma,
•    4 gerezd fokhagyma,
•    fehérbor,
•    75 ml főzőtejszín (a burgonyához előkészített tejszínből),
•    1 púpozott kávéskanál magos mustár

A dauphinoise burgonya elkészítése:

Hámozd meg, és vágd félbe a lila hagymát. Mosd meg a burgonyát, de hagyd rajta a héját, és a hagymával együtt szeleteld fel a robotgépben (vagy kézzel nagyon vékony szeletekre). Tedd át a gépből egy nagy, vastag falú tepsibe (kb. 35 cm x 25 cm), és sózd-borsozd meg. Reszeld rá a szerecsendió egynegyedét, préselj rá 2 gerezd fokhagymát, és önts rá 225 ml főzőtejszínt. Tépkedd hozzá a szardellát, és reszelj rá egy nagy maréknyi parmezánt. Add hozzá a babérlevelet, néhány szál kakukkfű lecsipkedett leveleit, és löttyints rá bőven olívaolajat. Kézzel, gyors mozdulatokkal alaposan keverd össze az egészet, aztán tedd fel az edényt közepes lángra. Önts rá 200 ml forró vizet, fedd le szorosan alufóliával, és hagyd lassan főni. Közben jól rázd meg a tepsit, hogy semmi ne tapadjon le benne. 10 perc után szedd le az alufóliát. Reszelj a burgonyára egy réteg parmezánt. A megmaradt kakukkfűre permetezz egy kis olajat, szórd rá a burgonyára, aztán told a tepsit a sütő legfelső rácsára 15 percre, vagy amíg aranybarna lesz, és bugyogni kezd.

A csirke elkészítése:
Csipkedd le a rozmaring leveleit, aprítsd finomra, és szórd a csirkére. Mindegyik csirkemellre szórj 1-1 kávéskanál mustárport, sót, borsot, majd permetezz rá olívaolajat, és önts olajat egy nagy serpenyőbe is. A fűszereket jól dörzsöld be a húsba. A csirkemelleket bőrös felükkel lefelé fektesd a serpenyőbe. Pecsenyelapáttal nyomkodd le a húsdarabokat, hogy jobban átsüljenek, ehhez kb. 18 percre lesz szükség. Tisztítsd meg a pórét, és hosszában hasítsd ketté. Hideg víz alatt mosd meg, aztán szeleteld finomra, és tedd a serpenyőbe a csirke mellé. Préselj 4 gerezd fokhagymát a csirkés serpenyőbe. Fordítsd a csirkemelleket a másik oldalukra, és újra nyomkodd le őket. Keverd meg a póréhagymát, és locsolj az egészre egy jó adag fehérbort. Pár perc múlva önts 75 ml tejszínt a serpenyőbe. Fedd le alufóliával, pár percig pihentesd, majd zárd le a gázt. Tedd át a csirkemelleket egy vágódeszkára, és vagdosd fel szabálytalan darabokra. Keverj 1 púpozott kávéskanál magos mustárt a szószba, kóstold meg, és ha valami még hiányzik az ízéből, pótold. Kanalazd a szószt egy tálra, és pakold rá a feldarabolt csirkét. Permetezd meg extra szűz olívaolajjal, és tálalhatod is.

Fekete-erdői affogato

Hozzávalók 4-6 személyre:
•    1 evőkanál neszkávé (vagy használhatsz 4-6 löket lefőzött presszókávét)
•    425 g-os kimagozott feketecseresznye-konzerv, levével együtt
•    500 g jó minőségű vaníliafagylalt
•    3 kávéskanál barna porcukor
•    4-6 db omlós teasütemény
•    100 g jó minőségű étcsokoládé (70%-os kakaótartalmú)

Tegyél 1 evőkanál neszkávét és 3 kávéskanál cukrot egy kis kancsóba. Töltsd feléig a vízforralót, és forrald fel. A süteményeket morzsold szét a 4 kávéscsészébe. Szűrd le a cseresznyebefőttet, és a gyümölcsöt adagold ki a csészék-be. Törd össze a csokit, és dobj minden csészébe néhány darabkát. Tálalás előtt önts forró vizet a cukrozott neszkávéra. Vidd az előzőleg pár percig szobahőmérsékleten tartott fagylaltot az asztalhoz, és kanalazz belőle az előkészített kávéscsészékbe. Reszelj rá egy kis csokoládét, aztán önts rá annyi forró kávét, amennyitől a csoki elkezd megolvadni.

Ropogós tőkehal zöldborsópürével, meleg zöldsalátával és tartármártással

Hozzávalók 6-8 személyre:
A borsópüréhez:
•    4 közepes méretű sütni való burgonya
•    1 fej brokkoli
•    500 g fagyasztott zöldborsó
•    jókora diónyi vaj
•    1-2 desszerteskanál mentaszósz

A tartármártáshoz:
•    3 apró ecetes uborka
•    1 púpozott kávéskanál apró kapribogyó
•    1 kis csokor petrezselyem
•    30 g-os doboz olajos szardellafilé fele
•    1 citrom
•    400 g-os üveg jó minőségű majonéz fele
•    édes fűszerpaprika

A tőkehalhoz:
•    1 kávéskanál édesköménymag
•    2 x 600 g (vagy 6 x 180 g) lepikkelyezett, kiszálkázott, bőrös tőkehalfilé
•    200 g ropogós héjú fehér kenyér
•    4 gerezd fokhagyma
•    30 g-os doboz olajos szardellafilé fele
•    fél üveg 280 g-os, olajban eltett, napon szárított paradicsom
•    1 kis csokor friss bazsalikom
•    ½-1 db friss piros csili,
•    40 g parmezán sajt,
•    1 citrom,
•    balzsamecet
•    néhány szál friss rozmaring és kakukkfű
•    olívaolaj,
•    tengeri só,
•    fekete bors

A salátához:
•    6 szelet pancetta vagy húsos bacon
•    2 gerezd fokhagyma
•    5 evőkanál balzsamecet
•    100 g megmosott vízitorma
•    100 g megmosott rukola saláta

A borsópüré elkészítése:
Hámozd meg a burgonyát (de akár rajta is hagyhatod a héját), vágd 2 cm-es kockákra, sós vízben, közepes lángon kezdd el főzni. Vágd le, és dobd ki a brokkoli csupasz szárát. A szár többi részét szeleteld fel, és add a burgonyához. A brokkoli rózsáit szedd szét egyforma, kisebb részekre, és tedd félre. 10-15 perc múlva add a zöldborsót és a brokkolirózsákat a burgonyához, és helyezd vissza rá a fedőt. Szűrd le a zöldségeket, hagyd pár percig gőzölögni, aztán borítsd vissza a lábosba. Add hozzá a vajat, locsolj rá extra szűz olívaolajat, szórd meg sóval-borssal, tegyél hozzá 1-2 desszerteskanálnyi mentaszószt, és passzírozd durva pürévé.

A tőkehal elkészítése:
Önts néhány kiadós löket olívaolajat egy nagy sütőtepsibe, adj neki sót-borsot, és szórd meg egy kávéskanálnyi édesköménymaggal. Forgasd meg a halfilét a fűszerekben, alaposan dörzsöld is bele, majd fektesd a halat bőrös felével lefelé az edénybe. Permetezz rá olívaolajat, és told a grillsütő középső rácsára 5 percre. Ezalatt tördeld darabokra a kenyeret, és tedd a robotgépbe. Pörgesd meg, közben adj hozzá 2 gerezd fokhagymát, egy kis olajat a szardellásdobozból, majd a fűszeres morzsát öntsd át egy tálba. Tedd a szardella felét az üres robotgépbe, a napon szárított paradicsommal, 2 gerezd fokhagymával, a bazsalikommal, a csilivel és a parmezánnal együtt. Reszeld hozzá egy citrom héját, és facsard bele a levét. Önts hozzá kevés balzsamecetet, és dolgozd pürévé. Vedd ki a halat a sütőből. Kanalazd a pürét a halfilére, szépen terítsd szét rajta, hogy vastag, egyenletes réteget képezzen, aztán szórd rá a kenyérmorzsát. Permetezd meg egy kis olívaolajjal, a kakukkfű- és rozmaringszálakat fektesd a halra, és told vissza a sütőbe további 10 percre, vagy amíg aranybarnára és ropogósra sül.

A saláta elkészítése:
Tegyél fel közepes lángra egy közepes méretű serpenyőt, fektesd bele a pancettát. Időnként rázogatva hagyd, hogy megpiruljon. Mikor már ropogós, vedd alacsonyra a lángot, és dobj az edénybe 2 fokhagymagerezdet. Vedd le a serpenyőt a tűzről, és önts bele 5 evőkanál balzsamecetet. Adj hozzá még kevés extra szűz olívaolajat, és rázd össze az egészet. Fakanállal törd darabokra a pancettát a serpenyőben. A salátaleveleket a legutolsó pillanatban tedd a lábosban lévő meleg marinádba, és kézzel gyorsan keverd össze.

A tartármártás elkészítése:
Dobj 3 uborkát a késes robotgépbe, adj hozzá 1 púpozott kávéskanál kapribogyót, kis csokor friss petrezselymet és a szardella másik felét olajával együtt. Kevés extra szűz olívaolajjal, fél citrom lereszelt héjával és levével együtt pörgesd simára. Tedd át egy kis tálba, és add hozzá a fél üveg majonézt. Jól keverd össze, facsard hozzá a maradék citromot is, közben kóstolgasd és igazgasd az ízeit. Szórd meg az édes fűszerpaprikával, löttyints rá még egy kis extra szűz olívaolajat.

 

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Exit mobile version