Magyaros kedvencek újragondolva

nlc | 2014. Március 22.
A magyar konyhának számos olyan klasszikus étele van, amiért kortól és nemtől függetlenül mindenki rajong. Ezek közül készítettünk el ötöt, érdemes kipróbálni.
Magyaros kedvencek újragondolva

Mátrai borzas palócos zöldsalátával

Hozzávalók 4 személyre:

•    80 dkg sertéskaraj (csont nélkül),
•    só, bors,
•    20 dkg burgonya,
•    6 tojás,
•    20 dkg liszt,
•    5 ek. + 5 dl tejföl,
•    olaj vagy zsír a sütéshez,
•    2 fejes saláta,
•    20 dkg szalonna,
•    2 ek. tárkonyecet,
•    2 szál friss rozmaring
A sertéskarajt felszeleteljük, sóval, borssal ízesítjük. A megtisztított, lereszelt burgonyát a felvert tojással, 15 dkg liszttel, az 5 evőkanál tejföllel és kevés vízzel összekeverjük (sűrű palacsintatészta állagú legyen). A hússzeleteket a maradék lisztbe mártjuk, utána a masszába forgatjuk, és meleg, de nem túl forró zsiradékban kisütjük. A fejes salátákat megmossuk, az apróra vágott szalonnát serpenyőben megpirítjuk. A szalonnát az 5 dl tejfölhöz keverjük, sóval, borssal, a tárkonyecettel és a vágott rozmaringgal ízesítjük, majd tálaláskor a salátára öntjük, és a hús mellé kínáljuk.

Kolbászos káposzta

Hozzávalók 4 személyre:
•    50 dkg sertéslapocka,
•    80 dkg savanyú káposzta,
•    2 fej vöröshagyma,
•    4 gerezd fokhagyma,
•    3 db babérlevél,
•    4 ek. mangalicazsír,
•    só,
•    fél kk. őrölt kömény,
•    3 szál rozmaring,
•    2 tk. fűszerpaprika,
•    1 darab TV-paprika,
•    2 szál újhagyma,
•    30 dkg sütnivaló kolbász

A sertéslapockát apró kockára vágjuk, a káposztát, ha szükséges, egyszer átmossuk. A finomra vágott hagymát 3 evőkanál mangalicazsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a babérlevelet és az aprított fokhagymát, majd beletesszük a kockára vágott sertéslapockát. Megszórjuk őrölt köménnyel és a vágott rozmaringgal. Amikor a hús kifehéredett, megszórjuk fűszerpaprikával, jól elkeverjük, felengedjük kevés vízzel, sóval ízesítjük, és fedő alatt pároljuk. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a savanyú káposztát, az egészet készre pároljuk, majd apróra vágott paprikát és újhagymát keverünk hozzá. Tálaláskor a maradék mangalicazsíron tepsiben (180 ˚C-on 20-25 perc alatt) megsütött kolbászt teszünk a tetejére.

Brassói aprópecsenye

Hozzávalók 4 személyre:
•    80 dkg sertésszűz,
•    5 gerezd fokhagyma,
•    3-4 ek. sűrített paradicsom,
•    só,
•    egy-egy db sárga, piros és zöld kaliforniai paprika,
•    szál újhagyma,
•    ek. vaj,
•    6 ek. mangalicazsír,
•    80 dkg burgonya

A sertésszüzet kockára vágjuk, 2 evőkanál forró zsírban jól megpirítjuk, sóval ízesítjük, majd megszórjuk az aprított fokhagymával, az apróra vágott színes paprikával, a felkarikázott újhagyma felével, és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Összeforraljuk, beleteszünk 1 evőkanál vajat. A megtisztított, kockára vágott burgonyát megfőzzük, leszűrjük, majd a 4 evőkanál zsíron és a maradék vajon megpirítjuk, megszórjuk a maradék újhagymával. Tálaláskor a ragut a burgonyára halmozzuk, de össze is keverhetjük vele.

Konfitált cigánypecsenye

Hozzávalók 4 személyre:
•    80 dkg sertéstarja,
•    20 dkg húsos szalonna,
•    kb. 1 kg mangalicazsír,
•    3 db babérlevél,
•    4 szál kakukkfű,
•    8 gerezd fokhagyma,
•    só,
•    1 ek. paradicsompüré,
•    3 dl húsalaplé (helyettesíthető vízzel),
•    60 dkg burgonya

A sertéstarját ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, tepsibe helyezzük, és annyi olvasztott mangalicazsírt öntünk rá, hogy a húst ellepje. Beledobjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet, a megtisztított fokhagymagerezdeket, sóval ízesítjük, majd 100 ˚C-os sütőben szép lassan puhára konfitáljuk (kb. 2 óra alatt). A megpuhult húst kiszedjük a zsírból. Egy serpenyőben 3 evőkanálnyi sült zsírt melegítünk, beletesszük az összenyomott sült fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét, sózzuk, majd felengedjük az alaplével (vízzel), és szósz sűrűségűre forraljuk. Beletesszük a hússzeleteket. A konfitáló zsírt leszűrjük, egy másik serpenyőbe teszünk belőle 5 evőkanálnyit, majd megpirítjuk benne az előzőleg megtisztított, cikkekre vágott, megfőzött, majd leszűrt burgonyát. A szalonnát bevagdaljuk (taréj formájúra), és 180 ˚C-os sütőben megsütjük. Tálaláskor a burgonyára helyezzük a húsokat, a tetejére pedig a szalonnát.

Bácskai rizses hús

Hozzávalók 4 személyre:
•    80 dkg sertéslapocka,
•    4 ek. mangalicazsír,
•    3 fej vöröshagyma,
•    4 gerezd fokhagyma,
•    só,
•    2 ek. fűszerpaprika,
•    35 dkg rizs,
•    2 db paradicsom,
•    2 szál újhagyma,
•    2 db TV-paprika

Az apróra vágott vöröshagymát a mangalicazsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott sertéslapockát, az aprított fokhagymát, az apró kockára vágott paprika és paradicsom háromnegyedét. Sózzuk, és addig pirítjuk, amíg a hús leve elfő. Ezután megszórjuk a fűszerpaprikával, jól elkeverjük, és felengedjük annyi vízzel, ami ellepi. Fedő alatt készre pároljuk, ha elfövi a folyadékot, folyamatosan pótoljuk. Tálaláskor a főtt rizshez keverjük, majd belekeverjük az aprított újhagymát, illetve a maradék apróra vágott paradicsomot és paprikát.

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:


Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Exit mobile version